Poliisin erikoisryhmä ajoi yli 300 kilometriä sahatakseen mielenosoittajien puujalat: ”Taktinen menetelmä”

Dokumenttielokuvan tekijöiden ihmetykseksi poliisin näkemyksen mukaan mielenosoittajien kolmijalkojen sahaaminen lukeutui poliisin taktisiin menetelmiin. Tämän perusteella poliisi kielsi kuvaamisen.

Aalistunturilla on osoitettu mieltä jo pitkään. Kuva on otettu 12. helmikuuta.

24.2. 2:00 | Päivitetty 24.2. 9:14

POLIISI purki maanantaina Aalistunturin hakkuutyömaa­liikenteen estäneen mielenosoituksen Länsi-Lapin Kolarissa.

Metsäliikkeen aktivisteilla oli mielenilmauksessa apunaan kolmijalkoja, jotka estivät tukkirekkojen ja metsäkoneiden kulkemisen metsätiellä. Kolmijalka on puusta tehty rakennelma, joka kannattelee mielenosoittajaa useamman metrin korkeudessa.

Poliisi otti paikalta maanantaina kiinni viisi henkilöä, jotka poliisin mukaan eivät totelleet heille annettuja poistumiskäskyjä. Käytännössä poliisi joutui myös käyttämään moottorisahaa saadakseen mielenosoittajat maan pinnalle.

Lue lisää: Poliisi tarttui moottori­sahaan ja sahasi mielen­osoittajien kolmi­metriset puu­jalat poikki

HS kertoi aiemmin, että poliisi sahasi mielenosoittajien rakennelmien kolmimetriset puujalat poikki pala palalta.

Sahaustilanteessa ihmetystä paikalla olijoissa herätti se, että mielenosoittajia ja dokumentaristeja kiellettiin taltioimasta tapahtumaa. Dokumenttielokuvaohjaaja Virpi Suutari oli kuvaustiimeineen paikan päällä Aalistunturilla kuvaamassa mielenosoitusta Metsäliikettä käsittelevään dokumenttielokuvaan.

Suutarin mukaan kaiken kaikkiaan kuvausryhmän yhteistyö tiedotusvälineiden edustajana poliisin kanssa toimi hyvin. He saivat kuvata suurimman osan mielenosoituksen purkuprosessista. Aina kolmijalkojen sahaamiseen saakka.

”Poliisi kielsi meitä kuvaamasta sitä, kuinka kolmijalka purettiin.”

Suutari kertoo HS:lle, että poliisi vetosi kuvauskiellossa ”taktisiin syihin”.

Suutarin mukaan kuvausryhmää käskettiin laittamaan kamera autoon, minkä jälkeen poliisi myös vahti vieressä, ettei operaatiota kuvattu. Suutari sanoo kyseenalaistaneensa poliisin päätöksen ja ihmetelleensä sitä.

”Olisimme halunneet sen kuvata. Loppujen lopuksi saimme katsella tilannetta ja jatkaa kuvauksia, kun henkilöt oli saatu alas.”

Suutari hämmästelee, miten vaadittu kuvauskielto olisi käytännössä toiminut kaupunki­ympäristössä, jossa ihmisiä kamerakännyköineen on joka puolella.

Operaatiota seurannut Suutari näkee, että poliisin julkisuuskuvalle olisi ollut päin vastoin hyvä asia näyttää, kuinka turvallisesti mielenosoittajat lopulta tuotiin alas.

”Jos olisimme jossain toisessa maassa, niin poliisi ei toimisi välttämättä noin fiksusti.”

Oulun valvonta- ja hälytystoimintayksikön johtaja Jyrki Kivirinta perustelee kuvauskieltoa vetoamalla poliisin ”teknisiin ja taktisiin menetelmiin”, joita ei poliisin näkemyksen mukaan saanut kuvata.

”Miten se (kolmijalkojen sahaus) tehtiin, on taktinen ja tekninen menetelmä.”

”Poliisin tekniset ja taktiset menetelmät ovat julkisuuslain ulkopuolella tai periaatteessa salaisia tietoja. Niitä ei kuvata.”

Sitä Kivirinta ei kommentoi, mikä nimenomaisesti puisen kolmijalan sahaamisesta moottorisahalla tekee poliisin näkemyksestä menetelmänä salaisen.

Kivirinnan mukaan mielenosoittajat laskettiin alas sahaamalla järjestelmällisesti kolmijalkaa lyhyemmäksi ja madaltamalla sitä maahan asti.

Sahausoperaatiota suorittamaan Lapin Aalistunturille oli ajelutettu joukkojenhallinnan ryhmä Oulun poliisilaitokselta, yli 300 kilometrin päästä.

Kivirinta sanoo, että poliisit tuotiin paikalle Oulusta saakka, koska Lapin poliisi pyysi työvoima-apua. Kivirinnan mukaan joukkojenhallinnan ryhmän erikoisosaamiseen kuuluu muun muassa ”erilaisten asioiden avaaminen ja raivaus.”

”Oulussa on tietotaito tuollaisiin tilanteisiin, kuten kuinka kolmijaloilta otetaan turvallisesti ihminen alas.”

Maanantain mielenosoitustilanne oli saanut alkunsa ennen puolta päivää. Oulun poliisi saapui paikalle useamman partion voimin hieman ennen kello kuutta. Tämän jälkeen kaksi henkilöä laskettiin alas kolmijaloilta usean henkilön voimin. Kolmijaloissa istuneet kaksi mielenosoittajaa eivät poliisin mukaan olleet suostuneet tulemaan alas tikkaita pitkin.

”Tripodista ihmisten ottaminen alas ei ole ihan normaalia. Oulun poliisilla on ollut samankaltainen tehtävä aiemmin, ja toimintaa on harjoiteltu”, Kiviranta kuvailee.

Poliisi otti maanantaina iltapäivän ja illan aikana kiinni kaikkiaan viisi mielenosoittajaa, kaksi kolmijalan päältä.

Kiinniotetut aktivistit kuljetettiin Rovaniemen poliisivankilaan, josta heidät vapautettiin tiistaina. Heille kirjoitettiin sakot niskoittelusta poliisia vastaan.

Metsäliikkeen aktivistit keskeyttivät hakkuut Aalistunturilla maanantaina jo viidennen kerran vaatien Metsähallitusta luopumaan kaikista hakkuista alueella, jonne on esitetty kansallispuistoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat