THL: Yli puolella suomalaisista on immuniteettia koronavirus­tautia vastaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan vuoden 2022 loppuun mennessä 51 prosentilla 18–85-vuotiaista suomalaisista oli rokotusten ja tartuntojen yhdistelmän tuottamaa immuniteettia koronavirustautia vastaan.

Asiakkaalle annettiin koronan tehosterokotus Terveystalossa helmikuussa 2022.

27.2. 8:56

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan yli puolella suomalaisista oli hybridi-immuniteettia koronavirusta vastaan vuoden 2022 loppuun mennessä.

Hybridi-immuniteetilla tarkoitetaan rokotuksen ja sairastetun taudin tuottamaa yhteissuojaa. Se tuottaa pitkäaikaista, korkeaa suojaa vakavaa koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

THL:n tiedotteen mukaan koronatartunnasta kertovien vasta-aineiden esiintyvyys nousi voimakkaasti vuonna 2022.

Vuoden 2021 loppuun asti tartunnasta kertovien vasta-aineiden esiintyvyys oli alle seitsemän prosenttia. Esiintyvyys nousi 31 prosenttiin vuoden 2022 tammi–maaliskuun aikana ja 54 prosenttiin loka–marraskuun aikana.

Rokotusrekisterin ja vasta-ainetutkimuksen tietojen perusteella THL arvioi, että 51 prosentilla 18–85-vuotiaista suomalaisista oli rokotusten ja tartuntojen yhdistelmän tuottamaa immuniteettia vuoden 2022 loppuun mennessä.

”Suomessa koronatartunnat lähtivät nousuun vasta siinä vaiheessa, kun nuorten ja aikuisten rokotuskattavuus oli jo korkea. Vaikka rokotteilla ei ole juurikaan pystytty ehkäisemään uusien varianttien aiheuttamia tartuntoja, niillä on saatu suurelle osalle väestöstä aikaiseksi suojaa vakavaa tautia vastaan. Tartunnat vahvistavat suojaa vakavaa tautia vastaan entisestään”, sanoo tutkimuspäällikkö Merit Melin THL:n tiedotteessa.

Koronavirustartunnasta kertovia vasta-aineita oli eniten nuorimpien aikuisten ikäryhmissä vuoden 2022 huhti–kesäkuusta eteenpäin.

Esimerkiksi loka-joulukuussa 2022 tutkimukseen osallistuneista 18–29-vuotiaista 71 prosentilla oli koronatartunnasta kertovia vasta-aineita ja 65 vuotta täyttäneistä 40 prosentilla. Lasten osalta viimeisin arvio on elokuulta 2022, jolloin koronatartunnasta kertovia vasta-aineita löytyi 77 prosentilta alle 12-vuotiaista ja 81 prosentilta 12–17-vuotiaista.

THL on seurannut koronavirustartunnan myötä muodostuvien vasta-aineiden esiintymistä väestössä huhtikuusta 2020 alkaen.

Tutkimukseen kutsuttiin satunnaisesti valittuja 18–85-vuotiaita aikuisia kautta Suomen. Tutkimusta varten on kerätty verinäytteitä lähes 9 800 henkilöltä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat