Rautateiden lakot voivat pysäyttää Lapin yöjuna­liikenteen ensi viikolla

VR arvioi mahdollisuuksia ajaa junaliikennettä vasta, kun lakkojen toteutuminen on varmaa ja tiedossa ovat myös toiminnot, jotka mahdollisesti rajautuisivat lakkojen ulkopuolelle.

JHL ja RAU ovat antaneet lakkovaroituksia rautatiealalle.

27.2. 12:59

Rautatiealaan kohdistuu lakkovaroituksia, jotka voivat lamauttaa koko junaliikenteen.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Rautatiealan unioni (RAU) antoivat 17. helmikuuta lakkovaroituksen rautatiealalle. Viisipäiväiseksi suunniteltu lakko alkaisi maanantaina 6. maaliskuuta.

Maanantaina JHL antoi toisen lakkovaroituksen, jonka tarkoituksena on vauhdittaa rautatiealan työsopimusneuvotteluita. Uusi työtaistelu koskisi kaikkia rautatiealan työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevia toimintoja ja yrityksiä koko Suomessa. Työtaistelu alkaa maanantaina 13. maaliskuuta kello 00.01 ja päättyy perjantaina 17. maaliskuuta kello 23.59.

Moni junalla Lappiin suuntaava saattaakin nyt pohtia, miten mahdolliset lakot vaikuttavat VR:n yöjunien liikennöintiin.

Toistaiseksi mahdollisten lakkojen vaikutuksista ei voi vielä sanoa juuri mitään, kertoo VR:n kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä. VR arvioi mahdollisuuksia ajaa junaliikennettä vasta kun lakkojen toteutuminen on varmaa ja tiedossa ovat myös toiminnot, jotka mahdollisesti rajautuisivat lakkojen ulkopuolelle.

”Mutta ihan rehellisesti sanoen aika heikolta näyttää, jos lakot toteutuvat, että pystyisimme junaliikennettä ajamaan. Yöjunat mukaan lukien”, Tyynilä sanoo.

Rautatiealan unioni on sanonut, että toteutuessaan lakot pysäyttävät junaliikenteen.

”Toki toivomme, että lakot eivät toteutuisi, koska ne vaikuttavat niin monen ihmisen arkeen, lomasuunnitelmiin ja muihin. Tämä on todella harmillinen ajankohta”, Tyynilä sanoo.

Junamatkoja suunnittelevia tai matkansa jo ostaneita Tyynilä kehottaa odottamaan rauhassa tietoa siitä, toteutuvatko lakot vai eivät.

”Me informoimme kyllä kaikista mahdollisista muutos- tai peruutusmahdollisuuksista heti kun tiedämme tilanteen”, Tyynilä sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat