Anneli Auerin lapset saattavat joutua maksu­miehiksi, jos tuomio puretaan

Anneli Auer ja Jens Kukka määrättiin maksamaan yhteensä 160 000 euroa korvauksia lapsille sekä 70 000 euroa oikeuskuluja.

Anneli Auer ja hänen entinen miesystävänsä Jens Kukka vaativat korkeinta oikeutta purkamaan heidän saamansa tuomiot.

27.2. 17:07 | Päivitetty 27.2. 21:15

Jos korkein oikeus purkaa Anneli Auerin ja Jens Kukan seksuaalirikostuomiot ja niihin liittyvät korvausvelvollisuudet, Auerin lapset saattavat joutua palauttamaan tuomituilta saamiaan korvauksia.

Lisäksi he voisivat joutua korvaamaan Auerille ja Kukalle heidän maksamiaan oikeudenkäyntikuluja.

Näin arvioi Helsingin yliopiston vakuutus- ja vahingonkorvaus­oikeuden professori Olli Norros. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei tilanne ole täysin selkeä.

Yksi epävarmuus liittyy Norroksen mukaan siihen, voisivatko lapset välttää palauttamasta saamiaan korvauksia asian vanhentumisen perusteella. Norros pitää tätä vaihtoehtoa epätodennäköisenä.

Auer ja hänen entinen miesystävänsä Jens Kukka jättivät perjantaina korkeimpaan oikeuteen hakemuksen seksuaalirikos­tuomioidensa purkamiseksi.

Keskeisenä perusteena on se, että Auerin kolme lasta on kertonut valehdelleensa vuosien takaisen esitutkinnan ja oikeusprosessin aikana joutumisestaan rikosten uhreiksi. Heidät oli tuohon aikaan sijoitettu sijaisperheeseen.

Auer sai kesäkuussa 2013 seitsemän ja puolen vuoden vankeustuomion lapsiinsa kohdistuneista seksuaalirikoksista. Hänen entinen miesystävänsä Jens Kukka tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Turun hovioikeus määräsi samalla Auerin ja Kukan myös maksamaan yhteensä noin 160 000 euroa korvauksia lapsille sekä 70 000 euroa heidän oikeusavustajiensa palkkioita. HS:n tiedossa ei ole, paljonko he ovat maksaneet kokonaisuudessaan korvauksia.

Auerin lapset ovat nykyisin täysi-ikäisiä.

Lue lisää: Anneli Auerin lapset peruvat todistuksensa äitiään vastaan – HS:n näkemä video: ”Ei sitä todellakaan tapahtunut”

Vakuutus- ja vahingonkorvausoikeuden professorin Olli Norroksen mukaan ei ole ihan yksinkertaista sanoa, mitä maksetuille korvauksille tapahtuu, jos tuomio puretaan.

”Tämä tapaus on suhteellisen monimutkainen velvoiteoikeudellisesti”, Norros sanoo.

Hänen mukaansa on lähtökohtaisesti mahdollista, että lapset määrättäisiin palauttamaan saamiaan korvauksia sekä korvaamaan oikeudenkäyntikuluja.

Summia on kuitenkin mahdollista sovitella pienemmiksi.

Professori Norroksen mukaan oleellista on Auerin ja Kukan tahto. He voisivat halutessaan luopua kokonaan mahdollisesta oikeudestaan saada takaisin maksamiaan korvauksia.

Auer sanoi viime perjantaina julkaistussa HS:n haastattelussa menettäneensä omaisuutensa seksuaalirikostuomion korvausten seurauksena.

”En osaa sanoa tarkkaa summaa, mutta minun maksamani summa oli kai jotain 200 000 euron luokkaa. Siitä suurin osa meni asianajajille, muistaakseni ainakin noin 120 000 euroa. Maksut ovat menneet Valtiokonttorin kautta, eli emme ole suoraan maksaneet lapsille”, Auer sanoi.

Hän sanoi pitävänsä epäreiluna ja kohtuuttomana, jos hänen lapsensa joutuisivat maksamaan saamiaan korvauksia takaisin.

”Lapset eivät itse ole näitä rahoja pyytäneet, vaan edunvalvojat”, Anneli Auer sanoi.

Lue lisää: Anneli Auer kommentoi yllätyskäännettä: ”Odotan, että tuomio puretaan vihdoin”

Lue lisää: Anneli Auer ja Jens Kukka voivat saada suuret korvaukset, jos tuomio puretaan

Lue lisää: Lasten väärien kertomusten pohjalta on jaettu useita tuomioita – Asian­tuntija kertoo, miksi lapsi alkaa satuilla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat