Näin kiihkeä lakko­kevät voi vaikuttaa arkeen

Tämä kevät on poikkeuksellisen kiihkeä lakkorintamalla. Mahdolliset tulevat lakot vaikuttaisivat muun muassa postiin, juniin, paikallisliikenteeseen ja rakennusalaan.

Ahtaajien työriitaa sovitellaan seuraavan kerran keskiviikkona.

27.2. 19:44

Suomessa eletään poikkeuksellista lakkokevättä, josta alkuvuoden lakot ovat antaneet vasta esimakua.

Tällä hetkellä käynnissä on ahtausalan lakko, joka alkoi 15. helmikuuta. Satamat hiljentäneelle ahtaajien työriidalle ei ole sovittu päättymispäivää, ja sitä sovitellaan seuraavan kerran keskiviikkona.

Ahtaajia edustaa Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto (AKT), joka on antanut maaliskuulle tukun uusia lakkovaroituksia, muun muassa linja-autoliikenteeseen.

Linja-autohenkilökunnan lakko uhkaa alkaa keskiviikkona 1.maaliskuuta kello 3.00. Lakko päättyisi perjantaina 10. maaliskuuta kello 3.00.

AKT on antanut lakkovaroitukset myös kuorma-auto-, huoltokorjaamo- ja säiliöauto- ja öljytuotealalle sekä terminaalitoimintaan.

Työriitojen sovittelu jatkuu tiistaina, mutta mikäli sopuun ei päästä, lakot myös näillä aloilla alkaisivat keskiviikkona 1. maaliskuuta ja kestäisivät viikon.

Kuljetusalan lakko viivästytti roska-astioiden tyhjennyksiä helmikuussa.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) pyrkii vauhdittamaan linja-autohenkilökunnan palkkaneuvotteluja omalla lakkovaroituksellaan.

Lakko alkaisi niin ikään keskiviikkona 1. maaliskuuta. Lakoilla voisi olla merkittäviä vaikutuksia bussiliikenteeseen erityisesti kaupunkien paikallisliikenteessä. Esimerkiksi Helsingin seudun liikenteestä (HSL) on arvioitu, että vaikutukset olisivat tuntuvia.

Tampereella lakon arvioidaan toteutuessaan pysäyttävän yli puolet Nyssen linja-autoliikenteestä. Vaikutukset olisivat merkittäviä myös esimerkiksi Jyväskylän ja Kotkan paikallisliikenteessä.

Myös Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) ilmoitti maanantaina jälleen Postiin kohdistuvista työtaistelutoimista.

PAU kertoi tukevansa AKT:n keskiviikkona alkavaksi ilmoitettua kuorma-autoalan lakkoa. Tukilakko pysäyttäisi rahdin käsittelyn 23:ssa Postin rahtiterminaalissa viikoksi keskiviikosta alkaen.

Myös rautatiealaan kohdistuu tällä hetkellä lakkovaroituksia, jotka pysäyttäisivät toteutuessaan junaliikenteen 6.–10. maaliskuuta ja 13.–17. maaliskuuta. JHL ja Rautatiealan unioni (RAU) antoivat ensimmäisen lakkovaroituksen 17. helmikuuta.

Maanantaina JHL antoi toisen lakkovaroituksen. Uusi työtaistelu koskisi kaikkia rautatiealan työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevia toimintoja ja yrityksiä koko Suomessa.

Lue lisää: Rautateiden lakot voivat pysäyttää Lapin yöjuna­liikenteen ensi viikolla

JHL:n lakko koskisi myös esimerkiksi metroliikennettä Helsingissä sekä raitioliikennettä Helsingissä ja Tampereella.

Myös RAU on varoittanut toisesta lakosta 13.–17. maaliskuuta. Tämä lakko koskisi asiakaspalvelua, liikenteenhoitoa ja -ohjausta sekä hallinnollisia ja muita toimistotehtäviä.

Lisäksi RAU on ilmoittanut veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta 1. maaliskuuta alkaen. VR tiedotti maanantaina, että tämä voi aiheuttaa muutoksia tai peruutuksia VR:n asiakkaiden junamatkoihin keskiviikosta alkaen.

Lisäksi Rakennusliitto on ilmoittanut työnseisauksista, jotka koskevat koko vedeneristysalaa ja osaa maalaus- ja lattianpäällystysaloista.

Alan työehtosopimusten voimassaolo päättyy 28. helmikuuta.

Mikäli alojen työehtoneuvottelut eivät johda tulokseen, työt pysähtyvät 10. maaliskuuta alkaen kahdessa eri jaksossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat