Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on vanginnut Julius Kivimäen Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäiltynä. Vangitsemisistunto järjestettiin tiistaina aamupäivällä.
Kivimäki saapui sisään oikeussaliin sivuovesta asianajajansa kanssa kahden poliisin saattelemana. Hän ei peitellyt kasvojaan kameroilta ja hymyili.
Käräjäoikeus päätti odotetusti käsitellä poliisin vangitsemisvaatimuksen yleisöltä suljettujen ovien takana.
Kivimäki vangittiin kaikkiaan kahdeksan epäillyn rikoksen perusteella.
Keskusrikospoliisi vaati 25-vuotiasta Kivimäkeä vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä muun muassa törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä syyskuussa 2020.
Hänet vangittiin todennäköisin syin epäiltynä näistä rikoksista sekä lisäksi kiristyksestä, kiristyksen yrityksestä, tietomurrosta, viestintäsalaisuuden loukkauksesta ja todistusaineiston vääristelemisestä.
Kolmessa viimeisessä rikosepäilyjen kohdassa tekopaikaksi on merkitty Turku.
Ulkomailla oleskellut Kivimäki luovutettiin perjantaina Ranskasta Suomeen. Hän odotti tiistaista vangitsemisoikeudenkäyntiä Vantaan vankilassa.
Kivimäki käytti aiemmin Julius-etunimeä, mutta vangitsemistiedoissa hänen nimekseen on mainittu Aleksanteri.
Vastaamon tietomurto paljastui syksyllä 2020, kun asiakkaiden arkaluonteisia tietoja alkoi ilmestyä pimeään verkkoon. Verkkoon on päätynyt tuhansien asiakkaiden tietoja. Tapauksessa rikosilmoituksen tehneitä on ainakin noin 23 000.
Esitutkinta jatkuu nyt muun muassa Kivimäen kuulustelemisella. Tutkinnanjohtaja Marko Leponen kertoi aiemmin, että epäillyn kuulustelut käynnistetään tällä viikolla.
STT kertoi marraskuussa, että Kivimäkeä epäillään muun muassa tietomurrosta myös Turussa. Tutkinnanjohtaja Kaarle Lönnroth sanoi tuolloin, että epäiltyjen rikosten kohteena ei ole iso tai julkisuudessa ollut taho vaan yksityishenkilö ja yritys. Lönnroth ei ole kommentoinut tutkintaa tarkemmin. Tiistaisessa vangitsemisistunnossa käsiteltiin myös Turun-tutkintaan liittyviä vaatimuksia.
Kivimäen asianajaja Peter Jaari on jo aiemmin kertonut Kivimäen kiistävän syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Tämän hän toisti myös vangitsemisistunnon jälkeen.
Jaari sanoi STT:lle tuoneensa istunnossa esille, että Kivimäki oli vuonna 2021 ollut yhteydessä poliisiin hänen kauttaan. Jaarin STT:lle kertoman mukaan Kivimäellä oli tällöin ongelmia passin saamisessa, ja hän oli ilmoittanut olevansa valmis puhumaan poliisin kanssa, mikäli sille on tarve.
Jaarin mukaan vastaus oli tällöin, että poliisi on Kivimäkeen yhteydessä, jos häntä epäillään jostain. Vuonna 2021 ei hänen käsityksensä mukaan ollut tietoa, epäiltiinkö Kivimäkeä Vastaamon tietomurrosta jo silloin, STT kertoo.
Kivimäki oli Suomen viranomaisilta kateissa ulkomailla, kunnes Ranskan poliisi otti hänet kiinni yksityisasunnosta Pariisin tienoilta helmikuun alussa eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla.
Kivimäki oli vangittu poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa jo lokakuussa 2022 epäiltynä törkeän kiristyksen yrityksestä, törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Samalla hänestä tehtiin eurooppalainen pidätysmääräys ja hänet etsintäkuulutettiin.
Ranskan poliisin mukaan Kivimäki otettiin kiinni Pariisin lähellä sijaitsevasta Courbevoiesta tavallisen poliisitehtävän yhteydessä. HS:n haastatteleman ranskalaisen poliisipäällikön mukaan tehtävä liittyi poliisille tulleeseen ilmoitukseen Airbnb-vuokra-asunnosta kuuluneesta riitelystä.
Asunnosta poliisit löysivät miehen, joka esitti heille itäeurooppalaisen henkilöllisyystodistuksen. HS:n haastatteleman Ranskan poliisin mukaan miehen käyttämä itäeurooppalainen nimi oli jo lisätty poliisin tietokantaan, missä se oli liitetty miehen varsinaiseen henkilöprofiiliin ja kansainväliseen etsintäkuulutukseen.
Kivimäki on aiemmin tuomittu lukuisista tietomurroista. Hän syyllistyi tietokoneella tehtyihin rikoksiin jo teini-ikäisenä.
Vuonna 2015 hänet tuomittiin vuosina 2012–2013 tehdyistä tietoverkkorikoksista kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.
Helsingin hovioikeus tuomitsi viime marraskuussa Kivimäen ehdolliseen vankeuteen vuonna 2014 tapahtuneista rikoksista. Alaikäinen Kivimäki oli muun muassa soittanut tai yllyttänyt muita soittamaan perättömiä hätäpuheluja Yhdysvaltain poliisille.
HS on julkaissut rikoksista epäillyn nimen jo esitutkintavaiheessa rikostapauksen poikkeuksellisuuden ja yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.