Ähtärin eläinpuiston hallituksen on määrä päättää pandojen kohtalosta

Pandakaksikon palauttaminen on toista kertaa tapetilla, toissa vuoden lopulla hätiin tulivat kiinalaisyritykset.

Pyry vierailijoiden edessä kesällä 2022.

28.2. 6:19

Ähtärin pandojen mahdollisesta palauttamisesta ennenaikaisesti Kiinaan on määrä päättää tänään tiistaina. Ähtärin eläinpuiston hallitus on koolla myöhään iltapäivällä. Pandojen mahdollista palauttamista alettiin eläinpuiston mukaan valmistella tammikuun lopulla sen jälkeen, kun eläinpuistolle esitetty viiden miljoonan euron avustuspaketti vedettiin pois valtion lisäbudjetista.

Pandakaksikko, Pyry ja Lumi, saapui Kiinasta Suomeen vuonna 2018. Pandat ovat Ähtärissä 15 vuoden vuokrasopimuksella, jota siis olisi vielä jäljellä kymmenen vuotta. Eläinpuiston mukaan pandoista koituu vuosittain noin 1,5 miljoonan euron kulut.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majasen mukaan Suomen ja Kiinan välillä on tehty pandoja koskeva puitesopimus. Lisäksi Ähtärin eläinpuisto ja Kiinan pandalainoista vastaava China Wildlife Conservation Association (CWCA) allekirjoittivat vuonna 2017 lajiensuojelusopimuksen, jonka nojalla pandat ovat Ähtärissä.

Kiina ”lainaa” pandoja muille maille. Eläinten lähettämistä on kutsuttu pandadiplomatiaksi, jolla Kiina pyrkii luomaan myönteistä maakuvaa.

Lue lisää: ”Ihmiset kyselevät, mitä Lumille ja Pyrylle kuuluu” – Ähtärissä pelätään nyt pandojen puolesta

Eläinpuiston näkemyksen mukaan pandojen suojelusopimus voidaan tulkita Suomen ja Kiinan valtioiden väliseksi raamisopimukseksi. Se hallituksen puheenjohtajan Risto Sivosen mielestä tarkoittaisi sitä, että Suomi on sitoutunut pandojen vuokra-aikaan Suomessa.

Majanen ei pidä oikeana sellaista tulkintaa, että Suomen valtio olisi sitoutunut kattamaan pandojen vuokrat koko vuokra-ajalta.

”Mutta on selvä, että julkinen valta ja viime kädessä valtio vastaa siitä, että pandojen olot ovat täällä asianmukaiset”, hän sanoi tammikuun lopulla.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun pandojen palauttaminen Kiinaan on tapetilla. Toissa vuoden lopulla uhanneelta palautukselta vältyttiin, kun joukko kiinalaisia yrityksiä tuli hätiin.

Tuolloin pandojen pitämiseksi Suomessa riitti puolen miljoonan euron tukipotti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat