Kolmois­murhaaja Juha Valjakkala on kuollut

Åmselen kolmoismurhasta tuomittu Valjakkala kuoli maanantaina 27. helmikuuta.

Valjakkala pakeni Riihimäen vankilasta 1994, otti mukaansa panttivangin ja jäi kiinni vielä samana päivänä Janakkalassa keväällä 1994.

28.2. 19:21 | Päivitetty 1.3. 8:34

Kolmoismurhaaja Nikita Bergenström on kuollut. Bergenström tunnetaan paremmin alkuperäiseltä nimeltään Juha Valjakkala.

Bergenström kuoli maanantaina 27. helmikuuta. Kuolinsyy ei ole tiedossa. Hän oli kuollessaan 57-vuotias.

Bergenström vaihtoi nimeään useita kertoja, ja hänet on tunnettu muun muassa nimellä Nikita Fouganthine.

Bergenström murhasi kolme perheenjäsentä pohjoisruotsalaisessa Åmselen pikkukaupungissa vuonna 1988. Bergenström tuomittiin Ruotsissa elinkautiseen vankeuteen, ja hänet passitettiin Suomeen kärsimään rangaistustaan.

Bergenström istui eri vankiloissa viidellä vuosikymmenellä.

Vankeusvuosiensa aikana hän pakeni vankilasta tai jätti palaamatta luvalliselta poissaololta yli kymmenen kertaa. Vuonna 1994 hän otti panttivangin paetessaan.

Kolmoismurhatuomiotaan Bergenström istui noin kaksikymmentä vuotta. Hän pääsi koevapauteen alkuvuodesta 2008 ja vuotta myöhemmin ehdonalaiseen vapauteen.

Sen jälkeen hänet on tuomittu muutaman kerran eriasteisista rikoksista, myös väkivaltarikoksista, joista hän on saanut lisää lyhyehköjä pätkiä vankeutta. Henkirikoksiin Bergenström ei tiettävästi enää syyllistynyt.

Viimeksi lokakuussa Bergenströmin uutisoitiin poistuneen luvatta Keravan avovankilasta.

Bergenströmin paot eivät kestäneet yleensä muutamia päiviä kauempaa. Vuonna 2015 Bergenström oli kuitenkin pakomatkalla kuukauden.

Vuonna 1991 Bergenströmistä tehtiin elokuva Il Capitano, jonka ohjasi ruotsalainen Jan Troell. Pääosaa esitti Antti Reini.

Bergenströmin kuolemasta kertoi aiemmin Iltalehti.

Juha Valjakkala tunnettiin useilla eri nimillä, viimeiseksi nimellä Nikita Bergenström.

Lue lisää: Kymmenen paon ja monen nimenvaihdon mies – Juha Valjakkalan eli Nikita Fouganthinen nimet ja vankilapaot koottuna

Oikaisu 1.3.2023 kello 8.32: Jutussa väitettiin aiemmin, että Nikita Bergenströmin vankilapaot kestivät vain muutamia päiviä. Vuonna 2015 hän oli kuitenkin pakomatkalla noin kuukauden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat