Kulkeeko oma bussivuoroni, kuinka kauan lakko kestää? HS keräsi vastaukset

Keskiviikkona aamuyöllä alkanut lakko pysäytti lähes kaiken bussiliikenteen pääkaupunkiseudulla. Lakon on määrä jatkua 10. maaliskuuta saakka, ellei sopua synny ennen sitä.

Aamuliikennettä Vallilassa torstaina.

1.3. 8:18 | Päivitetty 2.3. 8:53

Linja-autoalan lakko alkoi keskiviikkona aamuyöllä, kun alan työriidassa ei päästy sopuun tiistaina. Ammattiliitto AKT:n ilmoittaman lakon on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin saakka.

HS kokosi yhteen faktat linja-autoalan lakosta.

Mihin kaikkiin linja-autoyhteyksiin lakko vaikuttaa?

Lakko vaikuttaa niin paikallisliikenteeseen kuin pitkän matkan bussilinjoihin. Lakkoon menivät muun muassa Onnibus.com, Koiviston Auto ja Kuopion Liikenne.

Lakkoon menivät myös muun muassa Helsingin Bussiliikenne, Nobina, Pohjolan liikenne ja Savonlinja. Näiden yritysten linjat kattavat 90 prosenttia Helsingin seudun liikenteen (HSL) bussiliikenteestä. Junat, rautiovaunut ja metrot kulkevat normaalisti.

Tampereella lakon piirissä ovat Länsilinjat, Paunu, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Pohjolan Liikenne.

Lakko vaikuttaa myös Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin bussiliikenteeseen, ja lukuisat vuorot jäävät ajamatta.

Millaisia vaikutuksia lakolla on ollut?

Pääkaupunkiseudulla lakon piirissä olevien yhtiöiden liikennöimät linjat kattavat yli 90 prosenttia HSL:n alueen bussiliikenteestä.

Keskiviikkona HSL kertoi, että jopa neljännes HSL:n bussivuoroista ajettiin lakosta huolimatta. VR:n viestinnästä kerrottiin keskiviikkona, että linja-autoalan lakko ei ole näkynyt junaliikenteessä merkittävästi. Esimerkiksi lähijunavuoroja tai junanvaunujen määrää ei ole lakon takia lisätty.

Tieliikenteeseen ei ole syntynyt merkittäviä ruuhkia.

Kulkeeko oma linja-autovuoroni?

HSL on ilmoittanut, että se pyrkii päivittämään Reittiopas-sovellukseensa ajantasaiset tiedot liikennöivistä linjoista. Reittioppaan tietojen päivittämisessä on ollut kuitenkin ongelmia. HSL on päivittänyt verkkosivuilleen yhtiöt ja linjat, jotka liikennöidään normaalisti, sekä ne, joihin lakko aiheuttaa muutoksia.

Reittioppaan Lähipysäkit-näkymästä näkyy HSL:n mukaan lähellä ajettavien linjojen bussit, eli näkymästä voi tarkistaa, onko bussi tulossa. HSL huomauttaa, että Reitti­oppaasta ei ole välttämättä ennalta peruttu ajamattomia vuoroja kaikkien linjojen osalta.

Kaukoliikenteen osalta lakon vaikutus ei ole niin suuri kuin paikallisliikenteessä, arvioi Autoliikenteen Työnantajaliiton ALT:n toimitusjohtaja Mari Vasarainen aiemmin.

Onnibus kertoi keskiviikkona verkkosivuillaan, että lakko vaikuttaa merkittävästi yhtiön liikennöintiin. Onnibus on vahvistanut liikennöimänsä vuorot, ja vahvistetut matkat löytyvät yhtiön verkkosivuilta.

Myös Matkahuolto ilmoittaa kertovansa ajantasaista tietoa ajettavista vuoroista verkkosivuillaan. Linja-autoliikenteen lakko ei vaikuta Matkahuollon pakettipalveluihin.

Miksi linja-autonkuljettajat lakkoilevat?

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) vaatii alan työehtojen parantamista. Liiton mukaan aikataulut ja työpaine ovat merkittävästi kiristyneet linja-autoliikenteessä viime vuosina esimerkiksi kilpailutusten myötä, eivätkä nykyiset työehdot vastaa sen mukaan enää olosuhteita.

Työtaistelutoimilla haetaan AKT:n mukaan muutosta esimerkiksi siihen, kuinka pitkään kuljettajien on ajettava yhtäjaksoisesti sekä peräkkäisten vapaapäivien toteutumiseen.

Työntekijäpuoli hylkäsi tiistaina annetun sovintoehdotuksen riittämättömänä.

”Nyt ei puhuta vain rahasta vaan haetaan korjausta linja-autonkuljettajien epäinhimillisiin työpäiviin”, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoi tiistaina tiedotteessa.

Kuinka pitkään lakko kestää?

Linja-autoalan lakon on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin eli 10. maaliskuuta saakka, ellei työriitaan saada aiemmin sopua.

Lue lisää: Lakko­kenraalin sanat paljastivat: AKT on taipumassa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat