Myyntipäällikkö paljastui täydeksi huijariksi

Myyntipäälliköksi valittu huijari tuomittiin törkeästä petoksesta. Hän joutuu korvaamaan kymmeniä­tuhansia euroja entiselle työnantajalleen.

Turun hovioikeus on antanut tuomion poikkeuksellisessa petosjutussa.

1.3. 12:49

Tamperelainen it-alan yritys on joutunut poikkeuksellisen huijauksen kohteeksi.

Yritys palkkasi vuonna 2017 rekrytointi­yrityksen avustuksella tuolloin hieman yli 40-vuotiaan suomalaismiehen myynti­päällikökseen. Miehen ansioluettelon mukaan hänellä oli useiden vuosien kokemus myyntialan johto­tehtävistä eri yrityksissä, pankissa ja Luotto­kunnassa.

Todellisuudessa uusi myynti­päällikkö oli huijari.

Uuden työntekijän oli tarkoitus auttaa yritystä laajentamaan toimintaansa pääkaupunki­seudulle. Mies sai työskennellä uudessa työssään itsenäisesti tavoitteen eteen.

Hänen suoriutumistaan työtehtävistä seurattiin yrityksessä viikoittaisissa palavereissa. Niissä mies kertoi tapaamisista mahdollisten uusien asiakkaiden kanssa.

Uuden myynti­johtajan korttitalo kuitenkin sortui, kun hänen entisen työn­antajansa edustaja otti yhteyttä tamperelais­yritykseen.

Sen jälkeen yritykselle alkoi paljastua, miten laajasti myynti­päällikkö oli huijannut työn­antajaansa.

Mies oli antanut valinta­prosessin yhteydessä vääriä tietoja aiemmista työ­suhteistaan ja työ­tehtävistään eri yritysten palveluksessa.

Hän oli kertonut toimineensa muun muassa erään yrityksen myynti­johtajana runsaat neljä ja puoli vuotta, vaikka todellisuudessa työ oli kestänyt vain puoli vuotta.

Perättömiä olivat myös tiedot myynti­johtajana toimimisesta Luotto­kunnassa ja rahoitus­johtajana eräässä pankissa.

Mies ilmoitti rekrytoinnin yhteydessä suosittelijakseen kahden entisen työn­antajansa edustajat. Toinen heistä oli toimitus­johtaja ja toinen keksitty henkilö.

Molempien suosittelijoiden yhteys­tiedoiksi mies ilmoitti oman puhelin­numeronsa. Kun siihen soitettiin rekrytoinnin yhteydessä, hän esiintyi entisten työn­antajiensa edustajina ja antoi itsestään erinomaiset arviot.

Tamperelais­yrityksen mukaan miestä ei olisi koskaan valittu myynti­päälliköksi, jos hänen todellinen työ­historiansa olisi tiedetty.

Työsuhteen päättymisen jälkeen yrityksen edustajat yrittivät jatkaa myynti­työtä niille mahdollisille asiakkaille, joihin mies oli väittänyt olleensa yhteydessä.

Kun yrityksen edustajat kävivät läpi näitä miehen väitettyjä asiakas­kontakteja läpi, ne osoittautuivat olemattomiksi.

Miehestä tehtiin rikos­ilmoitus marraskuussa 2017. Poliisi kutsui hänet kahdesti kuulusteluihin, mutta hän ei saapunut lupauksistaan huolimatta paikalle.

Hänet etsintä­kuulutettiin heinäkuussa 2018. Kun mies tavoitettiin lopulta helmikuussa 2021, hän myönsi kuulustelussa syyllistyneensä petos­rikokseen.

Pirkanmaan käräjä­oikeus tuomitsi miehen joulukuussa 2021 törkeästä petoksesta kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Vankeus­rangaistuksen sijasta mies määrättiin suorittamaan 240 tuntia yhdyskunta­palvelua.

Lisäksi käräjä­oikeus määräsi miehen korvaamaan yritykselle muun muassa 6 100 euroa maksettuja palkkoja sekä 27 800 euroa autoetu­kuluja.

Turun hovioikeus korotti tällä viikolla miehen maksettavaksi määrättyjä korvauksia.

Hovioikeuden mukaan mies ei tehnyt työssään lainkaan työn­antajaansa hyödyttäviä työtehtäviä. Siten hän ei ole miltään osin oikeutettu siihen palkkaan, jota hänelle maksettiin.

Mies tuomittiin korvaamaan aiemmin määrätyn 6 100 euron sijasta yli 17 300 euroa palkkojaan takaisin yritykselle. Lisäksi hän sai korvattavakseen myös 4 250 euroa työ­panoksesta, joka kului hänen työhön perehdyttämiseensä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat