Poliisi otti vankilasta paenneen Juha Valjakkalan kiinni syksyllä – Tämä kolmois­murhaajan viimeisistä vuosista tiedetään

Juha Valjakkala istui noin kaksikymmentä vuotta vankilassa tuomittuna kolmesta murhasta. Hänen elämäänsä värittivät useat muut rikokset sekä monet vankilapaot.

Juha Valjakkala Iisalmen käräjäoikeudessa vuonna 2004. Tuolloin hän käytti nimeä Nikita Joakim Fouganthine.

1.3. 14:50

Maanantaina 27. helmikuuta kuollut Juha Valjakkala muistetaan rikollisena, joka teki kolme murhaa. Murhat tapahtuivat ruotsalaiskylä Åmselessa vuonna 1988. Tuolloin Valjakkala murhasi 16-vuotiaan nuoren ja tämän vanhemmat.

Murhista Valjakkala tuomittiin elinkautiseen vankeuteen noin kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Hän sai tuomionsa Ruotsissa, mutta suoritti sen Suomessa.

Valjakkala pääsi ehdonalaiseen vapauteen vuonna 2009. Sen jälkeen Valjakkala on saanut useita muitakin tuomioita, muun muassa väkivaltarikoksista. Rikostensa takia hän on istunut eri vankiloissa viidellä vuosikymmenellä.

Hän syntyi Porissa vuonna 1965. 57-vuotiaana menehtyneen Valjakkalan kuolinsyy ei ole tiedossa. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Valjakkala ei kuollut vankilassa.

Valjakkala menossa takaisin vankilaan vuoden 1994 vankilapaon jälkeen.

Valjakkala muistetaan myös siitä, että hän pakeni vankilasta monesti. Ensimmäinen vankilapako tapahtui jo ennen kolmoismurhaa, vuonna 1983. Tuolloin Valjakkala pakeni Keravan nuorisovankilasta. Viimeksi lokakuussa 2022 poliisi otti karanneen Valjakkalan kiinni Helsingin Mellunmäestä. Hän suoritti tuomiotaan Keravan avovankilassa.

Lue lisää: Keravan vankilasta luvatta poistunut Juha Valjakkalana tunnettu kolmois­murhaaja on saatu kiinni

Valjakkala on karannut vankilasta tai jättänyt palaamatta luvalliselta poissaololta noin kymmenen kertaa. Hänet kuitenkin saatiin kiinni yleensä muutaman päivän kuluessa.

Poikkeuksen tekee vuonna 2015 tapahtunut pako, joka kesti kuukauden. Tuolloin Valjakkala ei palannut lähdettyään opintovapaalle Jokelan vankilasta.

Vuonna 1994 Valjakkala istui tuomiota Riihimäen keskusvankilassa. Sieltä hän yritti paeta kerran onnistumatta siinä. Toinen pakoyritys sen sijaan onnistui. Sillä kerralla Valjakkalan englanninopettaja joutui opiskelijansa panttivangiksi. Valjakkala saatiin kiinni muutaman tunnin kuluttua Janakkalasta, joka on Riihimäen naapurikunta.

Valjakkala käytti elinaikanaan useita nimiä. Kuollessaan hän oli Nikita Bergenström. Juha Valjakkala taas on miehen alkuperäinen nimi. Muita hänen käyttämiään nimiä ovat Aslak Valdemar Ahonen ja Nikita Joakim Fouganthine.

Lue lisää: Kymmenen paon ja monen nimenvaihdon mies – Juha Valjakkalan eli Nikita Fouganthinen nimet ja vankilapaot koottuna

Juha Valjakkala on murhien lisäksi tehnyt monia muitakin rikoksia.

Vuonna 2019 Helsingin Sanomat uutisoi Valjakkalan saamasta yhdyskunta­palvelu­rangaistuksesta, jonka hän jätti suorittamatta. Valjakkala oli tuomittu törkeästä rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Tuolloin hänet tuomittiin vankilan sijasta yhdyskunta­palveluun.

Loppujen lopuksi 80 tuntia yhdyskunta­palvelua muuttui 80 päiväksi ehdotonta vankeutta. Käräjäoikeus muunsi tuomiota, koska Valjakkala ei saapunut paikalle tutustumiskäynteihin, jotka liittyivät rangaistuksen aloittamiseen. Monen tapaamisyrityksen jälkeen hän saapui paikalle päihtyneenä.

1990-luvun alussa Juha Valjakkalasta tehtiin elokuva Ruotsissa. Il Capitano -elokuvan pääosan esitti Antti Reini. Elokuvan ohjasi ruotsalainen Jan Troell.

Oikaisu 1.3.2023 kello 17.15: Korjattu Nikita Bergenströmin sukunimen kirjoitusasu. Tekstissä luki aluksi virheellisesti Bergström.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat