Ensiksi kaikki riemuitsivat, sitten katkesivat sähköt – suomalainen Cecilia kertoo Mallorcan lumi­myrskystä

Mallorcaa riepotellut Juliette-myrsky toi osiin saarta lunta jopa metrin verran.

1.3. 22:04

”En nyt ihan heti muista törmänneeni edes Suomessa vastaavaan. Sohjossa sai ihan kahlata”, kertoo suomalainen Cecilia Sörensen puhelimitse Mallorcalta.

Mallorcaa on riepotellut alkuviikosta Julieteksi nimetty myrsky, joka tuiskutti lunta saaren pohjoisosiin jopa metrin verran.

Siellä, missä ei ole tullut lunta, on satanut vettä kaatamalla. Sateet ovat aiheuttaneet Mallorcalla maanvyöryjä ja -sortumia. Saaren pääkaupungissa Palma de Mallorcalla vesi halkaisi kahdeksanmetrisen kraaterin keskelle pääkatua.

Vaatesuunnittelija Cecilia Sörensen asuu perheineen Alarón pikkukaupungissa noin 20 minuutin ajomatkan päässä Palmasta.

Myös Alaróssa tuprutti lunta maanantain ja tiistain aikana useita kymmeniä senttejä. Myrsky katkaisi myös sähköt lähes vuorokaudeksi.

”Täällähän ei sada lunta yleensä edes talvella muualla kuin vuorilla. Yleensä tähän aikaan vuodesta kevät on jo pitkällä. Nytkin mantelipuut olivat jo kukassa”, Sörensen kertoo.

Näkymä Cecilia Sörensenin pihalla oli maanantaina kuin joulukortista.

Sörensenin mukaan lumimyrskystä varoitettiin uutisissa jo hyvissä ajoin etukäteen, mutta lumen määrä yllätti silti.

Viranomaiset olivat myös kehottaneet ihmisiä pysymään sisällä.

Kun lunta maanantaina alkoi tulla, kehotus unohtui nopeasti, Sörensen kertoo. Aluksi paikalliset riemuitsivat ja ryntäsivät innoissaan ulos tekemään lumipalloja ja ottamaan valokuvia.

”Täällähän ei sada lunta yleensä edes talvella muualla kuin vuorilla. Ja silloin harvoin kun sitä sataa, ihmiset suuntaavat yleensä vuorille ihastelemaan sitä. Nytkin jotkut tekivät niin, vaikka ihmisillähän ei ole täällä mitään talvirenkaita.”

Maanantai-iltana Sörensenin perhe oli juuri lopettelemassa illallista, kun sähköt katkesivat. Samalla mykistyi puhelinverkko.

”Onneksi meillä oli kynttilöitä ja taskulamppuja. Meille sähköt palasivat tiistaina aamupäivällä, mutta lehdestä luin, että osassa saarta sähkökatko oli kestänyt tiistai-iltaan asti.”

Myös sateet talttuivat tiistai-iltaan mennessä.

Keskiviikkona Sörensenin puolisolla oli lento Suomeen, ja Sörensenin oli tarkoitus käydä heittämässä hänet kentälle. Aamulla oli kuitenkin vielä niin liukasta, ettei hän uskaltanut lähteä rattiin.

Päivällä Sörensen kävi jo kävelyllä koiransa kanssa ja huomasi, että teitä oli yhä suljettuna. Kylässä korjailtiin monin paikoin myrskyn jälkiä.

”Meilläkin tuli vesi ruokasalin katosta sisään. Täällä kuitenkin suhtaudutaan vesi­vahinkoihin huolettomammin kuin Suomessa. Ei mietitä homeongelmia, vaan ajatellaan, että kyllä se aurinko kuivattaa.”

Sörensenin tietojen mukaan kukaan ei ole kuollut tai loukkaantunut, vaan vahingot ovat olleet lähiseudulla lähinnä aineellisia: peltikolareita, vesivahinkoja, sortuneita muureja...

”Paikalliset lehdet ovat repineet otsikoita myös siitä, että pormestarimme Llorenç Perelló jäi myrskyn takia jumiin Alarón linnan raunioihin eikä ollut käytettävissä lumikriisin keskellä”, Sörensen kertoo.

Sörensen on asunut Espanjassa jo pitkään ja kuluneet viisi vuotta Mallorcan saarella. Hänen mukaansa äärimmäisiä sääilmiöitä on esiintynyt viime vuosina enemmän.

”Kyllä ne saavat mietteliääksi”, Sörensen sanoo.

Hämmentävää on ollut myös nopea muutos säätilassa. Jos vielä tiistaina maisema olikin kuin joulukortista, keskiviikkoiltapäivänä lumet olivat jo sulaneet.

”Nyt täällä juodaan jo kahvia terassilla, ja viikonlopuksi on luvattu lähemmäs 20 astetta lämmintä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat