Sadat lapset jäivät ilman koulu­kyytejä Kuopiossa

Kaikkialla Suomessa ei ole onnistuttu järjestämään koulukyytejä linja-autoliikenteen lakon takia.

Bussilakko on vaikuttanut muun muassa koulukyyteihin.

1.3. 15:38

Suomessa aamuyöllä alkanut bussilakko on aiheuttanut päänvaivaa kouluissa eri puolilla Suomea. Osassa maata kaupunkien järjestämät koulukyydit kulkevat normaalisti, mutta kaikkialla niitä ei ole onnistuttu järjestämään.

Esimerkiksi Kuopiossa arviolta 500–600 peruskoulun oppilasta on jäänyt ilman kaupungin järjestämää koulukuljetusta, sanoo kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen. Lakko vaikuttanee myös muihin bussilla kouluun kulkeviin oppilaisiin.

”Tämän lakon aikana emme järjestä erillisiä koulukuljetuksia. Huoltajat voivat halutessaan kuljettaa oppilaat kouluun ja kimppakuljetuksia suositaan”, Ahtonen kertoo.

Kuopion suurimmassa alakoulussa, noin 700 oppilaan Pirtin koulussa, lakko ei rehtorin mukaan ole toistaiseksi näkynyt arjessa. Yksittäisiä oppilaita on silti saattanut jäädä lakon takia pois, ja osa työntekijöistä on tullut koululle kimppakyydeillä.

”Olemme kaupunkialueen koulu. Meillähän isot massat eivät onneksi ole kiinni koulukuljetuksissa”, rehtori Sami Varis kertoo STT:lle.

”Tiedän yksittäisiä tapauksia, joissa huoltaja on ilmoittanut, ettei saa tänään järjestymään kyytiä.”

Peruskoulut eivät voi siirtyä lakon vuoksi etäopetukseen, sillä perusopetuslaki ei salli sitä eivätkä korona-ajan poikkeusjärjestelyt ole enää voimassa.

Tilannetta helpottaa kuitenkin se, että osissa Suomea vietetään talvilomaa.

Porissa Satakunnassa lakko ei vaikuta kaupungin järjestämiin koulukuljetuksiin. Joidenkin koulujen lukujärjestyksiin on tehty muutoksia, ja joukkoliikenteen busseja kulkee normaalia harvemmin, mutta pääsääntöisesti lapset pääsevät kouluun, sanoo opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen.

”Alkuviikosta on tehty suunnitelma niistä vuoroista, joita pystytään ajamaan. Käytännössä pystymme turvaamaan peruskoulujen lakisääteiset koulukuljetukset avoimessa joukkoliikenteessä”, Tiirikainen kertoo.

Osa oppilaista voi joutua odottamaan koululla tunnin verran ennen opetuksen alkua tai paluubussin lähtöä.

”Jos tulee yksittäisiä todella hankalia tapauksia, jos lakko pitkittyy ja tulee ongelmia, voidaan jatkossa miettiä myös yksittäisiä taksikuljetuksia”, Tiirikainen lisää.

Porissa on myös ”jonkin verran” muualla kuin lähikoulussaan koulua käyviä, joilla ei ole lakisääteistä oikeutta koulukuljetukseen. Tiirikaisella ei kuitenkaan keskiviikkona aamupäivällä ollut tiedossaan tapauksia, joissa oppilaita olisi jäänyt pois koulusta lakon takia.

Lue lisää: Kulkeeko oma bussivuoroni, kuinka kauan lakko kestää? HS keräsi vastaukset

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat