Noin 80 prosenttia yrityksistä on sitä mieltä, että valmistuneiden osaaminen on työelämän kannalta hyvää tai riittävän hyvää, kertoo Teknologiateollisuus ry tiedotteessaan.
Asia selvisi Teknologiateollisuuden teettämästä kyselystä. Sen mukaan oppisopimuskoulutuksella työllistyy kaikista ammattikoulun tekniikan alan koulutusmuodoista parhaiten.
”Oppisopimuskoulutuksen vahva työllistymisvaikutus on ensisijaisesti sen ansiota, että tutkinto tai sen osa suoritetaan yrityksen tai yritysten kanssa töitä tehden ja kouluttaudutaan työtä tekemällä”, sanoo Teknologiateollisuuden johtava asiantuntija Eero Manninen.
Esimerkiksi vuonna 2020 oppisopimuskoulutuksen työllistymisaste oli noin 80 prosenttia, kun taas muissa tutkinnon suorittamisen tavoissa työllisyysprosentti jäi noin 50:een.
Yritysten tyytyväisyydestä huolimatta kyselystä käy ilmi, että 26 prosenttia valmistuneista on työttömiä, kun valmistumisesta on kulunut vuosi.
Opiskelijat ovat selvityksen muukaan tyytyväisiä niihin taitoihin, joita he ovat saaneet ammattikoulusta.
Yksi syy työpaikkojen ja työttömien välille muodostuneeseen loveen on Suomen alueellinen jakautuminen teknologia-aloilla, Manninen sanoo. Töitä on tarjolla eri paikkakunnilla kuin millä ammattikoulut sijaitsevat.
Tämä on aiheuttanut tilanteen, jossa teknologian ammatillisilla aloilla on samaan aikaan työvoimapulaa ja työttömyyttä.
”Tulisi tutkia, mitä ammatillista koulutusta on järkevää missäkin päin Suomea järjestää milläkin volyymilla.”
Manninen ehdottaa, että ammatillisen tutkinnon alkupuoli keskittyisi tekniikan aloilla nykyistä enemmän teknologiateollisuuteen yleisesti ja tutkinnon loppupuolella voisi suuntautua omaan tulevaan ammattiin.
Tämä olisi mahdollista toteuttaa esimerkiksi niin, että ammattiin suuntaava koulutus voisi tapahtua muualla kuin kotipaikkakunnalla.
”Pitäisi ehkä olla nykyistä valmiimpi tietysti muuttamaan koulutuksen ja työn perässä”, Manninen sanoo.