Kaksi suurta Tallinnan-laivaa aivan täynnä ihmisiä. Tätä matkustajajoukkoa eli noin kuuttatuhatta ihmistä vastaava määrä sairaanhoitajia puuttuu pelkästään Uudeltamaalta.
Julkisen alan eläkevakuuttaja Keva selvitti vuoden 2022 koulutuspaikkamääriin, kuntien eläköitymislukuihin, avoimiin työpaikkoihin ja työvoimatilastoihin pohjautuen, miten kuntien työvoimatarpeisiin kyetään vastaamaan nyt ja tulevaisuudessa.
Selvitys tarkentaa kuvaa siitä, mikä jo hyvin tiedetään. Pula sairaanhoitajista on kasvanut rajusti. Vain vuotta aiemmin eli vuonna 2021 Keva laski, että Uudeltamaalta puuttuu 3 500 hoitajaa eli hieman enemmän kuin yhteen Tallinnan-laivaan mahtuu.
Koko maasta sairaanhoitajia arvioidaan puuttuvan nyt noin 16 600. Lähihoitajia puutuu koko maasta noin 8 000. Lääkärien vaje ei ole kahdessa vuodessa juurikaan muuttunut, vaan se on yhä noin tuhat.
Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen on hoitajapulaa vielä enemmän huolissaan muista sosiaali- ja terveydenhuollon ja kasvatusalan ammateista
”Psykologien, sosiaalityöntekijiden, varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien kova vaje näkyy lasten ja nuorten arjessa”, Kainulainen sanoo.
Sosiaali- ja terveysministeriössä sotehenkilöstön riittävyyttä pohtivan työryhmän toimikausi päättyy maaliskuun lopussa.
”Hoitajapulaan haetaan nyt keinoja, mutta muissakin ammateissa tarvitaan samaa”, Kainulainen sanoo.
Kevan selvityksen mukaan noin 4 200 sosiaalityöntekijöiden pula koko maassa on huomattava, koska Kevan eläkevakuuttamia sosiaalityöntekijöitä on noin 7 200. Tämä tarkoittaa 59 prosentin vajetta sosiaalityöntekijöistä. Psykologivaje on noin 49 prosenttia.
Sekä sosiaalityöntekijöiden että psykologien vaje on kasvanut nopeasti viime vuosina.
Varhaiskasvatuksenopettajista pahin pula on Uudellamaalla. Kevan mukaan paikkoja varhaiskasvattajille alueella olisi heti tarjolla 4 000.
Ismo Kainulaisen mukaan Keva katsoo, että työkykyjohtamisen ja työvoimapulaan vastaamisen täytyy olla seuraavan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä.
”Sitä pitäisi johtaa valtioneuvoston kansliasta ja palata hallituksen kehysriihissä katsomaan, mitä on saatu aikaan. Nyt pitää hetkeksi pysähtyä, sillä keinoja on olemassa”, Kainulainen sanoo.