Hoitajapula on tuplaantunut vain kahdessa vuodessa – Katso, mistä ammattilaisista alueellasi on eniten pulaa

Parissa vuodessa pula muun muassa hoitajista, sosiaali­työntekijöistä, varhais­kasvatuksen opettajista ja psykologeista on kasvanut rajusti.

Hoitohenkilökuntaa päiväkirurgian heräämisosastolla Jorvin sairaalassa.

3.3. 18:11

Kaksi suurta Tallinnan-laivaa aivan täynnä ihmisiä. Tätä matkustaja­joukkoa eli noin kuuttatuhatta ihmistä vastaava määrä sairaan­hoitajia puuttuu pelkästään Uudeltamaalta.

Julkisen alan eläkevakuuttaja Keva selvitti vuoden 2022 koulutuspaikka­määriin, kuntien eläköitymis­lukuihin, avoimiin työ­paikkoihin ja työvoima­tilastoihin pohjautuen, miten kuntien työvoima­tarpeisiin kyetään vastaamaan nyt ja tulevaisuudessa.

Selvitys tarkentaa kuvaa siitä, mikä jo hyvin tiedetään. Pula sairaan­hoitajista on kasvanut rajusti. Vain vuotta aiemmin eli vuonna 2021 Keva laski, että Uudeltamaalta puuttuu 3 500 hoitajaa eli hieman enemmän kuin yhteen Tallinnan-laivaan mahtuu.

Koko maasta sairaan­hoitajia arvioidaan puuttuvan nyt noin 16 600. Lähi­hoitajia puutuu koko maasta noin 8 000. Lääkärien vaje ei ole kahdessa vuodessa juurikaan muuttunut, vaan se on yhä noin tuhat.

Kevan johtava asiantuntija Ismo Kainulainen on hoitaja­pulaa vielä enemmän huolissaan muista sosiaali- ja terveyden­huollon ja kasvatus­alan ammateista

”Psykologien, sosiaalityöntekijiden, varhais­kasvatuksen opettajien ja erityis­opettajien kova vaje näkyy lasten ja nuorten arjessa”, Kainulainen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriössä sote­henkilöstön riittävyyttä pohtivan työ­ryhmän toimi­kausi päättyy maaliskuun lopussa.

”Hoitaja­pulaan haetaan nyt keinoja, mutta muissakin ammateissa tarvitaan samaa”, Kainulainen sanoo.

Kevan selvityksen mukaan noin 4 200 sosiaali­työntekijöiden pula koko maassa on huomattava, koska Kevan eläke­vakuuttamia sosiaali­työntekijöitä on noin 7 200. Tämä tarkoittaa 59 prosentin vajetta sosiaali­työntekijöistä. Psykologivaje on noin 49 prosenttia.

Sekä sosiaali­työntekijöiden että psykologien vaje on kasvanut nopeasti viime vuosina.

Varhais­kasvatuksen­opettajista pahin pula on Uudellamaalla. Kevan mukaan paikkoja varhais­kasvattajille alueella olisi heti tarjolla 4 000.

Ismo Kainulaisen mukaan Keva katsoo, että työkyky­johtamisen ja työvoima­pulaan vastaamisen täytyy olla seuraavan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä.

”Sitä pitäisi johtaa valtio­neuvoston kansliasta ja palata hallituksen kehys­riihissä katsomaan, mitä on saatu aikaan. Nyt pitää hetkeksi pysähtyä, sillä keinoja on olemassa”, Kainulainen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat