Lempääläläinen Noora Mantere matkasi keskiviikkona junalla Tampereelta Helsinkiin. Mantereella oli ajatuksena käyttää matka-aika hyödyksi töitä tehden.
Aluksi Mantere istui omalla paikallaan läppärinsä kanssa. Kun kahvihammasta alkoi kolottaa, hän päätti siirtyä ravintolavaunuun jatkamaan hommia.
Heti ravintolavaunun ovella hän kiinnitti huomiota konduktööriin, joka ohjeisti ravintolassa istunutta seuruetta, että rauhallisin paikka tehdä töitä löytyisi junan lisämaksullisesta Extra-luokassa.
Mantere ei kuitenkaan ajatellut tämän koskevan itseään, sillä hänhän aikoi ostaa kahvin.
Mantere ehti istahtaa kuppinsa kanssa ja avata läppärinsä, kun tarjoilija tuli sanomaan, että kone pitäisi panna pois tai sitten hänen pitäisi siirtyä kahvinsa kanssa vaunuosastoon omalle paikalle.
”Perustelu kuului: ravintolavaunu ei ole työntekoa varten”, Mantere kertoo.
Mantere kertoo hämmentyneensä tilanteesta. Hän ei kuitenkaan alkanut kinata tarjoilijan kanssa, vaan pani koneensa kiltisti pois.
Mantere jäi vaunuun hörppimään kahvinsa, mutta saman ukaasin saanut viereinen seurue päätti mieluummin poistua.
Sen verran Manteretta kuitenkin jurppi, että hän nakutteli saman tien tapahtuneesta twiitin, johon hän tägäsi VR:n sometiimin. Hän laittoi myös palautetta VR:n asiakaspalveluun.
””Onko tämä vitsi @VRmatkalla? Minua pyydettiin poistumaan ravintolavaunusta, koska avasin tietokoneen kahvia juodessani? Eikö siellä palvelumuotoilussa olla hahmotettu, että monelle syy valita juna yksityisauton sijaan on juuri se, että matkustaessa voi tehdä töitä?”
Mantereen twiitti sai paljon kommentteja. Selvisi, että Mantere ei ole ainoa, joka on joutunut VR:n ”nipotuksen” uhriksi.
Mantere kulkee paljon junalla Tampereen ja Helsingin väliä ja on usein tehnyt töitä matkustaessaan. Hän on myös kirjoittanut junassa myös graduaan. Aiemmin kukaan ei ole huomauttanut hänelle asiasta.
Mantereelle jäi tilanteessa epäselväksi, oliko häädön perimmäinen syy työnteko vai sittenkin tietokone.
”Mietin, onko kyseessä jokin uusi sääntö, josta en ole kuullut. Ihmiset käyttävät läppäreitä nykyään paljon muuhunkin kuin työntekoon. Olisiko elokuvan katsominen ollut ok? Tai saako töitä tehdä edelleen vaikkapa puhelimella?” Mantere kysyy.
Mantere sanoo ymmärtävänsä hyvin, että ravintolavaunu on ensisijaisesti ruokailijoita varten. Nyt vaunussa oli hänen mukaansa kuitenkin tilaa.
”Kyllä tämä minusta aika erikoista on. Muualla Euroopassa on yleisesti tapana mennä kahviloihin tekemään töitä.”
VR:n palvelupäällikön Petri Martolan mukaan VR:llä ei ole sääntöä, joka kieltäisi työnteon ravintolavaunussa.
”Luulen, että kyseisessä tilanteessa ongelma on ollut läppäri. Ravintolavaunun pöydät ovat aika pieniä. Henkilökunnan tehtävä on varmistaa, että laskutilaa riittää kaikille ruokailijoille.”
Martolan mukaan henkilökuntaa ei ole ohjeistettu häätämään ravintolavaunusta tietokoneiden käyttäjiä.
”Läppäreitä voi käyttää, jos ravintolavaunussa on tilaa”, Martola sanoo.
Martola huomauttaa, että vaikka ravintolavaunussa olisikin sillä hetkellä tyhjiä pöytiä, henkilökunnalla voi olla tieto, että seuraavalta asemalta on tulossa paljon matkustajia.
”Henkilökunta saattaa tällöin ennakoida sitä muistuttamalla, että junassa on parempiakin paikkoja työntekoon.”
Saako ravintolavaunun pienissä pöydässä levitellä edelleen kuitenkin lehtiä? Ne vievät helposti isomman tilan kuin sylitietokone.
”Tilanteen mukaan mennään. Kyllä sopu sijaa antaa! Ravintolavaunu on lähtökohtaisesti paikka, jossa on hyvä tunnelma”, Martola sanoo.