Kovat pakkaset palaavat, eikä niille näy loppua

Koko maassa on viikonloppuna ja tulevalla viikolla tavanomaista kylmempää.

Ensi viikolla luvassa on kovia pakkasia. Kuvassa laskettelijoita Ylläksen hiihtokeskuksessa Kolarissa helmikuussa.

3.3. 9:02

Viime päivien lauhat säät ovat pian muisto vain, kun ilmavirtaus kääntyy puhaltamaan pohjoisesta ja tuo mukanaan talvisia pakkaskelejä.

Lauha läntinen virtaus ja sen mukanaan tuoma föhn-tuuli ovat pitäneet lämpötiloja koholla viime päivinä. Vielä perjantain aikana luoteesta saapuva matalapaine tuo mukanaan lumisateita läntiseen ja lounaiseen Suomeen, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eerik Saarikalle. Lunta voi sataa joitain senttejä myös pääkaupunkiseudulle.

Ilmatieteen laitos onkin antanut varoituksia mahdollisesti vaarallisesta liikennesäästä laajalti läntiseen ja eteläiseen Suomeen. Ajokelin odotetaan muodostuvan huonoksi lumisateen takia iltapäivästä alkaen.

Matalapaineen purkautuessa luvassa on kylmää säätä koko maahan, kun virtaus kääntyy puhaltamaan pohjoisesta.

”Lapissa voi olla kireitäkin pakkasia, ja koko maassa on huomattavasti tavanomaista kylmempää säätä jo viikonloppuna ja tulevan viikon aikana”, Saarikalle sanoo.

Esimerkiksi Helsingissä vuorokauden keskilämpötila on tavallisesti tähän aikaan vuodesta noin kaksi pakkasastetta, mutta tulevina päivinä keskilämpötila pyörii noin viiden pakkasasteen tuntumassa, Saarikalle kertoo.

Forecan meteorologin Joanna Rinteen mukaan ensi viikolla pakkasta voi olla päivin maan etelä- ja keskiosissa laajalti 5–10 astetta, Lapissa 10–15 astetta. Öisin pakkanen voi laskea etelässä jopa 10–20 pakkasasteeseen. Pohjoisessa paikoin jopa 30 pakkasasteen lukemat ovat mahdollisia. Lukemissa on kuitenkin suuria paikallisia eroja muun muassa pilvisyyden takia.

Lauhtumisen merkkejä ei ole toistaiseksi näkyvissä, Saarikalle sanoo.

”Ainakin ensi viikko on täysin talvinen. Kevät näkyy siinä mielessä, että aurinko paistelee enemmän, mutta ilmojen puolesta on talvista, eivätkä lumet pääse sulamaan”, hän sanoo.

Seuraavaa lämpenemistä ei vielä tämänhetkisissä 10–15 vuorokauden ennusteissa näy, sanoo myös meteorologi Joanna Rinne Forecan blogissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat