Parkkipate hävisi korkeimmassa oikeudessa: Auton­vuokraajan tietoja ei tarvitse luovuttaa yksityiselle pysäköinnin­valvojalle

Korkein oikeus hylkäsi Parkkipaten vaatimuksen saada autonvuokraajien tietoja.

Yksityinen pysäköinninvalvontayhtiö Parkkipate yritti saada oikeusteitse autonvuokraajien tietoja maksujen määräämistä varten.

3.3. 9:33 | Päivitetty 3.3. 14:20

Pitääkö autoja vuokraavan yhtiön luovuttaa vuokraajien tietoja pysäköinnin­valvojalle, jotta tämä voi määrätä heille valvontamaksun?

Ei tarvitse, päätti korkein oikeus ennakkopäätöksessään perjantaina.

Pysäköinnin­valvontayhtiö Parkkipate hävisi korkeimman oikeuden ratkaisun myötä pitkän oikeusprosessin.

Parkkipate haastoi vuonna 2019 autonvuokraus­yhtiö Eurorentin käräjille. Se vaati, että Eurorent määrätään luovuttamaan tiettyjen auton­vuokraajien tiedot, koska autot oli pysäköity väärin.

Parkkipatella oli kertomansa mukaan useita valvonta­maksuja, jotka kohdistuivat Eurorentin vuokraamiin autoihin.

Eurorent vastusti vaatimusta. Sen mielestä sillä ei ole sen enempää oikeutta kuin velvollisuuttakaan luovuttaa pyydettyjä tietoja.

Tiedot ovat ensinnäkin yhtiön liikesalaisuuksia eikä niitä luovuteta yhtiöstä ulos. Lisäksi tietojen luovutus olisi vastoin EU:n tietosuoja-asetusta.

Parkkipate voitti jutun ensin käräjillä mutta hävisi hovi­oikeudessa. Nyt myös korkein oikeus hylkäsi Parkkipaten hakemuksen.

Parkkipate perusteli oikeuttaan saada tiedot oikeuden­käymiskaaren todistelua koskevalla luvulla. Siinä muun muassa määritellään, milloin tuomioistuin voi määrätä todisteen tuotavaksi oikeuteen.

Korkeimman oikeuden mukaan Parkkipate perusteli vaatimiensa sopimusten saantitarvetta sillä, että niistä ilmenee maksuvelvollisten kuljettajien tiedot.

”Kyse on siten vain sen selvittämisestä, kuka olisi yhtiön vastapuoli saatavan perintää koskevassa asiassa”, korkein oikeus totesi.

Korkeimman oikeuden mukaan Parkkipaten vaatimusta ei voida hyväksyä oikeudenkäymiskaaren todistelua koskevan luvun perusteella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat