Pitääkö autoja vuokraavan yhtiön luovuttaa vuokraajien tietoja pysäköinninvalvojalle, jotta tämä voi määrätä heille valvontamaksun?
Ei tarvitse, päätti korkein oikeus ennakkopäätöksessään perjantaina.
Pysäköinninvalvontayhtiö Parkkipate hävisi korkeimman oikeuden ratkaisun myötä pitkän oikeusprosessin.
Parkkipate haastoi vuonna 2019 autonvuokrausyhtiö Eurorentin käräjille. Se vaati, että Eurorent määrätään luovuttamaan tiettyjen autonvuokraajien tiedot, koska autot oli pysäköity väärin.
Parkkipatella oli kertomansa mukaan useita valvontamaksuja, jotka kohdistuivat Eurorentin vuokraamiin autoihin.
Eurorent vastusti vaatimusta. Sen mielestä sillä ei ole sen enempää oikeutta kuin velvollisuuttakaan luovuttaa pyydettyjä tietoja.
Tiedot ovat ensinnäkin yhtiön liikesalaisuuksia eikä niitä luovuteta yhtiöstä ulos. Lisäksi tietojen luovutus olisi vastoin EU:n tietosuoja-asetusta.
Parkkipate voitti jutun ensin käräjillä mutta hävisi hovioikeudessa. Nyt myös korkein oikeus hylkäsi Parkkipaten hakemuksen.
Parkkipate perusteli oikeuttaan saada tiedot oikeudenkäymiskaaren todistelua koskevalla luvulla. Siinä muun muassa määritellään, milloin tuomioistuin voi määrätä todisteen tuotavaksi oikeuteen.
Korkeimman oikeuden mukaan Parkkipate perusteli vaatimiensa sopimusten saantitarvetta sillä, että niistä ilmenee maksuvelvollisten kuljettajien tiedot.
”Kyse on siten vain sen selvittämisestä, kuka olisi yhtiön vastapuoli saatavan perintää koskevassa asiassa”, korkein oikeus totesi.
Korkeimman oikeuden mukaan Parkkipaten vaatimusta ei voida hyväksyä oikeudenkäymiskaaren todistelua koskevan luvun perusteella.