Huijarit tehtailivat valheellisia myynti-ilmoituksia, poliisin mukaan huono-osaisia käytettiin hyväksi

Poliisi paljasti laajan verkkopetosvyyhdin. Uhreja on eri puolella Suomea.

Huijarit laativat myynti-ilmoituksia ja pyysivät ostajilta käsirahaa.

3.3. 10:00

Huijarit saivat valheellisilla myynti-ilmoituksilla yli 40 000 euroa useilta ihmisiltä vain muutamassa kuukaudessa.

Laajassa verkkopetos­vyyhdissä on uhreja eri puolella Suomea. Oulun poliisi tiedotti perjantaina aamulla, että rikoskokonaisuus saatetaan syyteharkintaan lähipäivinä.

Pääepäilty, joka hyötyi rikoksista eniten, on ollut vangittuna esitutkinnan aikana. Poliisi epäilee, että rahaliikenteen hoitamiseen ja muun muassa myynti-ilmoitusten tekemiseen osallistui myös seitsemän muuta henkilöä. He ovat olleet kiinniotettuina tai pidätettyinä asiaan liittyen.

Poliisin esitutkinnassa tekemän selvityksen mukaan pääepäilty pyrki peittämään oman osallisuutensa rikoksiin. Hän käytti rikosten tekemisessä hyväkseen yhteiskunnan vähäosaisimpia, poliisin tiedotteessa kuvaillaan.

Huijareiden joukko toimi ammattimaisesti.

Petosten tekijöillä oli sesongista riippuen uskottavan oloisia myynti-ilmoituksia pääsääntöisesti Nettivene-, Nettikaravaani- ja Tori.fi-sivustoilla. Kun halukas ostaja otti yhteyttä ”myyjään”, ostajalta pyydettiin käsirahaa. Pyydetyn käsirahan suuruudet vaihtelivat.

Yhteistä huijauksille oli se, että käsirahan lähettämisen jälkeen myynti-ilmoitus katosi eikä ”myyjään” saanut enää yhteyttä.

Huijaukset tapahtuivat maalis–kesäkuussa vuonna 2022. Teot keskeytyivät vasta poliisin väliintuloon.

Tutkinta käsittää yhteensä 32 rikosta, joista suurin osa on petoksia. Lisäksi poliisi tutkii osana kokonaisuutta muun muassa kuutta identiteettivarkautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat