Mies tappoi salaa suden, sanoi metsästäneensä ilvestä

Susi ammuttiin Ilomantsissa 28. joulukuuta vuonna 2020.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi kokeneen metsästäjän suden ampumisesta ehdolliseen vankeuteen.

3.3. 16:15

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut suden ampuneen 65-vuotiaan miehen törkeästä metsästysrikoksesta ja ampuma-aserikkomuksesta puoleksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Hän sai ehdollisen vankeuden lisäksi maksettavaksi myös 50 päiväsakkoa. Niistä kertyy yhteensä 1 400 euroa.

Mies määrättiin metsästyskieltoon maaliskuuhun 2027 asti. Oikeudessa hän kertoi harrastaneensa metsästystä viisikymmentä vuotta.

Lisäksi hän menetti valtiolle Tikka M55 -kiväärinsä ja rikoksen tuottamana hyötynä 4 500 euroa.

Syyttäjä vaati rangaistusta suden ampumisen vuoksi kuudelle muullekin miehelle, mutta oikeus hylkäsi heidän syytteensä törkeästä metsästysrikoksesta.

Susi ammuttiin Pohjois-Karjalan Ilomantsissa 28. joulukuuta vuonna 2020.

Syytteen mukaan metsästysporukan tarkoituksena oli saalistaa alueella liikkunut susi. He olivat sopineet passipaikat eri puolille aluetta ja menneet passiin.

Syytteen mukaan kaksi miehistä laski koiransa irti hakemaan sutta ja ainakin toinen koirista otti ajon sudesta.

Susi tuli koira perässään yhdelle passipaikoista, jossa yksi miehistä ampui sen kiväärillä. Sitten suden raato vietiin ahkiolla pois ampumispaikalta ja hävitettiin.

Käräjäoikeus päätyi tuomitsemaan ainoastaan ampujan, koska hänellä ei ollut poikkeuslupaa suden metsästykseen.

Muut syytetyt vapautuivat syytteestä. Käräjäoikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että he olivat metsästämässä nimenomaan sutta.

Kaikki syytetyt kertoivat oikeudessa olleensa metsästämässä suden sijasta ilvestä. Esitutkinnan aikana jotkut heistä tosin sanoivat metsästäneensä sutta, mutta he tekivät omien sanojensa mukaan niin vain siksi, että poliisi päästäisi heidät vapaaksi.

Myös ampuja sanoi, ettei suden ampumista suunniteltu eikä harkittu etukäteen. Hän ampui sen omien sanojensa mukaan reaktionomaisesti, kun eläin tuli esiin.

Käräjäoikeus hylkäsi myös syytteet kiristyksestä.

Kiristyssyytteen mukaan kaksi miestä uhkasi kolmatta miestä sillä, että he paljastaisivat poliisille tämän syyllistyneen kyseisen suden salametsästyksen lisäksi luvattomaan karhunmetsästykseen vuosia aiemmin.

Miehet olivat syytteen mukaan pakottaneet uhkailemansa miehen maksamaan heille 500 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan uhkailusta ei kuitenkaan ollut näyttöä. Sen sijaan toiselle kiristyksestä syytetylle oli oikeuden mukaan luvattu karhun kaadon aikaan maksu vaitiolosta ilman, että siihen liittyi uhkailua poliisille paljastamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat