Afganistanilaiset naiset joutuivat viranomais­limboon, vaikka turva­paikka pitäisi saada helposti

Afganistanilaisten naisten ja tyttöjen pitäisi saada turvapaikka Suomesta helposti, mutta poliisi ei ole ottanut turvapaikkahakemuksia vastaan Maahanmuuttoviraston linjauksen mukaisesti.

Viime vuoden joulukuussa Maahanmuuttovirasto linjasi, että afganistanilaisille naisille ja tytöille myönnetään turvapaikka Suomesta. Pelkkä sukupuoli riittää perusteeksi saada turvapaikka.

8.3. 9:19 | Päivitetty 10.3. 9:28

Poliisi on kieltäytynyt vastaanottamasta afganistanilaisten naisten turvapaikkahakemuksia heti, kertoo Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n puheenjohtaja Sanna Valtonen Twitterissä.

Valtosen mukaan tapauksia on ollut ympäri Suomen.

Viime vuoden joulukuussa Maahanmuuttovirasto linjasi, että kaikille afganistanilaisille naisille ja tytöille myönnetään pakolaisasema. Sen jälkeen kun Taleban nousi Afganistanissa valtaan vuonna 2021, naisten asema maassa on huonontunut merkittävästi. Niinpä pelkkä sukupuoli riittää nyt perusteeksi saada turvapaikka.

Turvapaikkaa voi hakea vain Suomessa. Sitä pitää hakea henkilökohtaisesti poliisiasemalta tai rajatarkastusviranomaiselta.

”Uusien hakemusten jättäminen on ollut välillä hankalaa ylipäätään, mutta erityinen hankaluus on koskenut afganistanilaisia, joilla on jo joku oleskelulupa”, Valtonen sanoo HS:lle.

Valtonen kertoo tiedossaan olevista tapauksista.

”On ollut sellaisia tilanteita, että ihminen, jolla on jo jonkinlainen oleskelulupa Suomessa – – on mennyt poliisille ja poliisi on sitten pyrkinyt nätisti tai vähemmän nätisti lähettämään henkilön pois”, Valtonen kertoo.

”Usealle [naiselle] on ilmoitettu, että meillä on niin kiire, että emme voi ottaa vastaan tätä hakemusta nyt, että tule joskus myöhemmin. Mutta ei kuitenkaan suostuta ajanvaraukseen samalla.”

Valtosen mukaan hakemus on voinut jäädä kokonaan jättämättä, jos afganistanilaisnaisen mukana ei ole ollut suomalaista vapaaehtoista.

Niinpä on Valtosen mukaan voinut käydä niin, että seuraavana päivänä hakija on palannut poliisiasemalle uudestaan yhdessä suomalaisen vapaaehtoisen kanssa.

Valtonen kertoo saaneensa yhteydenottoja, joissa naiset kysyvät neuvoa, kun he ovat istuneet odottamassa kaksi tuntia poliisiasemalla. Odottelun jälkeen he ovat saaneet kuulla, ettei turvapaikkahakemusta ehdikään sinä päivänä jättää.

Valtonen kertoo ohjeistaneensa naisia, että poliisiasemalle kannattaa soittaa etukäteen ja varata aika. Tällöin poliisilla on mahdollisuus varata tulkki etukäteen. Näissäkään tapauksissa ajanvaraus ei ole onnistunut.

Poliisitarkastaja Marjo Tyynelä Poliisihallituksesta sanoo, ettei pysty kommentoimaan yksittäistapauksia, koska hänellä ei ole tietoa jutussa kerrotuista tapauksista. Hän toteaa, että tilanteet eivät välttämättä ole aina menneet ohjeiden mukaan, mikäli Valtosen kertoma pitää paikkansa.

”Eihän tämä ole se tapa, miten poliisia on ohjeistettu tai miten lain mukaankaan tilanteen pitäisi mennä.”

”Ulkomaalaislain mukaan poliisin tai rajatarkastusviranomaisen on rekisteröitävä hakemus viipymättä”, hän sanoo.

Turvapaikkamenettely ja jatkoluvan hakeminen oleskelulle ovat kaksi eri prosessia. Turvapaikanhakuprosessin kulku on yleensä hakemus, turvapaikkapuhuttelu ja päätös. Puhuttelussa kuullaan henkilön itsensä kertomana, miksi hän tarvitsee turvapaikan. Puhuttelun hoitaa Migri.

Tyynelän mukaan tällä hetkellä keskustellaan maahanmuuttoviraston aloitteesta siitä, miten poliisi voi jatkossa sujuvoittaa Maahanmuuttoviraston päätöksentekoprosessia siinä tilanteessa, kun afganistanilainen on oikeutettu turvapaikkaan Maahanmuuttoviraston uuden linjauksen perusteella.

Migri on esittänyt poliisille pyynnön, että afganistanilaisnaisilta kysyttäisiin jatkossa turvapaikkahakemuksen vastaanottamisen yhteydessä suostumusta siihen, että Migri myöntää turvapaikan suoraan hakemuksen perusteella ilman Migrin turvapaikka­puhutusta, hän sanoo.

Turvapaikkapuhuttelu voidaan edelleen järjestää, jos Migri katsoo sen tarpeelliseksi.

Oikaisu perjantaina 9.3. kello 9.28: Juttuun lisätty Tyynelän kommentteja Migrin uudesta linjauksesta. Jutusta poistettu virheellinen tieto, että henkilöllä pitää olla hankittuna oleskelulupa Suomeen jo ennen tänne saapumistaan. Toisin kuin jutussa kerrottiin, turvapaikkaa saa hakea ilman oleskelulupaa.

Lue lisää: Taleban rajoittaa naisten ehkäisy­välineiden käyttöä, syyttää lännen salaliitoksi

Lue lisää: Sanna Valtonen seuraa työssään maahanmuuttajien lupa­ruljanssia –  Nyt hän puhuu suunsa puhtaaksi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat