Unkarin valtio hääti suomalaisen taide­mesenaatin linnastaan rap-videon takia

Budapestissä taidegalleriaa pitävä Ari Kupsus sanoo, että Unkarin valtion äkillinen päätös irtisanoa hänen linnansa vuokrasopimus oli šokki.

Amadé-Bajzáth-Pappenheimin barokkilinnaa on rakennettu eri aikoina 1700-luvulta alkaen.

5.3. 15:20

Suomalainen taidegalleristi ja taiteen mesenaatti Ari Kupsus, 57, on yllättäen häädetty linnastaan Unkarissa.

Linnan Kupsukselle vuokrannut Unkarin valtion kiinteistöyhtiö sanoo vuokrasopimuksen purkamisen syyksi sen, että Kupsus antoi tunnetun unkarilaisen rap-artistin kuvata linnassa musiikkivideon ilman että siitä ilmoitettiin vuokrasopimuksen mukaisesti etukäteen kiinteistöyhtiölle.

Kupsuksen mukaan hänellä ei ollut velvollisuutta tehdä tuollaista ilmoitusta.

Ari Kupsus on kotoisin Tampereelta mutta on asunut Unkarissa jo 23 vuotta.

Kupsus on vuokrannut Amadé-Bajzáth-Pappenheimin barokkilinnaa vuodesta 2012 alkaen. Se sijaitsee Iszkaszéntgyörgyn kylässä noin 80 kilometriä Budapestistä lounaaseen.

Kupsus sanoo, ettei hän voi paljastaa, kuinka paljon hän maksoi linnasta vuokraa.

Linnan avajaiset olivat hänen mukaansa ”isot kekkerit”: paikalle tuli 500 vierasta 16 eri maasta. Mukana oli myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Avaamisen jälkeen Kupsus on kehittänyt linnasta tunnetun kulttuuritapahtumien paikan, jossa hän on järjestänyt kesäisin muun muassa kansainvälisiä taideleirejä.

Katso videolta miltä linna näytti vuonna 2016, kun HS vieraili Kupsuksen luona.

Tieto häädöstä tuli Kupsukselle kesken ulkomaanmatkan.

”Olin tammikuussa Ateenassa kolme viikkoa. Sain sinne puhelinsoiton, jossa kysyttiin, että milloin he saavat avaimet?” Kupsus kertoo.

”Kysyin, että kuka saa avaimet? Mitkä avaimet? Sanoivat, että linnan avaimet.”

Kupsukselle täysin tuntematon ihminen kertoi, että Unkarin valtion kiinteistöjen hallintayhtiö oli irtisanonut hänen vuokrasopimuksensa.

Uutinen oli šokki.

Kupsus lensi seuraavana päivänä 2. helmikuuta Budapestiin ja alkoi selvittää asiaa.

”He olivat irtisanoneet tammikuussa vuokrasopimuksen. Syynä oli se, että olin antanut yhden Unkarin kuuluisimman rap-laulajan Curtisin kuvata videonsa linnassa minun huonekalujeni kanssa, koska hän etsi vanhoja ja näyttäviä huonekaluja videoonsa”, Kupsus kertoo.

”Unkarin muut linnathan ovat tyhjiä. Niissä ei paljon sisustusta ole.”

Unkarissa on paljon vanhoja linnoja, mutta niiden alkuperäinen sisustus ja kalusteet ryöstettiin toisen maailmansodan jälkeen.

Kupsus oli sisustanut Amadé-Bajzáth-Pappenheimin linnan omilla arvokkailla antiikkikalusteillaan, mikä teki siitä osaltaan ainutlaatuisen miljöön Unkarissa.

”Curtis oli kuvannut edellisen videonsa Gödöllőn keisarillisessa kesälinnassa, joka on yksi Unkarin suosituimpia ja kuuluisimpia linnoja. En voinut kuvitellakaan, että siitä tulee ongelma, jos annan hänen kuvata musiikkivideon minun linnassani.”

Ari Kupsus etsi kymmenen vuotta erääseen linnan huoneeseen sopivaa empire-tyylistä kattokruunua, kunnes se löytyi Tukholmasta. Kattokruunu saatiin paikoilleen viime kesänä, ja se näkyy myös rap-artisti Curtisin Youtube-videossa.

Kupsus kertoo lukeneensa Unkarin lehdistä, ettei Curtis olisi sovelias kuvaamaan videoita Unkarin kulttuurikohteissa, koska hänellä on huumetausta.

”Siitä hermostuin vielä enemmän, koska jos jollain on ollut jokin ongelma menneisyydessä, niin pitääkö tällainen henkilö laittaa mustalle listalle koko loppuelämänsä ajaksi? Mielestäni tällaisia henkilöitä pitää mieluummin tukea ja auttaa menemään elämässä eteenpäin.”

Kupsus pitää irtisanomisen syytä tekaistuna.

Hänen mielestään on myös outoa, että vuokrasopimuksen irtisanoi henkilö, joka oli juuri aloittanut työnsä Unkarin valtion kiinteistöyhtiössä eikä ollut Kupsuksen tietojensa mukaan koskaan käynyt linnassa eikä edes tavannut Kupsusta.

Kupsukselle annettiin alun perin aikaa 13. päivään helmikuuta asti tyhjentää linna. Hän sai kuitenkin pidennettyä aikaa kuun loppuun mutta ei yhtään sen pidemmälle.

10. helmikuuta alkoi valtava muuttoprojekti. Kupsuksen piti keksiä miten ja minne kuljettaa noin 30 huoneen ja lähes 20 täydellisesti sisustetun linnansalin kalusteet, kattokruunut ja muut. Pieni osa tavaroista ehdittiin jopa myydä.

”Se oli kyllä urakka. Ei tullut paljon nukuttua, ja sekin aika mietittiin unessa, mihin tavarat laitetaan.”

”Kysyin, että kuka saa avaimet? Mitkä avaimet? Sanoivat, että linnan avaimet.”

Kupsus ei tiedä, mikä on häädön todellinen syy. Hän arvelee, että se nähdään vasta sitten kun selviää, mitä linnalle seuraavaksi tapahtuu.

Sosiaalisessa mediassa on spekuloitu, että linna päätyy jollekin Unkarin kiistellyn pääministerin Viktor Orbánin hallitusta lähelle olevalle taholle.

”Tämä tapahtui niin hullulla tavalla, että tästähän nousi hirveä häly täällä Unkarissa, varsinkin täällä kylässä. Olin hämmästynyt, että kyläläiset pitivät puoliani, vaikka en heitä kaikkia edes tuntenut.”

Linnan vanhimmat osat ovat peräisin 1700-luvulta. Ennen Kupsuksen tuloa se oli ollut suljettuna 1980-luvulta lähtien.

Linnan omisti Pappenheimin suku joulukuuhun 1944 asti, jolloin suku pakeni maasta. Toisen maailmansodan loppuvaiheessa linnassa toimi myös Suomen suurlähetystö Budapestin pommituksia paossa.

Linnaan kuuluu myös lähes viiden hehtaarin barokkipuutarha, jota on entistetty ja kunnostettu yhteistyössä Oulun seudun ammattiopiston kanssa.

Näkymä linnan barokkipuutarhaan.

”Kulttuuritapahtumat ja elämäni linnassa tekivät siitä eräällä tavalla jopa maailmankuulun. Minulla oli siellä joka kesä taideleirejä, jonne tuli taiteilijoita ympäri maailmaa”, Kupsus sanoo.

Taideleirit olivat Kupsuksen Budapestissä omistaman taidegallerian ja paikallishallinnon sponsoroimia.

”Linnassa oli kesäisin enemmän kulttuuritapahtumia kuin muissa Unkarin museolinnoissa. Se herätti tietysti vähän kateuttakin.”

Kupsus sanoo, että linna oli hänelle harrastus. ”Aika kallis harrastus.”

”Kyllä minäkin joskus kolme kuukautta söin pelkkää pastaa ja riisipuuroa, kun löysin jonkin kattokruunun tai asian, joka piti saada hankittua linnaan ja säästää rahaa”, hän tunnustaa.

”Kyllä minä olen linnan eteen tehnyt hulluja juttuja. En minä mikään miljonääri ole.”

Kulttuuritapahtumat hän kertoo järjestäneensä hyvin pienellä budjetilla. Taiteilijat esiintyivät niissä ilmaiseksi. Tilaisuuksissa ei ollut pääsymaksua.

Tilaisuuksiin tulleet saivat halutessaan lahjoittaa rahaa. Nämä rahat Kupsus kertoo antaneensa hyvätekeväisyyteen: hän on antanut vuosittain nuorille unkarilaisille musiikin ja taiteen opiskelijoille stipendejä.

Mitä nyt tapahtuu?

”Se onkin hyvä kysymys”, Kupsus sanoo ja nauraa.

”Minulle on tarjottu helmikuun aikana kahdeksaa linnaa. Yksi linna on Slovakiassa, yksi Itävallassa, yksi Ranskan Loiren laaksossa ja loput täällä Unkarissa.”

Kupsuksen mukaan muutamat unkarilaiset pormestarit ovat ottaneet häneen yhteyttä ja tarjonneet linnoja, jotka ovat sikäläisten kuntien hallinnassa. Niistä ei kuulemma voi valtio häätää pois.

Kupsus sanoo kuitenkin, että linnan pyörittäminen on työläs ja kallis harrastus. Uutta linnaprojektia ei välttämättä enää tule.

”En sano koskaan ei. Olen vähän yllytyshullu.”

Kupsus sanoo, että hänelle on myös tarjottu työpaikkaa erään tunnetun Unkarin kulttuurikeskuksen johtajana. Hänen taideleireilleen on myös kysyntää.

Ari Kupsus ja kattovalaisimien puhdistajat. Linnan huonekorkeus on jopa viisi metriä.

Kun HS soitti Kupsukselle, mesenaatti oli juuri tullut Budapestissa kirpputorilta. Löytyikö sieltä jotain kiinnostavaa?

”Kaksi biedermeier-tyylin 1830–1840-luvun lasimaljaa löysin. Ne oli pakko ostaa tähän kaaoksen keskelle vielä. Kyllä muutama malja aina mahtuu. Se on keräilijän hulluutta.”

Kupsus tunnustaa, että linnakin muuttui pikkuisen hulluudeksi.

”Ei minulla ollut tarkoitus ruveta sitä sillä tavalla sisustamaan, mutta se hulluus meni jotenkin päähän. Sitä halusi aina parempaa ja täydellisempää. Ja niin siitä tulikin aika täydellinen.”

Linnan tulevasta vuokralaisesta ei ole vielä tietoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat