Eduskunnan ex-turvallisuus­johtajan potkuille osaratkaisu: Taustalla Juha Sipilän tönäisy­video

Salailu Juha Sipilän tönäisyvideosta vei luottamuksen, Jukka Savolan virasta pidättäminen sai KHO:n hyväksynnän.

Arkistokuvassa eduskunnan irtisanottu turvallisuusjohtaja Jukka Savola.

6.3. 13:40 | Päivitetty 6.3. 19:19

Eduskunnan entisen turvallisuusjohtajan Jukka Savolan irtisanomiskiista sai osittaisen päätöksensä maanantaina, kun Korkein hallinto-oikeus (KHO) ilmoitti, ettei se anna valituslupaa virantoimituksesta pidättämistä koskevaan hakemukseen.

Vielä erikseen KHO:ssa on vireillä Savolan virkasuhteen irtisanomista koskeva valituslupahakemus. Se ratkeaa myöhemmin.

Lue lisää: Ex-turvallisuusjohtajan irtisanomisasia ratkesi eduskunnan kanslian eduksi

Aiemmin Helsingin hovioikeus hyväksyi eduskunnan kansliatoimikunnan päätöksen irtisanoa Savola. Helsingin hallinto-oikeuteen Savola oli valittanut huhtikuussa 2021, jolloin hän vaati oikeutta kumoamaan maaliskuisen irtisanomispäätöksen laittomana.

Irtisanominen peruste oli virkavelvollisuuksien vastainen menettely ja luottamuksen menettäminen tehtävän hoitoon.

Lue lisää: Potkut saanut turvallisuusjohtaja johti eduskunnan mukaan sitä harhaan: salasi tietovuodon ja yritti kääntää epäilyt alaisiin

Nyt KHO katsoi, että valitusluvan myöntämisen perustetta ei ollut sen perusteella, mitä Savola on esittänyt ja mitä asiakirjoista ilmenee virantoimituksesta pidättämistä koskevassa asiassa.

Potkuissa ja kiistassa oli kyse siitä, mistä ja miten MTV:n uutiset oli saanut haltuunsa eduskunnan turvakameran kuvaamaa kuvaa entiseen pääministeriin Juha Sipilään (kesk) kohdistuneesta päällekarkauksesta eduskuntatalon läheisyydessä tammikuussa 2021.

Savola ei ollut heti kertonut, että antoi MTV:n kuvata videota ruudulta, vaan se tuli ilmi vasta hänen asiasta tekemässään selvityksessä kuukausi tapahtuneen jälkeen.

Kansliatoimikunta katsoi vastauksessaan hallinto-oikeudelle, että irtisanomisen syynä oli Savolan vilpillinen toiminta, ei valvontakameratallenteiden vuotaminen.

Se myös huomautti, että Savola käynnisti vuotajan löytämiseksi laajan selvityksen, jossa piinapenkkiin joutuivat hänen alaisensa. Savola myös vihjaili, että nauha olisi voinut vuotaa medialle poliisilta.

Eduskunta myös huomautti, että Savola olisi voinut antaa nauhat medialle ilman salailuakin.

Oikaisu maanantaina kello 19.16: Uutisessa kerrottiin virheellisesti, että KHO:n ratkaisussa olisi kyse virkasuhteen irtisanomista koskevasta valituslupahakemuksesta. Kyse on virantoimituksesta pidättämistä koskevasta ratkaisusta. Irtisanomista koskeva valituslupahakemus on yhä vireillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat