Tällaiset viinakuitit ovat ministerille hyväksyttäviä

Ministereille on lähes 200-sivuinen käsikirja, jossa ei mainita kertaakaan sanaa alkoholi.

Jonoa eduskunnan kahvilassa.

6.3. 17:39 | Päivitetty 7.3. 11:48

Ministerien kululaskut kulkevat yleensä kahden hyväksyjän kautta, kertoo valtiovarainministeriön talouspäällikkö Jan Holmberg. Laskut tulevat ministeriössä ensimmäisenä hänen käsiinsä.

”Etenkään ministeri tai ministerin poliittiset erityisavustajat eivät hyväksy tai tarkasta niitä laskuja.”

Viime päivät otsikoissa ollut nykyinen elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) oli vuonna 2019 Antti Rinteen (sd) hallituksen valtiovarainministerinä kesäkuusta joulukuuhun. Tuolloin ministerin kululaskut kulkivat Holmbergin tarkastuksen kautta hyväksyttäväksi hallinto- ja kehitysjohtajalle.

”Ei tullut hylkyjä. Siellä taisi olla yksi sidosryhmätapaaminen, jossa oli olut lounasjuomana, mutta se oli ihan kohtuullisuuskriteerien puitteissa.”

Vaikka lähes 200-sivuisessa Ministerin käsikirjassa käsitellään yksityiskohtaisesti toimintaa ohjaavia säännöksiä ja periaatteita, alkoholia ei käsitellä opuksessa sanallakaan.

”Keittokirjatarkkaa rajaohjetta ei ole. Ministerin käsikirjassa on edustamisesta yksi kappale, jossa tuodaan esille periaatteita sille”, Holmberg sanoo.

Kappaleen alussa nostetaan esiin, että edustaminen on herkkää julkiselle arvostelulle ja julkista valtaa kohtaan tunnettavalle luottamukselle. Luottamusta viranomaisen puolueettomuuteen ei saa vaarantaa, mikä asettaa käsikirjan mukaan yleispiirteiset rajat edustustilaisuuksien järjestämiselle.

”Mutta eurorajoja ei ole. Niihin sovelletaan samoja periaatteita kuin oikeastaan kaikkiin palvelu- ja tavarahankintoihin.”

”Alkoholilla ei ole mitään erityisasemaa säätelyssä.”

Periaatteiden mukaan hankintojen on edistettävä ministeriön toimintaa ja oltava kohtuullisia sekä luonteeltaan että euroiltaan. Mutta kuka määrittää kohtuullisuuden?

”Se on hyvin tilannekohtaista. Alkoholilla ei ole mitään erityisasemaa säätelyssä”, Holmberg kertoo.

Kohtuullisuudesta antaa suuntaa se, että ruokajuomat menevät tarkastuksesta läpi mutta hotellihuoneen minibaarista otetut juomat eivät.

Tarkastuksessa selvitetään, liittyykö kulu ministeriön toimintaan ja onko se hyväksyttävä. Kuluista on esitettävä aina tosite.

Kululaskuja hylätään valtiovarainministeriössä vähän. Tällä vuonna 2019 alkaneella hallituskaudella koko 400 hengen valtiovarainministeriössä on hylätty laskuja talouspäällikkö Holmbergin mukaan noin 1 500 euron arvosta.

Laskut eivät ole hänen mukaansa kertyneet samoille henkilöille.

”Kun henkilölle tulee ensimmäisen kerran tieto, että lasku ei mene ministeriön maksettavaksi, asian oppii yleensä aika nopeasti.”

Ministerin hylättyjä kululaskuja ei ole eritelty summasta. Ministerien kululaskujen käsittelyssä on yksi erityispiirre virkamiesten laskuihin verrattuna: jos kulut liittyvät puhtaasti ministerin puoluepoliittiseen toimintaan, niitä ei korvata.

Holmberg kertoo, että yksi toistuva hylkäämiseen johtava kulu on virkamatkalla majoituksen hintaan kuulumattoman aamiaisen sisällyttäminen kuluihin. Jos aamiainen ei kuulu huoneen hintaan, sitä ei voi laittaa kuluksi.

Korvattuja kuluja peritään tarvittaessa takaisin myös jälkikäteen.

”Iso potti ovat kokousten pullakahvit.”

Lintilän jälkeen valtiovarainministerinä ovat toimineet keskustasta Katri Kulmuni, Matti Vanhanen ja nykyisin Annika Saarikko.

Hallituskauden aikana suoraan ministerin aloitteesta hankittuja alkoholijuomia on alle 600 euron arvosta. Holmbergin mukaan hankinnat ovat olleet tyypillisesti läksiäislahjoja.

Kuluissa eivät ole mukana edustamiseen liittyvät kulut tilanteista, jotka ovat saaneet alkunsa ministeriön osastoilta. Tällaisia ovat muun muassa toisten hallitusten vierailut.

Alkoholien osuus kaikista tarjoilujen kululaskuista on Holmbergin mukaan marginaalinen. Valtiovarainministeriössä vuosittainen tarjoilujen yhteislasku on yli 140 000 euroa.

”Iso potti ovat kokousten pullakahvit.”

Oikaisu 7.3. kello 11.48: Haastateltavan sitaatissa kerrottiin virheellisesti, että valtiovarainministeriön alkoholiostojen osuus on alle promille tarjoiluiden arvosta. Ministerin aloitteesta tehdyt alkoholiostot ovat keskimäärin alle 200 euroa vuodessa eli yli promillen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat