Krp: Terrorismi­rikoksesta epäillyn espanjalais­miehen tapaus siirtyy syyte­harkintaan

Miehen hallussa oli ääri-islamistista aineistoa, ja tämä oli kiinnostunut myös räjähteistä ja aseista.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehen joulukuussa.

6.3. 15:27 | Päivitetty 6.3. 17:22

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa Espanjan kansalaista epäillään kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemiseen.

Tutkinnan aikana ei löytynyt viitteitä siitä, että ulkopuolisiin olisi voinut kohdistua vaaraa, poliisi kertoo. Asia siirtyi nyt syyteharkintaan.

Epäiltynä on 21-vuotias mies, joka asuu Suomessa ja on Espanjan kansalainen.

Asiaa on tutkinut keskusrikospoliisi yhdessä Helsingin poliisilaitoksen kanssa ja yhteistyössä suojelupoliisin kanssa.

Rikosepäily tuli ilmi Helsingin poliisilaitoksella tutkitun toisen tapauksen yhteydessä. Epäilty mies vangittiin joulukuussa.

Lue lisää: Terrorismi­koulutuksesta epäillyn vangitsemista jatkettiin, poliisi on löytänyt lisää näyttöä

Poliisi kertoo, että epäillyn hallusta löytyi ääri-islamistista aineistoa.

Esitutkinnan aikana tuli myös ilmi, että hän on ollut jäsenenä ääri-islamistista materiaalia jakavissa ryhmissä ja saanut haltuunsa useita oppaita, joissa opetetaan muun muassa ampuma-aseiden käyttöä ja käsittelyä sekä räjähteiden valmistamista.

Poliisin tietojen mukaan epäilty on myös ilmaissut kiinnostuksensa matkustaa alueille, joissa terroristijärjestöt vaikuttavat.

Mies itse kiistää rikokset.

”Epäilemme, että mies on hankkinut ja perehtynyt materiaaliin kouluttaakseen itseään terroristista tekoa varten. Toiminta on ollut pitkäkestoista. Se on alkanut vuonna 2019 ja päättynyt kiinniottoon viime vuoden joulukuussa”, kertoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Masi Puolakka keskusrikospoliisista.

”Epäilty on kiistänyt rikoksen. Hän on kertonut poliisille etsineensä tietoa ääri-islamistista asioista omaan tiedonjanoonsa.”

Esitutkinnassa ei ole ilmennyt, että epäilty olisi rakentanut tai yrittänyt rakentaa räjähdettä. Puolakan mukaan mitään viitteitä ei ole esimerkiksi siitäkään, että hän olisi ollut osa terrorismirikokseen valmistautuvaa solua. Hän näyttää toimineen yksin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat