Oikeuskansleri: Katri Kulmunin harkinta petti, mutta aihetta esitutkintaan ei ole

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi aiemmin Kulmunin entisen avustajan ehdolliseen vankeuteen. Oikeuskansleri antoi tiistaina ratkaisun, joka koskee Kulmunin omaa toimintaa viestintävalmennustapauksessa. Aihetta esitutkintaan ei oikeuskanslerin mukaan ole.

Kansanedustaja Katri Kulmuni toimi keskustan puheenjohtajana syyskuusta 2019 syyskuuhun 2020. Kuva on otettu kesäkuussa 2020.

7.3. 11:16 | Päivitetty 7.3. 12:23

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan keskustapoliitikko Katri Kulmunin viestintäkoulutustapaus ei anna edellytyksiä esitutkinnan aloittamiselle.

Oikeuskansleri mukaan Kulmunin osallistuminen ministerinä viestintäkoulutukseen osoittaa kuitenkin ”häneltä laillisuusvalvonnallisesti arvioituna riittämätöntä harkintaa”, koska viestintäkoulutus liittyi osin puoluepoliittisiin tarkoituksiin.

Kulmunille hankittiin aiemmassa ministeriasemassa viestintävalmennusta viestintätoimisto Tekiriltä. Tapauksen seurauksena keskustan tuolloinen puheenjohtaja Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä kesällä 2020.

Tapauksesta tehtiin kanteluita oikeuskanslerille. Oikeuskansleri antoi ratkaisunsa kanteluihin tiistaina.

”Ministeriöiden varoja ei saa käyttää puoluepoliittisiin tarkoituksiin. Koulutuksen tai konsultoinnin puoluepoliittista tarkoitusta ei muuta muuksi se, että koulutuksen saava puolueen puheenjohtaja voi mahdollisesti hyödyntää saamaansa osaamista myös ministerin tehtävässään”, oikeuskansleri toteaa ratkaisussaan.

Oikeuskanslerin nuhteet koskevat erityisesti yhtä valmennustilannetta.

”Kulmunin saamassa valmennuksessa Rinteen hallituksen eroa käsittelevään A-studion lähetykseen 3. 12. 2019 ei ole ollut kyse ministerin virkatehtäviin liittyvästä valmennuksesta. Tätä koskeva lasku on ollut 5 100 euroa”, oikeuskansleri toteaa.

Kesällä 2019 alkaneeseen koulutukseen sisältyi haastattelu- ja kaksintaistelutilanteiden sekä asiakkaan valitsemaan puheen harjoittelua. Kulmuni harjoitteli tässä tapauksessa puoluekokouspuhetta.

Kulmunin omasta mielestä kaikki viestintäharjoitukset koskivat esiintymisvalmiuksien parantamista ministerin tehtävässä.

Hän kertoi oikeuskanslerille kantaneensa asiassa poliittisen kokonaisvastuun. Sen vuoksi hän luopui ministerin tehtävästä ja maksoi valmennuskulut kokonaisuudessaan takaisin, vaikka hänellä ei ollut siihen juridista tai muutakaan velvollisuutta.

Oikeuskansleri kehottaa Kulmunia kiinnittämään huomiota huolellisuuteen siinä, että valtion varoja käytetään asianmukaisesti.

”Koulutukseen osallistuneena Kulmuni oli kuitenkin tietoinen koulutuksen sisällöstä ja sen maksamisesta ministeriöiden varoista, ja siten hän olisi voinut kyseenalaistaa ja selvityttää saamansa koulutuksen asianmukaisuuden”, oikeuskansleri toteaa ratkaisussaan.

Oikeuskansleri toteaa ratkaisussaan myös, että ministerin pitää olla tarkkaavainen ja harkittava huolella, kun valtion varoja käytetään ”tarkoituksiin, joilla voidaan nähdä liityntöjä ministerin eri rooleihin”.

Lisäksi ministerin on osaltaan huolehdittava siitä, että kansalaiset luottavat ministeriön varojen käytön olevan asianmukaista.

Oikeuskanslerin mukaan ei ole kuitenkaan syytä epäillä, että Kulmuni olisi erehdyttänyt ketään petosrikoksella tai rikkonut tahallaan virkavelvollisuuttaan.

Mikään ei viittaa myöskään siihen, että Kulmuni olisi suhtautunut virkavelvollisuuksiinsa välinpitämättömästi.

”Käytettävissä olevaan selvitykseen pohjautuvan kokonaisarvioinnin perusteella katson, että Kulmunin ei ole syytä epäillä syyllistyneen sellaiseen rikokseen, josta häntä ministerinä voitaisiin syyttää ja että edellytyksiä esitutkinnan käynnistämiselle asiassa ei ole”, oikeuskansleri Pöysti toteaa.

Samaa tapausta käsiteltiin aiemmin tänä vuonna Helsingin käräjäoikeudessa Kulmunin erityisavustajan toiminnan osalta.

Kulmunin toimintaa ei arvioitu oikeudenkäynnissä eikä sitä edeltäneessä esitutkinnassa hänen aiemman ministeriasemansa vuoksi.

Ministereitä koskee korotettu syytekynnys. Mahdollinen esitutkinta ministerinä tehdystä epäillystä rikoksesta tapahtuu perustuslakivaliokunnan pyynnöstä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa Kulmunin entisen erityisavustajan Kari Jääskeläisen petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Erityisavustaja Jääskeläinen sopi viestintävalmennusten toteuttamisesta Tekirin kanssa. Oikeus katsoi hänen aiheuttaneen valtiovarainministeriölle 13 268 euron vahingon.

Kulmunin saamat koulutukset liittyivät käräjäoikeuden mukaan keskustan puheenjohtajan tehtävään eivätkä varsinaisesti Kulmunin tuolloiseen ministerin tehtävään.

Käräjäoikeuden mukaan valtiovarainministeriötä ja työ- ja elinkeinoministeriötä erehdytettiin kahden koulutuksen osalta. Ne järjestettiin 3. joulukuuta sekä 13.–18. joulukuuta 2019.

Kulmuni toimi tuolloin ensin elinkeinoministerinä ja hallituksen vaihtumisen jälkeen 10. joulukuuta alkaen valtiovarainministerinä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat