Selvitys työterveyshuollon sairaanhoitopalveluista sai alkuviikosta ennätyksellisen nopean tyrmäyksen työmarkkinajärjestöiltä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen työpaperissa Työterveyshuollon sairaanhoitopalvelut: Näkökulmia suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän oikeudenmukaisuuteen THL:n omat tutkijat arvioivat työterveyshuollon sairaanhoitopalveluita tarjoavan järjestelmän oikeudenmukaisuutta.
Kysymys on yksinkertaisimmillaan siitä, voiko esimerkiksi polvensa satuttanut toimistotyöläinen mennä työterveyslääkärin vastaanotolle vai pitäisikö hänen saada tuo hoito julkisesta terveyskeskuksesta.
Monet työnantajat tarjoavat työntekijöilleen työterveyshuollossa sairaanhoitopalveluita, vaikka velvollisuus on tarjota vain ennalta ehkäisevää työterveyshuoltoa, kuten työterveystarkastuksia ja työhön suoraan liittyviä terveyspalveluita.
Työttömät, työelämän ulkopuolella olevat, freelancerit ja monet pätkätyöläiset voivat valita joko julkisen terveyskeskuksen tai yksityislääkärien palvelut.
118 sivun pituinen selvitys julkaistiin maanantaiaamuna kello 10. Kello 10.12 Elinkeinoelämän keskusliitto (EK), Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT), SAK, Akava ja STTK olivat jo julkaisseet selvitystä kritisoivan kannanoton.
Keskusjärjestöjen mukaan THL:n selvitys työterveyshuollon sairaanhoidosta on puutteellinen ja osin harhaanjohtava.
”THL:n hahmottelemien muutosten seuraukset ovat arvioimatta ja johtopäätökset asenteellisia”, sanotaan järjestöjen kannanotossa.
”THL on tehnyt raporttinsa itsenäisesti. Saattaa olla, että olemme voineet ennakoida, mitä sieltä on todennäköisesti tulossa”, kommentoi SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi reaktionopeutta.
THL:n tutkijaryhmään kuuluva Markku Satokangas ihmettelee järjestöjen nopeaa tyrmäystä.
”He ottavat kantaa kuin olisimme ehdottaneet työterveyshuollon sairaanhoitopalveluiden purkamista, vaikka tällaista selvitys ei sisällä. Selvityksen tavoitteena on ollut koostaa yhteen, mitä työntekijöille tarjottavista sairaanhoitopalveluista tällä hetkellä tiedetään.”
Selvityksessä tehdään johtopäätöksiä, joita halutaan laajasti pohdittaviksi tulevalla hallituskaudella.
Sen mukaan nykymuotoiset työterveyshuollon sairaanhoitopalvelut ylläpitävät työssä käyvien ja muun väestön välistä eriarvoisuutta terveyspalveluiden käytössä. Samalla työterveyshuollon sairaanhoitopalvelut kilpailevat henkilöstöstä julkisten terveyskeskusten kanssa.
SAK:n Työläjärven mukaan THL:n selvityksessä oli ”vähän ikävä sävy”.
Hän sanoo, että työmarkkinajärjestöillä olisi ollut halukkuutta osallistua selvityksen tekemiseen.
”On esimerkiksi saatu hyviä kokemuksia siitä, että erikoissairaanhoidossa ollut potilas saa jatkohoitoa työterveyshuollossa. Selvityksessä aliarvioitiin työkykynäkökulmaa.”
Korjaus 8.3. kello 10.35: Myös freelancerit ja monet pätkätyöläiset käyttävät julkisia perusterveydenhuollon palveluita.