Vain harva "hajusteeton" iho- ja hiustuote on oikeasti hajusteeton, paljastaa selvitys

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tarkasti 44 hajusteettomaksi väitettyä kosmetiikkatuotetta, joista 32:sta löytyi hajusteita.

Hajusteet voivat aiheuttaa hajusteyliherkille ihmisille allergisia reaktioita.

7.3. 12:52 | Päivitetty 7.3. 13:50

Vain kaksitoista kosmetiikkatuotetta selvisi puhtain paperein, kun turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tarkasti, ovatko ne todella hajusteettomia.

Tutkituista 44 valmisteesta 32 tapauksessa hajusteettomuusväittämä ei ollut totta. Hajustetun sampoon tai voiteen myyminen hajusteettomana voi aiheuttaa yliherkkyysreaktion, jos ostaja on allerginen hajusteille.

Tukesin yhteydenoton jälkeen vääristä hajusteettomuusväitteistä kiinni jääneet yritykset ovat korjanneet väittämät pakkauksiin ja verkkosivuilleen tai lopettaneet kyseisten tuotteiden myynnin.

”Moni kuluttaja valitsee tuotteen markkinointiväittämien perusteella ja hajusteettomuus voi olla yksi valintakriteeri. Hajusteettomuusväittämän käyttö ei ole hyväksyttävää tuotteissa, jotka sisältävät hajusteita”, sanoo ylitarkastaja Anna Vuori Tukesin tiedotteessa.

Tukesin mukaan aivan täydellisesti hajusteetonta kosmetiikkaa ei ole olemassa, koska kaikissa kosmetiikan raaka-aineissa on jokin ominaistuoksu.

Tuotteista löydettiin yhteensä kahdeksan erilaista herkistäväksi tunnistettua hajusteraaka-ainetta, kuten benzyl alcohol, linalool, citronellol, cinnamyl alcohol, graniol, limonene, eugenol ja bentzyl salicylate.

Tukesin ylitarkastajan Anna Vuoren mukaan tieto kosmetiikan hajusteraaka-aineista tulee löytyä valmisteen ainesosaluettelosta. Ainesosaluettelossa ilmoitetaan termi parfum tai aroma ja tämän lisäksi vielä sen herkistäväksi tunnistetun hajusteraaka-aineen nimi.

Oikaisu 7.3. kello 13.50: Otsikossa sanottiin aiemmin virheellisesti, että joka kolmas hajusteeton hiustuote ei ollutkaan hajusteeton. Todellisuudessa vain reilu kolmannes hajusteettomaksi väitetyistä tuotteista oli todellisuudessa hajusteettomia.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat