Nainen liukastui: Miljoona­korvaukset kaatumassa opiskelijoiden niskaan

Opiskelijat uhkaavat joutua maksajiksi tapauksessa, jossa vakuutusyhtiö ja säätiö velvoitettiin maksamaan korvauksia pihalla liukastuneelle naiselle. Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja sanoo, että käräjäoikeuden päätöksestä valitetaan hovioikeuteen.

Opiskelijoita uhkaa mittava lasku

7.3. 16:49

Opiskelijat joutuvat maksumiehiksi oikeusjutussa, jossa nainen liukastui vuonna 2013 Koasin talon pihalla, sanoo Keski-Suomen Opiskelija-asuntosäätiön (Koas) toimitusjohtaja Matti Tanskanen.

Keski-Suomen käräjäoikeus antoi tiistaina tuomion, jossa se määräsi vakuutusyhtiön ja säätiön maksamaan yli kahden miljoonan euron korvaukset opiskelijanaiselle.

Tämä liukastui lenkille lähtiessään ulko-oven edessä hiekoittamattomalla kohdalla pihalla, löi takaraivonsa maahan ja loukkaantui vakavasti. Oikeus katsoi, että kiinteistön piha-alueen turvallisuudesta ei ollut huolehdittu riittävästi.

Lue lisää: Nainen liukastui hiekoitta­mattomalla pihalla: Saa miljoona­korvaukset

Koas tarjoaa asuntoja Jyväskylässä opiskeleville. Se on yleishyödyllinen säätiö, jolla on yhteensä liki 2 500 asuntoa. Yleishyödyllisyys tarkoittaa sitä, että säätiön toiminnassa mukana oleville ei anneta taloudellista etua, kuten ”kohtuullista suurempaa palkkaa”.

Pohjola Vakuutus joutuu maksamaan korvauksia ensimmäiseen miljoonaan euroon asti ja Koas sen ylittävältä määrin. Koas olisi halunnut sovitella summaa, mutta oikeus ei suostunut.

Tanskasen mukaan korvaukset lankeavat Koasilla asuvien opiskelijoiden maksettaviksi vuokrien muodossa. Käytännössä tämä ei kuitenkaan tarkoita mitään massiivisia vuokrannousuja.

”Omakustannusvuokrahan tarkoittaa sitä, että kaikki kulut mitä tulee, niin asukkaat vastaavat näistä menoista”, hän toteaa.

Tanskanen kertoo, että oikeudessa vedottiin myös säätiön luonteeseen.

”Haimme päätöksen kohtuullistamista tältä osin, mutta oikeus ei katsonut siihen, että se olisi tarpeellista”, Tanskanen sanoo.

Tanskasen mukaan ”näyttäisi siltä”, että päätöksestä valitetaan Vaasan hovioikeuteen.

”[Se] koostuu ansionmenetyskorvauksista aina vuoteen 2054 saakka. Vuosittaiset korvausmäärät ovat tietenkin suhteellisen pieniä”, Tanskanen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat