Oulussa tunnin sisään kaksi alaikäisten väkivaltatapausta, toisessa lapsi löi puukolla toista kasvoihin

Toisessa kymmenen alaikäisen ryhmä kävi toisten alaikäisten kimppuun.

Poliisi selvittää molempia tapauksia myös sosiaaliviranomaisten kanssa, koska epäillyt ovat alaikäisiä.

8.3. 11:49

Oulussa tapahtui kaksi alaikäisten tekemää väkivallantekoa tiistaina alkuillasta, suunnilleen tunnin sisään kello 16:n ja 17:n aikaan.

Tapaukset eivät liity toisiinsa, mutta yhteistä niille on niin epäiltyjen kuin uhrien alaikäisyys.

Ensin tapahtui epäilty ryöstörikos, jossa noin kymmenen alaikäistä kävi kahden muun alaikäisen kimppuun kauppakeskuksessa Oulun keskustassa ja väkivaltaa käyttäen repivät näiltä vaatteita ja veivät pipon. Uhreille aiheutui poliisin mukaan lieviä vammoja.

Tuntia myöhemmin alle 15-vuotias löi toista alle 15-vuotiasta teräaseella kasvoihin Oulun Kaukovainiolla. Uhri joutui sairaalaan, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaaralliset. Poliisin mukaan tilanteeseen ei ole liittynyt riitaa.

Poliisi selvittää molempia tapauksia myös sosiaaliviranomaisten kanssa, koska epäillyt ovat alaikäisiä. Epäillyt ovat poliisin mukaan ”kantasuomalaisia”.

Molempien tapausten tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Irmeli Korhonen sanoo, jotkut nuoret ihannoivat jengikulttuuria ja ottavat sieltä mallia omaan käyttäytymiseen.

Hänestä tuntuu siltä, etteivät vanhemmat tai huoltajat tiedä, mitä lapset ja nuoret tekevät kaupungilla ja siksi hän kehottaakin vanhempia jalkautumaan esimerkiksi juuri kauppakeskuksiin katsomaan nuorten käyttäytymistä.

Oulussa on menossa parhaillaan talvilomaviikko, mutta Korhonen ei osaa sanoa, onko sillä ollut vaikutusta tapauksiin. Kiireinen viikko hänen mukaansa on silti ollut jo tässä vaiheessa.

”Nuoret kulkevat isoissa kaveriryhmittymissä ja ihannoivat porukassa kulkemista ja jonkin väärän tekemistä. He saattavat pitää itseään jenginä, mutta poliisi ei välttämättä pidä”, Korhonen sanoo. Hän on Oulun poliisilaitoksen nuorisorikosryhmän johtaja.

Hän sanoo olevansa huolissaan myös siitä, että alaikäiset kantavat mukanaan teräaseita. Kun siihen yhdistyy nuoren äkkipikaisuus ja alhainen käyttökynnys, niin tilanteista voi tulla vaarallisia. Siksi hän kehottaa vanhempia ja huoltajia katsomaan, mitä lapset kantavat mukanaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat