Merivoimissa kaksi erillistä simputusepäilyä: Molemmissa kymmeniä uhreja

Epäiltyjä simputustapauksia tutkitaan sekä Rannikkolaivastossa että Rannikkoprikaatissa.

8.3. 14:44

Joidenkin kymmenien varusmiesten epäillään joutuneen simputuksen uhreiksi viime vuoden aikana Puolustusvoimien Rannikkolaivastossa. Pääesikunnan oikeudellinen osasto tutkii tapausta epäiltynä esimiesaseman väärinkäyttämisenä.

Rannikkolaivaston rikosepäily on jo toinen epäilty simputustapaus lyhyen ajan sisällä Merivoimissa. Molemmat esitutkinnat koskevat viime vuoden tapahtumia.

Tutkintaa johtava sotilaslakimies Jouni Pulkkinen kertoo, että epäiltyjä tekoja voi luonnehtia simputukseksi.

Esitutkinta alkoi Rannikkolaivaston komentajan tekemästä tutkintapyynnöstä. Varusmiehet olivat kertoneet loppukyselyssä epäasiallisesta käyttäytymisestä Rannikkolaivaston maaorganisaatiossa.

Esitutkinnan rikosnimike esimiesaseman väärinkäyttäminen on sotilasrikos. Se koskee sotilastoimintaan liittyvää esimiesasemaa.

Rikoslain mukaan esimies voi syyllistyä kyseiseen rikokseen muun muassa kohtelemalla käskytettävää nöyryyttävällä tavalla tai aiheuttamalla hänelle tarpeetonta kärsimystä tai vaaraa terveydelle.

Tekoon voi syyllistyä myös määräämällä kurinpitoesimiehenä kurinpitorangaistuksen tai -ojennuksen henkilölle, jonka tietää syyttömäksi.

Pulkkinen ei kerro esitutkinnan keskeneräisyyden vuoksi tarkemmin siitä, millaista simputuksen epäillään olleen Rannikkolaivastossa ja kauanko se on kestänyt viime vuoden aikana.

Esimiesaseman väärinkäyttämisestä epäillään muutamaa henkilöä. Hän ei kommentoi sitä, missä tehtävässä rikoksesta epäillyt henkilöt ovat toimineet.

”Olemme kuulleet talven aikana varusmiehiä asianomistajina. Simputusasioissa on aika tyypillistä, että asianomistajia voi olla aika paljon”, Pulkkinen sanoo.

Rannikkolaivaston päätukikohta sijaitsee Turun Pansiossa ja toinen tukikohta Kirkkonummen Upinniemellä.

Rannikkolaivaston tapaus muistuttaa rikosnimikkeen ja asianosaisten määrän perusteella Merivoimien toista simputusepäilyä, josta Helsingin Sanomat uutisoi joulukuussa.

Lue lisää: Epäily: Kymmeniä varusmiehiä simputettu Upinniemessä

Toisen simputustapauksen epäillään tapahtuneen Rannikkoprikaatissa Upinniemessä.

”Rannikkolaivaston simputuksen ei epäillä olleen niin laaja-alaista kuin Rannikkoprikaatin tapauksessa”, Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen kertoi joulukuussa, että Rannikkoprikaatin tapauksessa rikoksesta epäiltyjä on useita mutta alle kymmenen. Simputuksen epäillään kohdistuneen Rannikkolaivaston tapauksen tapaan joihinkin kymmeniin varusmiehiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat