Omakoti­talo­asujakin voi joutua vastuuseen, jos esimerkiksi postin­kantaja kaatuu pihalla

Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia sanoo, että tapaturmatilanteissa taloyhtiön hallitus tai sen puheenjohtaja ei välttämättä ole automaattisesti korvausvastuussa. Liukkaudentorjunnasta kannattaa huolehtia myös omakoti- ja rivitaloissa.

Kiinteistönomistajan vastuu liukkaudentorjunnassa koskee yhtä lailla omakotitalon omistajaa kuin taloyhtiöitäkin.

9.3. 8:58

Kiinteistön haltija tai omistaja voi joutua jopa henkilökohtaisiin korvausvastuisiin, jos turvallisuudesta ei ole huolehdittu, kertoo Suomen kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina oikeusjutusta, jossa käräjäoikeus tuomitsi asuntosäätiön ja vakuutusyhtiön maksamaan pihalla liukastuneelle naiselle yli kahden miljoonan korvaukset.

Lue lisää: Nainen liukastui hiekoitta­mattomalla pihalla: Saa miljoona­korvaukset

Muun muassa talvisten kunnossapitotöiden hoitaminen on taloyhtiön valitseman huoltoyhtiön vastuulla. Kuitenkin vastuu turvallisuudesta on taloyhtiöllä.

Sopimus taloyhtiön ja huoltoyhtiön välillä vaikuttaa siihen, miten vastuut jakautuvat. Tehtävien jaon tulisi käydä ilmi kirjallisesta sopimuksesta.

Haltia sanoo, että taloyhtiön hallituksella tai sen puheenjohtajalla ei ole automaattisesti henkilökohtaista vastuuta tällaisissa tilanteissa.

”Hallituksen puheenjohtajalla oleva vastuu riippuu siitä, onko taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan katsottu toimineen huolellisesti omassa tehtävässään. Hallituksen tehtäviin tietysti kuuluu kiinteistönpidon järjestämisestä huolehtiminen.”

Turvallisuus ei tarkoita pelkästään hiekoittamista. Sama pätee vaikkapa, jos taloyhtiön saunan lauteissa on puutteita ja asukas loukkaa itsensä.

”Taloyhtiö on ensisijainen vastuunkantaja sikäli, kun voidaan todeta, että loukkaantuminen on ollut seurausta turvallisuuspuutteesta.”

Tämän toteamisessa kiinnitetään Haltian mukaan huomiota esimerkiksi siihen, oliko taloyhtiön hallituksella tietoa lauteiden kunnosta.

”Jos oli tiedossa tällainen ja siihen ei olla puututtu, niin selkeästi se ilmentää sitä, että kaikilta osin ei olla huolehdittu turvallisuudesta.”

Haltian mukaan merkitystä voi olla myös sillä, onko hallitus ja sen puheenjohtaja laiminlyönyt kiinteistön turvallisuutta toistuvasti.

Kiinteistönomistajan vastuu koskee yhtä lailla omakotitalon omistajaa kuin esimerkiksi rivitalokiinteistön omistajaa, Haltia toteaa.

Jos esimerkiksi postinjakaja kaatuu omakotitalon pihalla ja hänelle koituu siitä ongelmia talonomistajan huolimattomuuden takia, omakotitalon omistaja voi olla korvausvelvollinen.

”Oma kysymyksensä on, miten korvausvaatimuksia niiden määrän puolesta arvioidaan. Korvaussumma määritellään aina tapauskohtaisesti.”

Kiinteistönomistajan vastuu yltää myös esimerkiksi markettien pihojen hiekoittamiseen tai lumien pudottamiseen markettikiinteistön pihalta.

Kuitenkin marketin kaltaisten kiinteistöjen huolehtimisessa Haltia peräänkuuluttaa erityistä varovaisuutta, sillä tämäntyyppisten kiinteistöjen läheisyydessä liikkuu yleensä paljon ihmisiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat