Sipsipussin kierrättämisestä voi nyt saada rahaa. Ruotsalaisen Bower-yrityksen samannimisessä sovelluksessa pystyy maaliskuusta alkaen kierrättämään tuotteita myös Suomessa.
Sovellukseen voi skannata muun muassa muovia ja kartonkipakkauksia.
”Sovellukseen voi skannata mitä tahansa kierrätykseen soveltuvia pakkauksia, mutta yhteistyöbrändien tuotteista saa enemmän senttejä”, sanoo Nina Olin, Orklan viestintäjohtaja Suomessa.
Norjalainen Orkla aloitti yhteistyön Bowerin kanssa maaliskuun alussa.
Kun kuluttaja palauttaa esimerkiksi Orklan omistaman tuotemerkin pakkauksen, saa enemmän rahaa kuin tuotteista, joiden kanssa yhteistyötä ei ole. Orklan merkkejä ovat esimerkiksi Panda, Taffel, Felix, Grandiosa, Paulúns, Oolannin ja Risifrutti. Pakkaukset ovat kahden pisteen arvoisia.
Muista skannatuista pakkauksista saa yhden pisteen. Yhden pisteen pakkauksia pystyy kuitenkin skannaamaan vain yhden päivässä.
”Perustason ajatuksena on lisätä pakkausten lajittelua ja kierrätystä. Sen vuoksi Bower haluaa pitää sovelluksen avoimena.”
Yhteistyöbrändit rahoittavat sovellusta maksamalla yhteistyöstä Bowerille.
Näin sovellus toimii:
1. Jotta sovelluksen saa käyttöön, sinne pitää luoda tili. Sovellus on suomenkielinen, mutta muun muassa asiakastuki ja ohjeistukset olivat englanniksi.
2. Sen jälkeen skannataan paketin viivakoodi. Skannauksen voi tehdä myös kotona.
3. Sen jälkeen mennään lähimpään kierrätyspisteeseen tai lisätään sovellukseen uusi kierrätyspiste. Uutta pistettä luodessa pitää valita, mitä materiaaleja pisteellä voi kierrättää. Vaihtoehtoja ovat: kartonki, lasi, metalli, muovi, paperi ja paristot. Pisteestä täytyy myös ladata kuva tarkastettavaksi.
4. Sovellus varmistaa sijaintitietojen perusteella, että käyttäjä on oikeasti kierrätyspisteellä.
5. Sovellus lupaa kierrättämisestä pisteitä, jotka voi muuttaa rahaksi tai esimerkiksi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.
Sovellukseen voi lisätä itse kierrätyspisteitä. Piste voi olla vaikkapa taloyhtiön keräyspiste.
Helsingin Sanomat testasi sovellusta toimituksen jääkaapin sisältöön. Arvoa sisällölle tuli 40 pistettä – tosin tästä 12 pistettä tuli sipsipussista. Vaikka se skannattiin kuusi kertaa, sovellus antoi pisteitä joka kerrasta.
””Sovellus luottaa kuluttajan omaantuntoon.”
”Jos joku ostaa esimerkiksi 20 Pandan patukkaa, ne pitää pystyä lukemaan sovellukseen. Sovellus luottaa paljon kuluttajan omaantuntoon ja siihen, että ihmiset lajittelevat myös pakkaukset oikein.”
Muista kuin yhteistyömerkin tuotteista sovellus pyytää lisätietoja kuten nimeä, kokotietoja ja kuvaa.
Olinin mukaan sovellus muuttuu käyttäjille sitä helpommaksi, mitä useampi jaksaa syöttää tuotekuvailuja sovellukseen.
Mutta paljonko pisteillä saa rahaa?
Kun pisteitä on 25, niillä voi lunastaa 0,45 euron arvokupongin. Toisin sanoen yhteistyökumppanien kahden pisteen pakkauksia pitää 45 sentin ansaitsemiseksi skannata reilut kymmenen.
50 pisteellä saa 0,9 euroa.
100 pisteellä 1,8 euroa.
250 pisteellä 4,5 euroa.
500 pisteellä 9 euroa.
1 000 pisteellä 18 euroa.
Rahan voi nostaa suoraan tilille tai käyttää maksunvälityspalvelu Trustlyä.
Bower-sovelluksen ohjeista selviää, että rahan siirtymisessä voi kestää jopa 5–7 arkipäivää. Lisäksi ohjeissa kerrotaan, että nostaessa voi joutua maksamaan siirtomaksuja jos nostaa alle 50 kruunua. Euroina summa on noin 4,5 euroa.
Oikaisu 10.3. kello 8.10. Yhteistyökumppanien kahden pisteen pakkauksia pitää 45 sentin ansaitsemiseksi skannata reilut kymmenen, ei parikymmentä, kuten tekstissä aiemmin virheellisesti kerrottiin.