Ylä­kouluihin ehdotetaan erityistä veteraani­­perinne­hanketta

”Sotasukupolven perintö on merkittävä osa suomalaista kulttuuriperintöä”, työryhmä perustelee esitystä valtioneuvoston tiedotteessa.

Työryhmän puheenjohtaja, Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen (oik.) luovutti työryhmän ehdotuksen veteraaniperinnetyön tulevaisuudesta puolustusministeri Antti Kaikkoselle torstaina.

9.3. 13:25 | Päivitetty 9.3. 16:06

Suomen vuosina 1939–1945 käymien sotien ja veteraanien perinne saatetaan tulevina vuosina nostaa yhdeksi erityiseksi painopistealueeksi museoissa, arkistoissa ja tiedekeskuksissa. Veteraaniperinteen tulevaisuutta pohtinut työryhmä ehdottaa, että opetus- ja kulttuuriministeriö määrittäisi tällaisen painotuksen seuraavan kymmenen vuoden ajaksi.

”Veteraaniperinne ja laajemmin sotasukupolven perintö on merkittävä osa suomalaista kulttuuriperintöä”, työryhmä perustelee esitystä valtioneuvoston tiedotteessa.

Lisäksi ehdotetaan, että opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa yhdessä muiden veteraaniperinnetyön toimijoiden kanssa veteraaniperinne 2025 -hankkeen, joka olisi suunnattu yläkoululaisille.

Ehdotuksen taustalla on se, että vuonna 2025 tulee kuluneeksi 80 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä. Samalla tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun syntyi viimeinen kokonainen ikäluokka, joka kutsuttiin asepalvelukseen vuosien 1939–1945 sodissa.

Ehdotuksiin sisältyy myös se, että veteraaniperinteen edistäminen asetetaan puolustusministeriön ja sen hallinnonalan tehtäväksi. Veteraaniperinteeseen liittyvää tehtävää ei ole aikaisemmin määritelty millekään ministeriölle tai hallinnonalalle.

Samoin ehdotetaan, että Tammenlehvän perinneliitto määritettäisiin valtakunnallisen veteraaniperinnetyön vastuuorganisaatioksi ja että tätä toimintaa rahoittaisi puolustusministeriö. Veteraanijärjestöt perustivat Tammenlehvän perinneliiton vuonna 2003 vaalimaan veteraaniperinnettä.

Valtion vuosittaiseksi veteraaniperinnetyön rahoitukseksi ehdotetaan 1,1 miljoonaa euroa, ja veteraaniperinne 2025 -hankkeelle ehdotetaan 300 000 euron rahoitusta.

Oikaisu 9.3. kello 16.06: Hanketta ehdotetaan yhdeksi vuodeksi, ei kymmeneksi vuodeksi, kuten jutun otsikossa luki aiemmin virheellisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat