Palvelu­talon vesi­johto­vedestä löydettiin legionella-bakteeria

Kaupungin mukaan sairastuneita ei kuitenkaan ole. Pori jatkaa bakteerilöydöksen selvittelyä. Legionella-bakteeri voi aiheuttaa kuumetaudin, mutta juomavedestä tauti ei tartu.

10.3. 16:20

Porilaisessa palvelutalo Jokihelmessä on havaittu legionella-bakteeria. Sairastuneita ei kuitenkaan ole, Porin kaupungin terveysvalvonta tiedottaa.

Löydös on palvelutalon A-talon vesijohtovedestä helmikuun lopulta.

Torjuntatoimenpiteet kaupunki on aloittanut välittömästi. Lämpimän vesijohtoveden lämpötilaa on nostettu, vettä juoksutetaan ja suihkutilojen suihkupäihin asennetaan vedensuodattimia.

Vesijohtojärjestelmän desinfiointia valmistellaan, ja se tullaan toteuttamaan mahdollisimman pian, kaupunki tiedottaa.

Satakunnan ammattikorkeakoulun hanketutkimuksessa tehdyn alustavan löydöksen seurauksena kaupunki päätti ottaa legionella-näytteitä helmikuun lopussa.

Kaupungin näytteiden alustavissa tuloksissa neljässä näytteessä todettiin legionella-bakteeria yli toimenpiderajan.

Kaupungin mukaan näytteet ovat kylmästä vesijohtovedestä vähällä käytöllä olevista vesipisteistä. Vesipisteet ovat tiloissa, joissa ei hoideta asukkaita.

Lopulliset tulokset valmistuvat ensi viikon keskiviikkona. Ensi viikolla kaupunki ottaa näytteitä myös laajemmin käytössä olevista vesipisteistä.

Palvelutalo Jokihelmi on Porin Karjarannassa sijaitseva tehostetun asumisen yksikkö, eli siellä on ympärivuorokautista hoitoa iäkkäille ihmisille.

Terveysvalvonta toteaa tiedotteessaan, että vesijohtoveden juominen on turvallista. Tartuntaa ei voi syntyä mahasuolikanavan kautta.

Jos henkilöllä on merkittäviä nielemisvaikeuksia ja riskinä on niellessä veden joutuminen hengitysteihin, suositellaan varmuuden vuoksi pulloveden käyttöä vesijohtoveden asemasta.

Henkilökunta arvioi tarpeen asukaskohtaisesti, tiedotteessa todetaan.

Legionella-bakteerin aiheuttama legioonalaistauti eli legionelloosi on kuumetauti, johon yleensä liittyy keuhkokuume. Legionelloosin tyypillisiä oireita ovat kuume, kuiva yskä, päänsärky, lihaskipu ja hengenahdistus.

Lue lisää: Nainen sai uima­hallista vaarallisen bakteerin – Tällainen on legionella, jonka voi saada koti­suihkusta

Legionella-bakteeria esiintyy yleisesti ympäristössä, luonnon makeissa vesissä ja maaperässä. Niitä voi esiintyä pieniä määriä myös ihmisen rakentamissa vesijärjestelmissä.

Ihminen voi saada tartunnan hengittäessään legionella-bakteereja sisältäviä aerosoleja esimerkiksi suihkussa ollessaan. Legionella ei tartu vedestä juomalla eikä se tartu ihmisestä toiseen.

Pori kertoo tiedottavansa asiasta lisää ensi viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat