Suomessa Jehovan todistajat järkyttyivät ampumisesta: ”Herättää kaikenlaista ajatusta ihmisissä”

Hampurin ammuskelun kuolonuhreina oli neljä miestä, kaksi naista ja yksi syntymätön tyttölapsi. Kuolleiden joukossa oli myös epäilty 35-vuotias ampuja.

Saksan sisäministeri Nancy Faeser (oik.) puhui poliisille perjantaina Hampurissa ammuskelun tapahtumapaikalla valtakunnansalin edustalla.

10.3. 20:26

Jehovan todistajien valtakunnansalissa sattui myöhään torstaina ampuma­välikohtaus, jossa kuoli kahdeksan ihmistä. Lisäksi useita ihmisiä loukkaantui.

Ammuskelu tapahtui Pohjois-Saksassa Hampurissa, ja se on järkyttänyt Jehovan todistajia myös Suomessa, kertoo Jehovan todistajien tiedottaja Jukka Palonen.

”Olemme todella järkyttyneitä. Kyse on meidän uskonveljistämme ja ystävistämme, joista moni on perheellisiä. Tämä koskettaa usean ihmisen elämää”, hän kertoo.

Tapahtunut on järkyttänyt Jehovan todistajia ympäri maailmaa, sillä jäsenet pitävät Palosen mukaan hyvin yhteyttä. Hän kuvailee Jehovan todistajien olevan ”kuin iso perhe”.

”Kyseessä ei ole vain paikallinen suru, vaan se tuntuu kautta maailman tällaisissa tapauksissa.”

Torstai-iltana Hampurissa sattunut ammuskelu alkoi iltayhdeksältä Alsterdorfin alueella sijaitsevassa valtakunnansalissa, jossa oli alkanut kokoontuminen vain kahta tuntia aikaisemmin.

Ammuskelun kuolonuhreina oli neljä miestä, kaksi naista ja yksi syntymätön tyttölapsi. Kuolleiden joukossa oli myös epäilty 35-vuotias ampuja, kertoi paikallinen poliisi perjantaina.

Lue lisää: Jehovan todistajien valta­kunnan­salissa useita tappanut oli yhteisön entinen jäsen

Poliisi ei osannut sanoa vielä tarkempaa kuvausta teon motiivista perjantaiaamupäivällä.

Ennen veritekoa miehestä oli annettu nimetön vihje poliisille psyykkisellä perusteella. Hänen oli sanottu olevan vihainen Jehovan todistajille. Epäillyn tiedetään myös olleen entinen Jehovan todistajien jäsen.

Viranomaiset olivat löytäneet epäillyn kotoa runsaasti ammuksia ennen ampuma­välikohtausta, mutta viranomaisilla ei ollut oikeudellisia perusteita puuttua hänen tilanteeseensa. Epäillyn käyttämä ase oli poliisin mukaan luvallinen.

Perjantaina tilannetta varjosti Palosen mukaan edelleen epätietoisuus tapahtuneesta, mutta myös teon motiivista. Palosen mukaan tapauksessa on kuitenkin kyse yksittäisestä teosta eikä laajemmasta ongelmasta Jehovan todistajia kohtaan.

”Herättää kaikenlaista ajatusta ihmisissä.”

Palonen kuitenkin tiedostaa, että kaikki eivät jaa samoja uskonnollisia näkemyksiä Jehovan todistajien kanssa. Suomessa minkäänlaista vihamielistä suhtautumista ei silti ole hänen mukaansa havaittu.

Tilanne on otettu Suomessa vakavasti, Palonen kuvailee. Tieto tapahtuneesta levisi Jehovan todistajien keskuuteen ”välittömästi”. Ensitiedot saatiin mediasta.

Palonen ei lähde arvioimaan, onko tapahtunut saanut Jehovan todistajat Suomessa varuilleen.

”Väkivalta lisääntyy joka puolella maailmassa. Haluamme aina olla varuillamme siinä mielessä.”

Suomessa kriisiapua on hänen mukaansa annettu sitä tarvitseville. Mitään erillistä tukea ei kuitenkaan olla järjestetty.

”Monella on henkilökohtaisia kontakteja [Saksaan]. Välitämme myötätuntoisia ilmauksia heille.”

Paikallisyhteisö Saksassa sen sijaan on tarjonnut kriisiapua, kertoo Palonen. Hänen mukaansa seurakuntien vastuuhenkilöt ovat saaneet valmennusta erilaisia kriisitilanteita varten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat