Suomen puolustusvoimissa ei ole keskusteltu mahdollisesta Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle, kertoo Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen.
Pääministeri Sanna Marin herätti aiheesta keskustelua väläytettyään Ukrainan vierailullaan, että Suomessa on syytä käydä keskustelua Hornet-hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan.
”Puolustusvoimissa emme ole keskustellet asiasta eikä tiedossani ole tähän liittyvää puolustusministeriön tehtävänantoa,” kenraalimajuri Keränen kertoo HS:lle sähköpostitse.
”Käsittääkseni pääministeri myös tarkoitti asian mahdollista myöhempää tarkastelua, kun Hornetit ovat poistumassa.”
Kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen Pirkkalassa helmikuussa 2020.
Suomen nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä vuodesta 2025 alkaen.
”Suomen puolustuksen kannalta Puolustusvoimilla ei ole varaa luopua Hornet-kalustosta ennen kuin korvaava F-35-järjestelmä on saatu operatiiviseen käyttöön”, Keränen lisää.
Jos hävittäjiä voitaisiin luovuttaa, prosessi olisi monivaiheinen ja iso investointi. Hävittäjien lentokelpoisuus olisi hyväksyttävä ja niiden luovutukseen tarvittaisiin Yhdysvaltojen hallinnon lupa. Myös hävittäjien käyttökoulutuksen järjestäminen olisi Keräsen mukaan haasteellista, sillä ilmavoimien resurssit kuluvat nyt tulevan F-35-järjestelmän käyttöönottoon ja operatiivisen valmiuden ylläpitoon.
”Jos kaikesta huolimatta päädyttäisiin 2030-luvulle tultaessa luovuttamaan koneita, vähimmäisvaatimuksena olisi investointi lentokelpoisuuden edellyttämien rakenteellisten päivitysten tekemiseen”, Keränen sanoo.
”F/A-18 A-, B-, C- ja D-kalusto on poistumassa käytöstä, jolloin rakenne- ja varaosien saatavuudessa olisi varmasti merkittäviä haasteita, mikä edelleen nostaisi investointien suuruutta.”
Suomella on 62 McDonnell Douglas F/A-18 Hornetia. Aiemmin julkisuudessa on kerrottu, että todennäköisesti eläköityvät Hornetit päätyvät pääosin varaosiksi.
Hornet-kaluston tilalle hankitaan kaikkiaan 64 Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjää.