Ilmavoimien komentaja kommentoi Hornet-kysymystä: ”Emme ole keskustelleet”

Vaikka Hornet-hävittäjiä voitaisiin luovuttaa, resurssit tuskin riittäisivät prosessin läpivientiin, Ilmavoimista kerrotaan.

11.3. 9:04

Suomen puolustusvoimissa ei ole keskusteltu mahdollisesta Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle, kertoo Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen.

Pääministeri Sanna Marin herätti aiheesta keskustelua väläytettyään Ukrainan vierailullaan, että Suomessa on syytä käydä keskustelua Hornet-hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan.

”Puolustusvoimissa emme ole keskustellet asiasta eikä tiedossani ole tähän liittyvää puolustusministeriön tehtävänantoa,” kenraalimajuri Keränen kertoo HS:lle sähköpostitse.

Lue lisää: Kiovassa vieraileva Sanna Marin väläyttää: Voisiko Suomen käytöstä poistuvat Hornet-hävittäjät lähettää Ukrainaan?

”Käsittääkseni pääministeri myös tarkoitti asian mahdollista myöhempää tarkastelua, kun Hornetit ovat poistumassa.”

Kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen Pirkkalassa helmikuussa 2020.

Suomen nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä vuodesta 2025 alkaen.

”Suomen puolustuksen kannalta Puolustusvoimilla ei ole varaa luopua Hornet-kalustosta ennen kuin korvaava F-35-järjestelmä on saatu operatiiviseen käyttöön”, Keränen lisää.

Jos hävittäjiä voitaisiin luovuttaa, prosessi olisi monivaiheinen ja iso investointi. Hävittäjien lentokelpoisuus olisi hyväksyttävä ja niiden luovutukseen tarvittaisiin Yhdysvaltojen hallinnon lupa. Myös hävittäjien käyttökoulutuksen järjestäminen olisi Keräsen mukaan haasteellista, sillä ilmavoimien resurssit kuluvat nyt tulevan F-35-järjestelmän käyttöönottoon ja operatiivisen valmiuden ylläpitoon.

Lue lisää: Presidentti Niinistö: Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan ei ole ollut kenenkään kanssa mitään puhetta

”Jos kaikesta huolimatta päädyttäisiin 2030-luvulle tultaessa luovuttamaan koneita, vähimmäisvaatimuksena olisi investointi lentokelpoisuuden edellyttämien rakenteellisten päivitysten tekemiseen”, Keränen sanoo.

”F/A-18 A-, B-, C- ja D-kalusto on poistumassa käytöstä, jolloin rakenne- ja varaosien saatavuudessa olisi varmasti merkittäviä haasteita, mikä edelleen nostaisi investointien suuruutta.”

Suomella on 62 McDonnell Douglas F/A-18 Hornetia. Aiemmin julkisuudessa on kerrottu, että todennäköisesti eläköityvät Hornetit päätyvät pääosin varaosiksi.

Hornet-kaluston tilalle hankitaan kaikkiaan 64 Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat