USA:n ilma­voimien strateginen B-52-pommikone lensi Suomen­lahden yllä – kääntyi ennen Suur­saarta

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan kyseessä on ”selkeä viesti.”

Yhdysvaltain ilmavoimien Strateginen B-52 pommikone kuvattiin Fairfordin tukikohdassa Britanniassa vuonna 2019.

11.3. 22:22 | Päivitetty 11.3. 23:27

Yhdysvaltojen ilmavoimien strateginen B-52-pommikone kone lensi lauantai-illalla Suomenlahden yllä.

B-52 on pitkän matkan pommikone, joka voi kantaa ydinaseita. Lauantaina lentoja seuraava Flightradar-sivusto näytti koneen lentäneen Puolasta Itämerelle ja sieltä aina Suomenlahdelle, josta se kääntyi ennen Venäjälle kuuluvaa Suursaarta kohti Baltian maita.

Lentoja seuraava Flightradar-sivusto näytti yhdysvaltalaisen B-52-koneen lauantaisen reitin Itämerellä.

Yle uutistoi aiemmin tällä viikolla, että Venäjä on aktivoitunut Suomenlahden itäosassa sijaitsevalla Suursaaressa vuodesta 2014 eli Krimin hyökkäyksestä alkaen.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kommentoi viestipalvelu Twitterissä lennon olleen ”selkeä viesti”.

”Suomenlahti on yksi Euroopan strategisesti tärkeimpiä kapeikkoja, jossa Venäjä lisännyt toimintaansa, [esimerkiksi] Suursaaressa. Näin de facto liittolaisista huolehditaan ja lähetään vastapeloteviesti.”

”Venäjä lisännyt provosoivaa toimintaansa Alaskasta Arktikselle. Tämä on vastasignalointia”, lisäsi Aaltola.

Naton ilmavoimien esikunta Aircom ilmoitti helmikuun lopussa B-52 Stratofortress-koneen aloittaneen suunnitellut rutiinitehtävät Euroopassa, kertoi lentokoneteknologiasta raportoiva Airforce Technology-sivusto helmikuun lopussa.

Pommikone juhlisti tehtävän alkua tekemällä ylilennon Tallinnan yllä Viron itsenäisyyspäivänä.

Stratofortress tulee operoimaan yhdessä eri Yhdysvaltain liittolaisten ja kumppanimaiden puolustusvoimien ja hävittäjälentäjien kanssa yhteensopivuuden ja koheesion lisäämiseksi liittolaisten välillä.

B-52-pommikoneet, jotka voivat tarvittaessa kantaa ydinaseita, ovat olleet Ruotsissa jo pitkään tuttu näky, mutta Suomen taivaalla niitä ei liiemmin ole nähty. Niitä ei lentänyt Suomessa viime kesänäkään, jolloin Suomen puolustusvoimat harjoittelivat Yhdysvaltain kanssa runsaasti.

Ilmavoimien komentaja Juha-Pekka Keränen kertoi HS:n haastattelussa viime kesänä, että Yhdysvallat viestii koneilla strategista pidäkettään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat