200 ihmisen juomavesi ajautui yksityisen yrityksen hallintaan – Sitten firma ilmoitti katkaisevansa veden

Noin 200 kuopiolaisen vesihuolto kulki alueella toimineen kuntoutuslaitos Neuronin kautta. Kun sen toiminta loppui ja kiinteistön omistaja vaihtui, alkoivat ongelmat, joita on selvitelty yli vuosi.

Kuopion Vaajasalon Kortejoella sijainnut Neuron oli erikoistunut aivohalvauspotilaiden hoitoon ja kuntoutukseen. Laitoksen vesihuoltoon liitettiin aikoinaan alueen kotitalouksia. Ongelmat alkoivat omistajan vaihduttua.

| Päivitetty

Kuopiossa on selvitelty yli vuosi mutkikasta vesihuoltoon liittyvää vyyhteä. Kyse on vajaan 90 talouden juomavedestä ja jätevesien käsittelystä Kuopion koillisosan maaseutualueella Vaajasalossa.

Vesihuolto on kulkenut vuosikymmeniä Vaajasalon Kortejoella toimineen tutkimus- ja kuntoutuslaitos Neuronin kautta. Muutama vuosi sitten laitos lopetti toimintansa ja kiinteistö vesilaitoksineen meni myyntiin.

Sen jälkeen alkoivat ongelmat ja alueen 200 asukkaalla heräsi huoli puhtaan veden tulosta ja jätevesien hoidosta.

Alueen kotitaloudet ovat osa Karttulan vesiosuuskuntaa, johon kuuluu satoja osakkaita Kuopion maaseutualueilla. Vaajasalossa sijaitsevien vajaan 90 talouden vedentuotanto ja jäteveden puhdistus on hankittu Neuronilta.

Neuron oli aivohalvauspotilaiden hoitoon ja kuntoutukseen erikoistunut tutkimus- ja kuntoutuskeskus. Laitoksen omisti ja sitä ylläpiti Suomen aivotutkimus- ja kuntoutussäätiö.

Neuronilla oli oma vedenottamo- ja vedenkäsittelylaitos sekä jäte­veden­puhdistamo. Aikoinaan sen talousvesi- ja jätevesiverkostoihin liitettiin myös alueen kotitalouksia. Vaihtoehtoisia linjoja ei ole, joten asukkaat ovat olleet riippuvaisia Neuronin vesihuollosta.

Järjestely toimi hyvin niin kauan kuin Neuron oli toiminnassa.

Vuonna 2018 aivotutkimus- ja kuntoutussäätiö hakeutui selvitystilaan. Neuronin toiminta loppui.

Keskellä maaseutua sijainnutta yli kymmenen rakennuksen kiinteistökokonaisuutta yritettiin myydä useissa huutokaupoissa. Vuonna 2020 Oy Quality Performance Ltd (QP) -niminen yritys osti kiinteistön nettihuutokaupassa. Savon Sanomien mukaan kauppahinta oli 113 000 euroa.

Yritys alkoi tarjota tiloissa matkailu- ja ravintolapalveluita. Lisäksi kiinteistössä on edelleen vuokralaisena yksityinen hoivakoti.

Kauppaan sisältyivät myös vesilaitokset velvoitteineen. Uusi omistaja QP oli kuitenkin alusta asti haluton huolehtimaan alueen vesihuollosta, sillä vesilaitosten toiminta oli kannattamatonta.

Vesiosuuskunta ja Kuopion kaupunki ymmärsivät jo tuolloin, että muutokset kasvattivat vesihuollon huoltovarmuuden riskejä.

Osuuskunta alkoi suunnitella uusien vesijohto- ja viemärilinjojen rakentamista. Niillä alueen kotitaloudet irrotettaisiin Neuronin vesilaitoksista ja liitettäisiin vesiosuuskunnan verkostoihin. Kaupunki päätti hankeavustuksesta.

Uusien linjojen on määrä valmistua vuonna 2024. Siihen saakka alueen noin 200 asukasta ovat kuitenkin riippuvaisia entisen Neuronin kiinteistön vesihuollosta.

Runsas vuosi sitten vesivyyhti kiristyi. Talousvaikeuksiin ajautunut QP jätti laskuja maksamatta. Vesihuoltoon liittyviä näytteitä jäi ottamatta ja viranomaisten vaatimia raportteja tekemättä.

Uusi omistaja pyöritti tiloissa hetken aikaa ravintola- ja majoituspalveluita. Kiinteistössä toimii yhä yksityinen hoivakoti, joka on tiloissa vuokralaisena.

Ympäristöviranomaisten ja alueen asukkaiden huoli vesivarmuudesta kasvoi. Kaupunki ja ely-keskus vaativat yritystä huolehtimaan velvoitteista. Vaatimuksia tehostettiin lopulta kahdella 20 000 euron uhkasakolla.

Keväällä 2022 tilanne eteni siihen pisteeseen, että QP ilmoitti katkaisevansa puhtaan veden toimittamisen ja jäteveden vastaanottamisen. Se olisi asukkaille katastrofi.

Vesiosuuskunta kehotti asukkaita varaamaan vettä useiksi päiviksi. Jo aiemmin asukkaita oli pyydetty rajoittamaan jäteveden johtamista viemäriin.

Vesiosuuskunta haki käräjäoikeudelta turvaamispäätöstä, jonka nojalla sillä olisi oikeus pitää yllä vesihuoltoa.

”Siellä ei ole minkäänlaisia varayhteyksiä. Sinne pitäisi ajaa jatkuvasti säiliöillä vettä. Eikä jätevesi lähtisi minnekään. Jos pistettäisiin hanat kiinni, se katkaisisi omakotitaloilta koko vesihuollon vuoteen 2024 asti. Siis mahdoton tilanne”, sanoo Kuopion kaupungin ympäristöjohtaja Tanja Ahonen.

”Kunnalla on jo vesihuoltolain mukaan velvollisuus turvata asukkailleen vesihuolto tavalla tai toisella.”

Kesällä 2022 kaupunki ja QP sopivat, että kaupunki maksaa yritykselle avustusta, jotta alueen asukkaiden vesihuolto saadaan turvattua. Avustuksella oli määrä kattaa vesilaitostoiminnan tappiollinen osa.

Kaupunki ehti maksaa yritykselle tukea toukokuusta lokakuuhun, yhteensä 51 000 euroa. Ahosen mukaan kaupunki katkaisi avustusten maksamisen, kun alkoi näyttää siltä, ettei yritys maksa laskujaan avustuksista huolimatta.

Kuvassa etualalla Neuronin aikana rakennettu vedenpuhdistamo. Taustalla kiinteistön muita rakennuksia.

Nyt vesiosuuskunta, kaupunki ja vuokralaisena oleva hoivayritys turvaavat vesihuoltoa käräjäoikeuden antaman väliaikaisen turvaamispäätöksen nojalla. Kaupunki korvaa tappiollisia kuluja osuuskunnalle ja hoivayritykselle.

Savon Sanomat kertoi tammikuussa, että QP-yritys on asetettu konkurssiin.

Pohjois-Savon ely-keskus ja Kuopion kaupungin ympäristö­viran­omainen ovat jättäneet poliisille tutkintapyynnön QP:stä ja ympäristö­lupa­määräysten rikkomisesta. Esitutkinta on kesken.

Vaikka konkurssipesän jatkosta ei ole tietoa, Ahosen mukaan alueen asukkaiden vesihuolto on tällä hetkellä turvattu.

”Tilanne saattaa näyttää epävarmalta, mutta asukkailla ei pitäisi olla syytä huoleen. Vesi tulee ja menee.”

Korvaavien vesiputki- ja jätevesilinjojen rakentaminen etenee keväällä. Jos asiat menevät sujuvasti, uudet linjat valmistuvat vuoden 2024 aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat