Nuuskan ja savukkeiden matkustaja­tuonti nousi rajusti korona­virus­tauon jälkeen

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esitti tammikuussa nuuskan matkustajatuonnin kieltämistä.

Nuuskan matkustajatuonnista puolet tulee Ruotsista.

14.3. 19:46

Nuuskan matkustajatuonti lisääntyi viime vuonna 116 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen, ilmenee viranomaisten teettämistä puhelinhaastattelututkimuksista. Myös savukkeiden matkustajatuonti yli kaksinkertaistui.

Matkustajat toivat Suomeen viime vuonna 14,9 miljoonaa rasiaa nuuskaa.

Nuuskaa ostettiin eniten Ruotsista, josta tuotiin 7,5 miljoonaa rasiaa. Laivojen myymälöistä ostettiin 6,5 miljoonaa rasiaa ja muista ostopaikoista 0,9 miljoonaa rasiaa.

Matkustajatuonnin rajun vuosinousun taustalla on koronaviruspandemiasta johtunut vuosien 2020–2021 poikkeuksellisen vähäinen matkustaminen.

Matkalta palanneiden määrä kasvoikin toissa vuodesta yli 200 prosenttia. Nuuskaa toi Suomeen kuusi prosenttia matkustajista.

Nuuskan tuojista 73 prosenttia sanoi tuoneensa nuuskaa vain omaan käyttöönsä.

Nuuskaa tuoneista yli neljännes ilmoitti tuoneensa yhden kilogramman nuuskaa tai enemmän.

Suurin sallittu matkustajatuonnin määrä on kilo nuuskaa vuorokaudessa. Omaan käyttöön tuodun nuuskan myynti tai edelleen levittäminen on kiellettyä mutta sitä tapahtuu yleisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriön tammikuussa julkaisemassa tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän mietinnössä ehdotettiin nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin kieltämistä kokonaan.

Perusteluna oli se, että nuuska on terveydelle monin tavoin haitallinen ja riippuvuutta aiheuttava tuote.

Lue lisää: Suomesta halutaan savuton uusilla tiukoilla rajoituksilla

Mietinnön mukaan nuuskaaminen on yleistynyt varsinkin nuorilla miehillä viime vuosina jonkun verran. 20–34-vuotiaista miehistä nuuskasi vuonna 2020 päivittäin 12 prosenttia.

Nuuskaaminen yleistyi aiemmin erityisesti pojilla, mutta kasvu on taittunut viime vuosina. Tyttöjen nuuskaaminen harvinaista, vaikka myös se on hieman yleistynyt aiempina vuosina.

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman tiedotteen mukaan matkustajatuontitutkimukset eivät mittaa ammattimaista laitonta maahantuontia.

Nuuskan myynti on kielletty EU:ssa, eikä sen myynti ole Suomessa laillista. Ruotsilla on nuuskan myyntiin kuitenkin poikkeuslupa.

Nuuskaa tuodaan Suomeen Ruotsista pohjoisesta maarajan tuntumassa olevista nuuskakaupoista sekä ruotsinlaivoilta. Nuuskaa myös salakuljetetaan Suomeen suuria määriä.

Viranomaiset tutkivat nuuskan matkustajatuontia ensimmäisen kerran vuonna 2009. Sen jälkeen nuuskan matkustajatuonti on ollut kasvussa.

Tuontimäärä oli suurimmillaan vuonna 2018, jolloin matkustajat toivat 17,5 miljoonaa rasiaa nuuskaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö seuraa nuuskan ja savukkeiden matkustajatuontia viikoittain Kantar Publicin toteuttamilla puhelinhaastatteluilla, joihin valitaan satunnaisotannalla 500 yli 15-vuotiasta suomalaista pois lukien ahvenanmaalaiset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat