Palomies Jari Pääkkönen saattaa saada takautuvasti palkkaa jopa kahdeksan vuoden varallaolosta.
”Kaverit ovat kysyneet, jäänkö vuorotteluvapaalle ja lähdenkö kiertämään maailmaa. Mutta mikäs tässä, olen unelma-ammatissa nykyisessä työssäni ja luottamusmiehenä. Normaalisti jatketaan töitä”, Pääkkönen sanoo.
Pohjois-Savon pelastuslaitoksella työskentelevä Pääkkönen on myös Suomen pelastusalan ammattilaisten liiton (Spal) luottamusmies Pohjois-Savossa.
Maaliskuun alussa työtuomioistuin katsoi varallaoloa koskevassa välituomiossaan, että varallaoleminen rajoittaa merkittävästi pelastushenkilöstön vapaa-aikaa ja tulee siten lukea työajaksi. Aiemmin Pohjois-Savossa varallaolosta on maksettu varallaolokorvausta.
Nyt Kuopion kaupunki saattaa saada kalliin laskun. Pelkästään kaksi pelastustyöntekijää saattaa Spalin mukaan saada yhteensä noin puoli miljoonaa euroa – Pääkkönen on heistä toinen.
Asia on laitettu vireille jo vuonna 2016. Lopulliset palkkasaatavat ratkaistaan työtuomioistuimen jatkoistunnossa, joka voi Pääkkösen arvion mukaan venyä jopa ensi vuoteen.
Rahaa tärkeämpää Pääkköselle on kuitenkin se, että varallaolo todettiin työajaksi. Lisäksi tärkeää oli se, että varallaolosta Pohjois-Savon pelastuslaitoksen alueella luovuttiin ja tilalle perustettiin seitsemän uutta ympärivuorokautista asemaa.
Pääkkösen suomenpystykorvat saattavat kuitenkin tulevat korvaukset jo nyt maistaa.
”Kyllä koirat saavat hieman laadukkaampaa ruokaa kuin aiemmin”, Pääkkönen sanoo.
Pääkkönen on tehnyt varallaoloa lähes 20 vuotta, mutta kanne koskee hänen osaltaan noin kahdeksaa vuotta. Tuona aikana hän on toiminut myös yksikönjohtajana. Varallaollessa yksikönjohtajien on hälytyksen tultua ehdittävä paloasemalle siten, että paloauto pääsi lähtemään hälytykselle noin viidessä minuutissa hälytyksestä.
Työtuomioistuimen mukaan muun muassa lyhyen lähtöajan vuoksi varallaolo on katsottava työajaksi, sillä se rajoittaa varallaolijan liikkumisvapautta ja siten vapaa-ajan käyttöä merkittävästi eikä henkilöllä katsota olevan mahdollisuutta tosiasialliseen lepoon. Myös vapaa-ajan toiminta ei voi olla sellaista, jota ei voi jättää kesken välittömästi hälytyksen tultua.
Kaupunki on ollut asiasta erimielinen. Sen mukaan varallaolija voi muun muassa liikkua taajaman läheisyydessä.
””Sitä on koko ajan valmiina lähtemään jos tehtävä tulee.”
Varallaolovaatimus on ollut 1 800 tuntia vuodessa, eikä siitä ole voinut kieltäytyä.
Käytännössä kyse on siitä, että arkisin kello 8–16 kestäneen työpäivän jälkeen Pääkkönen oli viikon jaksoissa hälytysvalmiudessa kello 16–8. Joskus viikkoja oli kuukaudessa jopa kaksi.
”Sitä on koko ajan valmiina lähtemään, jos tehtävä tulee. Kun lähdemme hälytykselle, kyse on yleensä hädässä olevasta ihmisestä tai uhkaavista omaisuusvahingoista. Siinä on aina kiire, ja hälytys tulee aina hoitaa heti”, Pääkkönen sanoo.
”Hädän hetkellä aika on valttia.”
Varallaolo hankaloitti arkea etenkin silloin, kun lapset olivat pieniä. Koko perhe oli ikään kuin varallaolossa, Pääkkönen kuvailee.
Lisäksi varallaollessa Pääkköseltä jäi esimerkiksi mieluisat metsänhoitoharrastukset tekemättä.
”Syksyinen metsästyskoiraharrastus rajoittui kovasti, kun koiria ei voinut päästää irti”, Pääkkönen sanoo ja jatkaa:
”Kyllä saunassa voi käydä, mutta liian kovia löylyjä ei passannut ottaa. Vaatteet on viikattuna valmiiksi ja asenne sellainen, että hälytys voi tulla milloin vain. Joskus se tuleekin jopa kolmisen kertaa vuoron aikana.”
Pelastushenkilöstön varallaoloa koskeva kanneprosessi on kokonaisuudessaan kestänyt yli kymmenen vuotta.
Viime vuoden huhtikuussa työtuomioistuin ratkaisi Pirkanmaan pelastuslaitoksella työskentelevien varallaoloa koskevan kanneprosessin työntekijöiden hyväksi. Lopputuloksessa päätettiin, että vuosien 2012–2015 varallaolo on ollut työaikaa.
Samankaltainen kanne on käynnissä Oulussa.
Ensihoitajat Satakunnassa saivat joulukuussa 1,6 miljoonaa euroa korvauksia hieman samankaltaisen työaikakirjauksellisen perusteen vuoksi.
Oikaisu 20.3. kello 14.15 Tekstissä kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Jari Pääkkönen voisi saada korvauksia noin puoli miljoonaa euroa. Spalin mukaan kaksi pelastustyöntekijää saattaa saada yhteensä noin puoli miljoonaa euroa, ja Pääkkönen on heistä toinen.