Apulaisoikeusasiamies: Valvira ei menetellyt lainvastaisesti tehdessään tutkintapyynnön viinin maahantuonnista

Apulaisoikeusasiamiehen antaman ratkaisun mukaan Valvira toimi roolinsa mukaisesti.

Valvira teki tutkintapyynnön viinin maahantuonnista vuonna 2020.

16.3. 11:32

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin ratkaisun mukaan Valvira ei menetellyt lainvastaisesti eikä virheellisesti tehdessään tutkintapyynnön viinin maahantuonnista.

Kantelija pyysi oikeusasiamiestä tutkimaan Valviran menettelyn, jossa Valvira vuonna 2020 teki tutkintapyynnön viinin maahantuonnista.

Tulli teki tutkintapyynnön johdosta esitutkinnan ja saattoi asian syyttäjälle syyteharkintaan. Syyttäjä teki päätöksen syyttämättä jättämisestä.

Kantelijan mukaan syyttäjän päätös osoitti, että Valvira oli toiminut mielivaltaisesti.

10. maaliskuuta annetun apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun mukaan Valvira toimi valvontaviranomaisena roolinsa mukaisesti.

Valviran toimivaltaan ja tehtäviin kuuluu alkoholipitoisten aineiden maahantuontia ja alkoholijuomien myyntiä valvovana viranomaisena tutkintapyynnön tekeminen esitutkintaviranomaiselle silloin, kun siihen ilmenee riittävät perusteet, ratkaisussa sanotaan.

Sakslin toteaa ratkaisussaan, että ”valvontaviranomaisen aktiivisuus rikosilmoituksen tekemisen harkinnassa on erityisen tärkeää sellaisissa epäillyissä rikosasioissa – kuten nyt puheena olevassa asiassa – joissa ei ole asianomistajaa”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat