VR pyrkii palauttamaan junat liikenteeseen heti, kun sopu syntyy: tämä lakosta tiedetään

Linja-autoliikenteen kapasiteetilla on vaikea yrittää korvata junien jättämää aukkoa.

Lakko alkoi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä puolilta öin. Perutuista junavuoroista kerrottiin Helsingin päärautatieasemalla varhain maanantaina.

17.3. 13:02 | Päivitetty 20.3. 15:23

Junaliikenne pysähtyi kokonaan maanantaina, sillä veturinkuljettajien työriitaan ei saatu ratkaisua viime hetken neuvotteluissa sunnuntaina. Lakko alkoi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä puolilta öin.

Miten lakko vaikuttaa pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen?

Junalakko pysäytti täysin myös lähijunaliikenteen. Pääkaupunkiseudulle ei ole luvassa ylimääräisiä liikenneyhteyksiä lähijunia korvaamaan. Lakko ei koske metron kuljettajia, joten metro kulkee normaalisti, samoin kuin linja-autot, raitiovaunut ja Suomenlinnan lautta.

HSL:n viestinnän asiantuntija Tuija Ruoho kertoo, että HSL:n sivuilta löytyy vinkkejä korvaavan yhteyden löytämiseen. Nettisivulta löytyy lista busseista, jotka kulkevat juna-asemien läheltä Helsingin keskustaan.

”Lähijunalla matkustava voi myös etsiä korvaavia yhteyksiä Reittioppaalla. Asetuksista voi valita, mitkä liikennevälineet Reittioppaan haku ottaa huomioon. Jos junan ottaa pois vaihtoehdoista, näkee reittejä vain muilla liikennevälineillä.”

Tarkemmat ohjeet Reittioppaan käytöstä löytyvät HSL:n sivuilta.

Mistä junalipun ostanut tietää, kulkeeko juna vai onko se peruttu?

”Yleisnyrkkisääntönä voi sanoa, että mikäli lakko toteutuu, niin kaikki kauko- ja lähijunaliikenteen junat on peruttu lakon aikana. Meillä on verkkosivuilla kattavasti tietoa peruutuksista. Lisäksi laitamme sähköpostia kaikille, joiden yhteystieto meillä on”, Ruoho kertoi sunnuntaina iltapäivällä.

Päivittyvätkö peruttujen junien tiedot sovellukseen?

”Sovellukseen perutut vuorot päivitetään päivittäin.

Onko mitään korvaavaa liikennettä järjestetty?

”Ei valitettavasti. Tämä on nyanssi, mutta Hanko–Karjaa- ja Iisalmi–Ylivieska-välit, siellä on ratatöitä, niin ne korvaavat bussikuljetukset ajetaan.”

Miten toimin, kun vuoroni on peruttu?

”Hyvitämme asiakkaille peruttujen junien lipuista aiheutuneet kustannukset automaattisesti. Rahat palautuvat tilille kaikkien peruttujen junavuorojen osalta.”

Voiko matkan muuttaa eri ajankohtaan?

”Tällä hetkellä voi muuttaa matkan ajankohtaa ilman muutosmaksua.”

Miten toimin, jos lippu on maksettu käteisellä?

”Sitten pitää hakea korvausta. Ohjeet päivitetään verkkosivuille.”

Onko lakon kestosta mitään arviota?

”Lakon mahdollisesta kestosta ei ole meillä tietoa, ja sen takia junia perutaan päivä kerrallaan.”

Rautatieyhtiö VR pyrkii palauttamaan junat takaisin liikenteeseen heti, kun veturinkuljettajien työriitaan on saatu sopu, yhtiön viestinnästä kerrotaan STT:lle.

Junavuoroissa voi kuitenkin olla joitain peruutuksia ja muutoksia seuraavan vuorokauden aikana sovun syntymisen jälkeen.

Veturinkuljettajien uudesta työehtosopimuksesta neuvoteltiin viimeksi sunnuntaina mutta tuloksetta. Sen seurauksena veturinkuljettajat menivät lakkoon heti puolenyön jälkeen maanantaina.

Valtakunnansovittelija kertoi maanantaina, että sovittelua jatketaan keskiviikkona.

”Sitä ennen ratkaisua etsitään osapuolten välillä käytävissä keskusteluissa”, toimisto kertoi.

Matkahuollon matkustaja- ja liikennöitsijäpalveluiden johtaja Anu Pekurinen kertoi perjantaina, että liikennöitsijät eivät ole vielä juurikaan ilmoittaneet bussien lisä­vuoroista.

Liikennöitsijät tekevät itse päätöksen vuorojen lisäämisestä. Kun ne ilmoittavat Matkahuollolle uusista vuoroista, vuorot tulevat myyntiin sovellukseen ja Matkahuollon verkkosivuille.

”Tietysti meidänkin puoleltamme toivomus olisi, että reagoidaan mahdollisimman nopeasti, koska vuorot busseissa täyttyvät hyvin nopeasti, jos lakko alkaa.”

Onnibus on yksi Suomen suurimmista kaukoliikenteen liikennöitsijöistä. Kaupallinen johtaja Petteri Rantala kertoi, että kaikki työsuhteessa olevat kuljettajat ovat ajossa jo nykyisillä aikatauluilla.

”Ei meillä oikein ole resursseja järjestää lisävuoroja.”

Rantalan mukaan busseissa on yleensä tilaa maanantaista torstaihin. Viikonloppuisin kysyntä on normaalistikin kovempaa ja autot ovat täysiä.

”Jos lakko jatkuu viikonloppuun asti, niin viikonlopun matkat myydään loppuun kovin varhain.”

Alkuviikolla arvioidaan, pystytäänkö järjestämään yksittäisiä lisävuoroja, Rantala sanoo.

”Vaikka me löisimme kaikki resurssimme tiskiin, niin ei se varsinaista ongelmaa ratkaise. Kapasiteettia on rajallisesti ja kysyntää olisi monin kerroin enemmän. Mutta yritämme parhaamme.”

Fintraffic ja Väylävirasto muistuttivat sunnuntaina liikkujia siitä, että kaikki liikenne ei ole rataverkolla pysähtynyt lakon vuoksi.

Vaikka henkilöliikennettä ei kuljekaan ja tavaraliikennettäkin on vain jonkin verran, niin esimerkiksi kunnossapito- ja ratatyökalustoa liikkuu rataverkolla normaaliin tapaan. Tämä on syytä huomioida esimerkiksi tasoristeyksissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat