Strepto­kokkiin kuolleelle tytölle määrättiin ensin Bepanthenia, äiti kertoo KSML:ssä – tauti vaikea todeta ensi­oireista

Streptokokkiin kuolleella lapsella ei ollut vaarallisena pidettyä varianttia.

Pieni lapsi kuoli streptokokin aiheuttamaan tautiin Jyväskylän keskussairaalassa Novassa helmi–maaliskuun vaihteessa.

18.3. 17:00

Jyväskylässä vakavaa tautia aiheuttavalle streptokokki A -bakteerille altistuneiden testeistä ei ole löytynyt enää uusia positiivisia tapauksia. Torstaina tapauksia kerrottiin olevan seitsemän.

Asiasta kertoi lauantaina Keski-Suomen hyvinvointialueen sairaalapalvelujen vastuualuejohtaja Juha Paloneva.

”En näkisi, että asiasta pitäisi olla huolissaan”, Paloneva sanoo.

Lue lisää: Lapsen kuoleman aiheuttaneesta streptokokista lisää havaintoja Keski-Suomessa

Altistuneet 40 tapausta testattiin sen jälkeen, kun pieni lapsi kuoli streptokokin aiheuttamaan tautiin Jyväskylän keskussairaalassa Novassa helmi–maaliskuun vaihteessa.

Palonevan mukaan lapsella todettu variantti ei ollut samaa vaarallisena pidettyä varianttia, joka on kiertänyt Euroopassa loppuvuonna. Näitä ovat streptokokkikannan emm1- ja emm12-tyypit.

Paloneva toteaa, ettei voi kertoa kaikkea lapsen terveystiedoista, jotka ovat lähtökohtaisesti salassa pidettäviä.

Keskisuomalainen-lehti julkaisi kuolleen nelivuotiaan tytön äidin haastattelun lauantaina. Äiti kertoo, että haluaa kertoa tarinansa suojellakseen muita lapsia.

Äidin mukaan tyttö oli perusterve lapsi. Ensin lapselle määrättiin takapuolen haavaumiin Bepanthen-voidetta, joka helpotti kutinaa ja pari seuraavaa päivää sujuivat normaalisti.

Lue lisää: Pieni lapsi kuoli streptokokkiin: Euroopassa leviävän muodon aiheuttamia tapauksia havaittu ympäri Suomea

Sitten lapsen olo alkoi heikentyä. Ensin hänellä oli kurkkukipua ja lämpöä 37,5 astetta, joka pian nousi, ja alkoi oksentelu. Päivystyksessä tytön iho muuttui laikukkaaksi. Lapsi vietiin teho-osastolle ja hengityskoneeseen, sitten tilanne huononi entisestään.

”Kaikki tapahtui niin nopeasti, ettei tilanne tuntunut todelliselta. Tämänhän piti olla norovirus. Vajaat 1,5 vuorokautta kuumeen nousemisesta hän oli kuollut”, äiti kertoi lehdelle.

Äiti uskoo, että jos ensimmäisellä lääkärikäynnillä olisi otettu viljelynäyte, siinä olisi todettu A-streptokokki, sillä lapsella oli niin sanottu ”peppuangiina”. Jos tyttö olisi saanut silloin antibiootit, hän olisi äidin mukaan yhä elossa.

Juha Palonevan mukaan alkavaa A-streptokokkitautia voi olla aluksi hankalaa erottaa yleisistä kuumetaudeista, sillä sen alkuoireita ovat kurkkukipu ja kuume.

A-streptokokin aiheuttaman nielurisatulehduksen oireisiin kuuluvat tyypillisesti nopeasti nouseva kuume, nieltäessä voimakkaasti aristava nielu, laajat peitteet nielurisoissa ja usein kaulan ja leukakaaren turvonneet ja aristavat imusolmukkeet. Tautiin voi kuulua myös päänsärkyä, pahoinvointia ja oksentelua.

Bakteeri voi aiheuttaa myös ihotulehduksia, esimerkiksi ruusutulehduksen, märkäruven, peppuangiinan tai tulirokon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat