Junalakko uhkaa alkaa huomenna – työ­riitaan yritetään vielä tänään hieroa sopua

Lakko uhkaa alkaa maanantaina kello 00.01. Sille ei ole ilmoitettu päättymispäivää.

Veturinkuljettajien lakko uhkaa alkaa maanantaina.

19.3. 4:25 | Päivitetty 19.3. 12:02

Veturinkuljettajien työriitaa yritetään ratkoa vielä sunnuntaina, päivää ennen ilmoitetun lakon alkua.

Työriidan osapuolet kokoontuvat etsimään ratkaisua iltapäivällä valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.

Lauantaina sekä työntekijäpuolta edustavan Rautatiealan unionin (Rau) puheenjohtaja Tero Palomäki sekä työnantajapuolta edustavan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoivat STT:lle pitävänsä lakon alkamista maanantaina hyvin todennäköisenä.

Työriidan osapuolten lisäksi myös valtakunnansovittelija Sajavaara on kuvaillut neuvottelutilannetta hankalaksi.

Suomen junaliikenteen pysäyttävä lakko uhkaa alkaa maanantaina kello 00.01. Lakolle ei ole ilmoitettu päättymispäivää.

Jos lakko toteutuu, VR peruu kaikki kauko- ja lähiliikenteen matkustajajunien vuorot lakon ajalta. Lisäksi tavarajunat perutaan yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Sunnuntai-iltana lähteneet matkustaja- ja tavarajunat ajettaisiin määräasemilleen saakka, myös sunnuntain ja maanantain välisen yön yöjunat.

Raun ja Paltan välistä työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla helmikuun lopulta.

Rau on aiemmin hylännyt yhden valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen ja yhden osapuolten välisen neuvottelutuloksen.

Neuvottelut jatkuvat Paltan ja Raun välillä myös mahdollisen lakon aikana, kertoi henkilöstöjohtaja Laura Ansaharju VR:n tiedotteessa torstaina. Hän pahoitteli VR:n asiakkaille lakosta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

VR:n kaukoliikenteen lisäksi veturinkuljettajien lakko pysäyttää toteutuessaan myös lähijunaliikenteen. Helsingin seudun liikenne (HSL) kertoo, että mahdollinen lakko ei vaikuta raitiovaunuihin tai metroon, vaan ne noudattavat tavallisia aikataulujaan. Samoin bussit ja Suomenlinnan lautta kulkevat normaalisti.

”HSL-alueen lähijunissa matkustaa päivittäin liki 200 000 matkustajaa, joista ainakin osa liikkuu mahdollisen lakon aikana muilla liikennevälineillä ja vaihtoehtoisilla reiteillä. On siis todennäköistä, että busseissa ja muissa liikennevälineissä on ruuhkaa. Kannattaa varata matkaan tavanomaista enemmän aikaa ja suosia etätyötä, jos se on omassa työtehtävässä mahdollista”, HSL kertoo verkkosivuillaan.

HSL on lisännyt sivuilleen myös listan busseista, jotka kulkevat juna-asemilta Helsingin suuntaan.

Myös Tampereen seudun joukkoliikenne eli Nysse kertoo, että alueen bussit ja raitiovaunut liikennöivät normaalisti mahdollisesta lakosta huolimatta.

Jos lakko toteutuu, VR lupaa palauttaa lakon ajalle ostettujen kauko- ja lähiliikenteen kertalippujen hinnan automaattisesti asiakkailleen noin viikon kuluessa. Jos junaliput on kuitenkin ostettu paperisena ilman kirjautumista esimerkiksi lippuautomaatista tai R-kioskilta, hyvitystä ei voida tehdä automaattisesti. Silloin lipuista voi hakea korvausta VR:n verkkosivujen kautta.

Jos VR asiakas haluaa itse muuttaa liput toiseen ajankohtaan, voi sen tällä hetkellä tehdä ilman muutosmaksua VR Matkalla –sovelluksessa, vr.fi:ssä tai soittamalla asiakaspalveluun numeroon 0600 41 900. VR toivoo, että asiakkaat suosisivat ensisijaisesta itsepalvelukanavia, sillä asiakaspalvelu voi olla ruuhkautunut.

VR:n mukaan se hyvittää lisäksi sarjalippujen paikanvaraukset asiakkaille sekä pidentää kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa lakkopäivien verran. Nämä eivät vaadi lippujen käyttäjiltä toimenpiteitä.

Myös HSL kertoo, että se myöntää hyvitystä kausilipusta, jos asiakas ei ole voinut tehdä tavanomaisia joukkoliikennematkojaan lakon aikana junalla. Tarkemmat ohjeet hyvityksen hakemiseen julkaistaan mahdollisen lakon päätyttyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat