VR ei ole joutunut lomauttamaan lakon aikana ketään, kertoo kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä VR:stä.
Veturinkuljettajat aloittivat maanantain vastaisena yönä lakon, jonka vuoksi junaliikenne pysähtyi.
Muulle junahenkilökunnalle eli konduktööreille ja junatarjoilijoille on järjestetty lakon ajalle korvaavia työtehtäviä. Sama pätee VR:n omistaman Avecran työntekijöihin, jotka työskentelevät muun muassa ravintolavaunuissa.
”Olemme pystyneet hyödyntämään henkilökuntaa erinäisiin tehtäviin. Uskon ja toivon, ettei lakko ole niin pitkä, että korvaava työ loppuisi kesken”, Tyynilä sanoo.
Lakon päättymisaika ei ole tiedossa. Sovittelu Rautatiealan unionin (Rau) ja Palvelualojen työnantajien eli Paltan välillä jatkuu keskiviikkona.
Palvelualan henkilökunta on ollut Tyynilän mukaan ymmärtäväistä ja tehtävistä ollaan pystytty sopimaan. VR pyrkii noudattamaan työvuorolistojen mukaisia työvuoroja.
Palvelualan henkilökuntaa työskentelee VR:llä runsaat tuhat. Ensimmäisenä lakkopäivänä heillä oli esimerkiksi turvallisuuskoulutuksen kertaamista ja tiimipäiviä. Osa junatarjoilijoista teki inventaariota ja erilaisia siivoustehtäviä, osa henkilökunnasta oli opastamassa asiakkaita rautatieasemilla.
”Olin itsekin tänään Helsingin rautatieasemalla ja siellä oli turisteja ja muita, joita tieto [lakosta] ei ollut tavoittanut. Heille oli hyvä tarjota opastusta.”
Lue lisää: Ärräpäät lensivät, kun ihmiset järjestelivät matkojaan uusiksi – ”Tämä viikko on menetetty”
Lue lisää: VR pyrkii palauttamaan junat liikenteeseen heti, kun sopu syntyy: tämä lakosta tiedetään
Lue lisää: Vuoroja on myyty loppuun – Näin junalakko on näkynyt pitkän matkan busseissa