Lapsensa Porvoossa surmannut ei istu enää Sörnäisten vankilassa – Näistä syistä vankeja siirretään ulkomaille

Porvoossa 3-vuotiaan lapsensa murhannut ja elinkautiseen vankeuteen tuomittu mies siirtyi Ranskan vankilaan viime syksynä, kertoo MTV Uutiset. Helsingin vankilan apulaisjohtaja vahvistaa HS:lle, että mies ei ole ollut heillä enää viime syksystä lähtien.

Lapsensa surmasta tuomittu mies suoritti tuomiotaan Sörnäisten vankilassa Helsingissä.

| Päivitetty

Porvoon leikkipuisto­murhasta tuomittu mies siirrettiin Ranskaan vankilaan suorittamaan tuomionsa loppuun, kertoo MTV Uutiset.

Mies puukotti 3-vuotiaan tytärtään leikki­puistossa marraskuussa 2017. Mies oli siepannut lapsen tämän äidiltä. Lapsi kuoli ambulanssissa matkalla sairaalaan.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Nicolas Mathieu Cherchelin murhasta elin­kautiseen vankeus­tuomioon toukokuussa vuonna 2019. Mies yritti saada hovioikeudesta lievennystä käräjä­oikeuden noin vuotta aikaisemmin antamaan tuomioon.

Hovioikeus piti tuomion voimassa, koska se katsoi käräjä­oikeuden tavoin, että henki­rikos oli tehty vakaasti harkiten sekä erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Mies syyllistyi murhan lisäksi pahoin­pitelyyn, laittomaan uhkaukseen, lapsi­kaappaukseen ja kotirauhan rikkomiseen.

Lue lisää: Mies murhasi pienen lapsensa leikkipuistossa Porvoossa – hovioikeus tuomitsi elinkautiseen vankeuteen

Mies on Ranskan kansalainen ja kotoisin Karibialta. Hän suoritti elinkautista vankeus­rangaistusta Helsingin vankilassa Sörnäisissä.

Helsingin vankilan apulaisjohtaja Tero Uuranmäki vahvistaa Helsingin Sanomille, että kyseinen tuomittu mies ei ole enää ollut heillä viime syksystä lähtien. Uuranmäki kertoo, että hän ei kommentoi yksittäisten vankien tapauksia tämän enempää, mutta voi kertoa siirroista yleisellä tasolla.

”Vankilasta tehdään paljon siirtoja ulkomaille. Varsinkin Euroopan sisällä siirrot ovat tavallisia, jos vanki haluaa siirron omaan koti­maahansa. Yleensä jonkin­näköisellä aika­taululla ne järjestyvät, jos mitään estettä ei ole”, Uuranmäki kertoo.

Leikkipuistomurhasta tuomittu mies yritti MTV Uutisten mukaan yli vuoden ajan saada siirtoa vankilaan Ranskaan.

Siirto voi tulla vireille kahdella tapaa, kertoo erityis­asiantuntija ja tiimivastaava Maria Kulmala Rikos­seuraamuslaitokselta (Rise).

Tuomittu voi itse pyytää siirtoa Suomesta toiseen maahan, jossa hän asuu tai jonka kansalainen hän on, kertoo Kulmala. Henkilö on voinut myös saada karkotus­päätöksen, jonka takia hänet siirretään pois Suomesta vankilasta.

Kulmala ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, vaan kertoo vankeuden siirrosta ulkomaille yleisellä tasolla. Kulmalan arvion mukaan tuomitut eivät yleensä itse hae siirtoa.

Suomesta tehdään noin 15–20 siirtoa muihin EU-maihin joka vuosi, Kulmala kertoo. Laskuissa ei ole mukana muita Pohjoismaita. Viime vuonna vireille tuli 13 siirtoa Suomesta toiseen EU-maahan.

Kulmala arvioi siirto­prosessin, jossa vanki itse hakee siirtoa Suomesta toiseen EU-maahan, kestävän noin puoli vuotta.

Prosessi saattaa pitkittyä, jos esimerkiksi kohdemaalla kestää tehdä päätös siitä, voidaanko tuomittu siirtää sinne.

Muokkaus 24.3. kello 11.15: Juttuun lisätty tuomitun nimi.

Lue lisää: Porvoon leikkipuistomurhasta syytetty selitti uhkauksia ranskalaisella kulttuurilla

Lue lisää: Isä tuomittiin elinkautiseen 3-vuotiaan lapsensa murhasta Porvoossa – Oikeus luonnehti tekoa erityisen julmaksi, koska tekijä oli oma isä

Lue lisää: Leikkipuistomurhan oikeudenkäynti: Äiti yritti pelastaa lapsensa, myös naapuri yritti väliin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat