Epilepsia­lääkkeen myyntiä rajoitetaan heikon saatavuuden takia

Myyntirajoitus koskee kaikkia tabletteina Suomessa myytäviä klonatsepaami­lääkkeitä. Saatavuusongelmat ovat jatkuneet viime syksystä asti.

Rivatril-lääkkeen saatavuusongelmat alkoivat jo lokakuussa.

Klonatsepaamia sisältävien lääkkeiden myyntiä apteekeissa rajoitetaan niiden riittävyyden takaamiseksi, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedottaa.

Klonatsepaamia käytetään muun muassa epilepsian hoitoon. Suomessa lääkettä myydään kauppanimellä Rivatril.

STM päätti lääkelain nojalla, että tabletteina myytäviä klonatsepaami­valmisteita saa myydä kerralla enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Päätös koskee myös avohuollon kautta annettavia lääkkeitä.

Rajoituksesta voidaan poiketa apteekissa vain ”erityisen painavasta syystä asiakkaan välttämättömän lääkehoidon jatkuvuuden turvaamiseksi”, STM kertoo tiedotteessa.

Päätös koskee kaikkia Suomessa tabletteina myytäviä klonatsepaamia sisältäviä myyntiluvallisia, erityisluvallisia tai poikkeusluvallisia lääkevalmisteita.

Rivatrilin saatavuusongelmat alkoivat jo lokakuussa. Lääkkeelle ei ole täysin vastaavaa rinnakkaisvalmistetta.

Lääke aiheuttaa riippuvuutta ja vieroitusoireita. Epileptikoille lääkkeen vähentämisestä voi seurata epilepsiakohtauksia.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotti helmikuussa, että Rivatrilin saatavuusongelma jatkuu ainakin maaliskuun loppuun. Myyntiluvanhaltijan ilmoituksen mukaan katkos koskee sekä 0,5 milligramman että 2 milligramman valmisteita.

Fimea on antanut määräaikaisia erityislupia muille klonatsepaami­valmisteille, joita ovat Rivotril, Clonazepam tablets USP ja Clonazepam Auden Tablets.

Lääkkeiden saatavuus on helpointa tarkistaa lähiapteekista, koska Fimealla ei ole erityisluvallisten lääkkeiden saatavuudesta tarkempaa tietoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat