Poliisi epäilee suomalaismiestä kahdesta terrorismi­rikoksesta, taustalla ääri­oikeistolainen ideologia

Epäillyt rikokset liittyvät äärioikeistolaiseen ideologiaan. Epäilty kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Poliisi kertoo, että epäily terrorismirikoksista heräsi poliisin oman tiedonhankinnan perusteella.

| Päivitetty

Keskusrikospoliisi tutkii epäiltyä kouluttautumista terrorismirikoksen tekemiseen sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtyä törkeää ampuma-aserikosta. Rikoksista epäiltynä on 28-vuotias suomalainen mies.

Krp tiedotti asiasta keskiviikkona. Se tutkii asiaa nyt yhteistyössä Hämeen poliisilaitoksen ja Suojelupoliisin kanssa.

Poliisi vaati miestä vangittavaksi tänään. Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi miehen todennäköisin syin epäiltynä mainituista rikoksista.

Epäillyn asianajaja Jukka Relander kertoo, että hänen päämiehensä ”kiistää tässä vaiheessa syyllistyneensä rikoksiin”.

Poliisi kertoo, että epäily rikoksista heräsi poliisin oman tiedonhankinnan perusteella. Epäillyn kotiin suoritettiin maaliskuussa kotietsintä epäiltyyn törkeään ampuma-aserikokseen liittyen, mikä vahvisti rikosepäilyt. Epäilty pidätettiin viime viikonloppuna.

Tutkittavien rikosten epäillään liittyvän poliisin mukaan äärioikeistolaiseen ideologiaan ja toimintaan. Esitutkinnan aikana poliisi selvittää toiminnan laajuutta ja kokonaisuuteen liittyviä mahdollisia muita henkilöitä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springaren mukaan esitutkinta on vasta alkuvaiheessa ja siksi poliisi ei voi kommentoida yksityiskohtia, kuten toiminnan laatua tai kohdetta. Poliisilla ei ole tiedossa kenenkään henkeen tai terveyteen kohdistuvaa akuuttia uhkaa.

HS:n tietojen mukaan epäiltyä vastaan ei ole nostettu syytteitä muista rikoksista ainakaan vuodesta 2004 alkaen.

Springare ei siis paljon tapauksen avauksen yksityiskohtia vielä avaa, mutta jotain selviää. Hänen mukaansa miehen jäljille päästiin poliisin oman tiedonhankinnan ja asioiden yhdistelemisen avulla.

”Ideologinen puoli oli jo tiedossa ja kotietsintä vahvisti näitä epäilyjä”, Springare sanoo.

Rikosnimikkeissä huomio kiinnittyy siihen, että kyse on kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Springaren mukaan kouluttaminen liittyy nimenomaan asepuoleen. Hän ei kuitenkaan kommentoi, millaisesta ampuma-aserikoksesta on kyse ja millaista asetta miehen kotoa mahdollisesti löytyi.

”Emme ala kertomaan mitään aseisiin liittyvää”, hän sanoo.

Tapaus on harvinainen Suomessa muutamastakin syystä. Ensinnäkin poliisi tutkii epäiltyä terrorismirikosta ja toiseksi epäilty on kantasuomalainen mies. Epäilyihin liittyy äärioikeistolaisen ideologia, mutta sen enempää poliisi ei aihetta kommentoi.

Mikään ei tutkinnassa toistaiseksi viittaa yhteyksiin ulkomaille. Poliisin selvittelyssä on, liittyykö asiaan muita ihmisiä, mutta tutkinnanjohtaja huomauttaa, että vangittuja on nyt vain yksi.

Poliisi sai kotietsinnässä haltuunsa erilaisia laitteita, joita se nyt tutkii. Samoin se kuulee henkilöitä, joilla on tietoa asiasta.

Juuri viime viikolla apulaisvalta­kunnansyyttäjä määräsi syytteeseen espanjalaismiehen, jonka epäillään kouluttautuneen omatoimisesti terrori-iskun tekemistä varten käyttämällä hyväkseen netistä hankkimaansa islamistista aineistoa. Asia tulee myöhemmin esillä Helsingin käräjäoikeudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat