Näin tutkija arvioi tuoretta terrorismiepäilyä: Tyypillistä ääri-ilmiöliikehdintää

Poliisi kertoi keskiviikkona tutkivansa epäiltyä terrorismirikosta. Tämänkaltaiset epäilyt ovat Suomessa yhä harvinaisia, sanoo yliopistonlehtori Salli Hakala Helsingin yliopistosta.

Keskusrikospoliisi tiedotti tuoreesta terrorismiepäilystä keskiviikkona.

On harvinaista, että Suomessa tutkitaan epäiltyä kouluttautumista terrorismi­rikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtyä törkeää ampuma-aserikosta.

”Suomessa on ollut esimerkiksi Kankaanpään tapaus vuonna 2021 ja Pohjoismainen vastarintaliike”, sanoo yliopistonlehtori Salli Hakala Helsingin yliopistosta.

Kankaanpään tapauksella Hakala viittaa Suomen ensimmäiseen äärioikeistoon liittyvään terrorismi­epäilyyn. Poliisin mukaan kyse oli ääri­oikeistolaisesta ryhmästä. Satakunnan kansa kertoi joulukuussa, että tapauksen esitutkinta on vielä kesken.

Pohjoismainen vastarinta­liike määrättiin lakkautettavaksi vuonna 2020, mutta sen pohjalta poiki uusia ryhmittymiä ja järjestöjä.

Salli Hakala

”Eivät ihmiset ole kadonneet yhteiskunnasta mihinkään sillä, että järjestö kielletään.”

Keskusrikospoliisi (krp) tiedotti uudesta tutkinnasta keskiviikkona. Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi 28-vuotiaan miehen keskiviikkona todennäköisin syin epäiltynä mainituista rikoksista.

Lue lisää: Poliisi epäilee suomalaismiestä kahdesta terrorismi­rikoksesta, taustalla ääri­oikeistolainen ideologia

Hakala on tutkinut erityisesti kriisi­viestintää sekä median ja viranomaisten toimintaa terrorismi-iskujen kuten Turun puukotuksen hetkellä. Hän myös opettaa radikaaleista ääri-ilmiöistä media­yhteiskunnassa.

Hän ei ole perehtynyt 28-vuotiaan epäillyn tapaukseen mediatietoja tarkemmin.

HS:n tietojen mukaan mies kertonut esimerkiksi olleensa järjestämässä mielen­ilmausta Helsingin keskusta­kirjasto Oodilla, kun paikalla järjestettiin monimuotoisuus­teemainen satutuokio. Satujen kertojana toimi drag artisti Gaylien 2000.

Lue lisää: Tällainen on terrorismi­rikok­sista epäilty kolmi­kymppi­nen – Johtaa ”kansallismielistä” yhdistystä

Hakalan mielestä tapaus kuulostaa tyypilliseltä ääri-ilmiöliikehdinnältä.

”Terrorismissa päätavoite on ennen kaikkea pelon ja kauhun aikaan­saaminen. Yhdellä iskulla ei järjestäytynyttä yhteis­kuntaa voi murtaa, mutta toivottu psykologinen vaikutus voidaan saavuttaa, kun tieto iskusta lähtee kiertämään mediassa ja sosiaalisessa mediassa.”

Terrorismi ei ole uusi ilmiö. 2000-luvun alussa terrorismi oli etenkin uskonnollisesti motivoitunutta. 2010–20-luvulle puolestaan leimallista oli ääri­oikeiston nousu sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

”Se, mitä tapahtui loppiaisena vuonna 2021, kun entinen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hävisi vaalit, on demokraattisessa yhteis­kunnassa ääri­esimerkki siitä, mitä masinoitu vihapuhe voi tuottaa.”

HS:n tietojen mukaan 28-vuotias epäilty johtaa kansallis­mieliseksi itsensä luokittelevaa opiskelija­yhdistystä ja on ollut näkyvä toimija perus­suomalaisten nuoriso­järjestössä Lapissa ennen kuin puolueen nuoriso­järjestö lakkautettiin vuonna 2020.

Hakala ei ole yllättynyt siitä, että opiskelijoissa on myös kansallis­mielisiä.

”Politiikan ja viestinnän opiskelijoissa on monenlaisista aatteista kiinnostuneita ja välillä saleissa käydään kiivasta keskustelua”, hän sanoo viitaten omaan oppialaansa.

Perussuomalaisista hän toteaa, että puolue on siivonnut rivejään. Tämä on luonut kasvu­alustaa muille liepeillä oleville toimijoille.

Rikoslain tiukennukset mahdollistavat nykyiset epäilyt.

Terrorismia koskevia rikos­nimikkeitä on täsmennetty Suomessa etenkin 2010-luvulla. Muutos­tarpeeseen havahduttiin Norjan vuoden 2011 iskujen jälkeen.

Hakalan mukaan lain tiukennukset mahdollistavat nykyiset epäilyt. Esimerkiksi vuonna 2018 lakiin lisättiin maininta kouluttautumisesta ja koulutuksen antamisesta.

Maaliskuussa apulaisvalta­kunnansyyttäjä nostikin 20-vuotiasta Espanjan kansalaista vastaan syytteen kouluttautumisesta terrorismi­rikoksen tekemistä varten.

”Oleellinen lisäys lakiin on terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelu. Ennen poliisilla ei ollut välineitä puuttua sellaiseen. Nykyään vaikka rikosta ei ole vielä tehty, voidaan kysyä onko sitä suunniteltu terroristisessa tarkoituksessa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat